Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

DOLIJAO JE

Kod Gračaca uhićen Talijan dok je nezakonito prevozio strane državljane na teritorij Europske unije

Autor: Portal ZL

29.09.2023. 09:56
Kod Gračaca uhićen Talijan dok je nezakonito prevozio strane državljane na teritorij Europske unije

Foto: Arhiva NLPolicijski službenici Postaje granične policije Gračac proveli su kriminalističko istraživanje nad državljaninom Italije u dobi od 24 godine, kojeg se sumnjiči za kazneno djelo Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.


Naime, provodeći zadaće zaštite državne granice policijski službenici su u utorak, 26. travnja, oko 12.55 sati zaustavili osobni automobil talijanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 24-godišnji vozač. Kontrolom je utvrđeno da se u automobilu nalaze tri putnika, strana državljanina, za koje se sumnja da su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Vozač je uhićen te je kriminalističkim istraživanjem nad njim utvrđena sumnja kako je, po prethodnom dogovoru iz koristoljublja prevozio strane državljane koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku i omogućio im daljnje protuzakonito kretanje u prostoru Europske unije.


Tijekom policijskog postupanja strani su državljani izrazili namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u RH. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv 24-godišnjeg talijanskog državljanina je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.