Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

STRAVIČAN SLUČAJ

Progovorila majka 11-godišnjakinje: 'Moja djevojčica je zlostavljana tri mjeseca!'

Autor: Toni Perinić

29.09.2023. 08:52
Progovorila majka 11-godišnjakinje: 'Moja djevojčica je zlostavljana tri mjeseca!'

Foto: DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELLKrajem prošlog tjedna javnost je zgrozila vijest o zlostavljanju i silovanju 11-godišnje djevojčice iz okolice Zadra od strane 66-godišnjeg muškarca. Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je prije nekoliko dana donijelo rješenje o provođenju istrage protiv muškarca zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz čl.166. st. 1. u svezi čl. 158. st. 1. Kaznenog zakona, spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina iz čl. 158. st. 2. KZ-a, zadovoljavanja pohote pred djetetom iz čl. 160. st. 1. KZ-a.


Kako smo tada izvijestili, obitelj djevojčice je živjela u kući osumnjičenog muškarca u najmu. Djevojčica je dugo godina šutjela o zlostavljanju, a požalila se školskom psihologu koji je alarmirao cijeli sustav. Također, u javnosti se spominjalo kako je djevojčica zlostavljana više godina, što nam je demantirala njezina majka. Ona je progovorila, kako nam je priznala, da prekine spekulacije.


– Moja djevojčica je zlostavljana kad je imala osam godina, tri mjeseca, do devete godine života, kazala je majka, koja je i dalje u šoku i boli zbog situacije koja ih je zadesila. Ipak, vjeruje u pozitivan ishod ove priče.
– Bit će dobro, moja djevojčica je jaka, naglasila je za kraj.


Edukacija djece


Da se bez odgovarajuće reakcije na spolno zlostavljanje djeteta ne može govoriti o dobroj prevenciji, misli dječja pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević. Ona također navodi kako prevencija, odnosno jačanje djece kako bi se znala zaštiti od spolnog nasilja, ima izrazito važnu ulogu u zaštiti istih od spolnog zlostavljanja.


– Kontinuirano ukazujemo na nužnost edukacije o opasnosti od spolnog nasilja i zlostavljanja od najranije dobi u sklopu redovnog obrazovanja, koja treba biti dostupna svoj djeci. Jako je važno osnaživati djecu da prepoznaju i reagiraju na neprimjerene postupke, stoga smatramo da takvi programi trebaju biti obavezan dio školskog programa. Nakon što osnažimo dijete da prepozna i prijavi nasilje, počinitelj treba biti adekvatno kažnjen, a dijete žrtva dobiti odgovarajući tretman u pravosudnom postupku te podršku i psihološki tretman da se nosi s posljedicama proživljenog nasilja, ističe Pirnat Dragičević, dodajući kako postoje brojne manjkavosti u sustavu, koje su posebno vidljive u ovakvim i sličnim situacijama.


– Svaki novi slučaj spolnog nasilja nanovo razotkriva slabosti u sustavu zaštite djece pa je tako i ovaj slučaj sramota i opomena za sustave koji su ponovno zakazali. Primjerice, pravosudni postupci traju predugo, a dostupnost kvalitetnih programa pomoći i podrške za djecu žrtve spolnog zlostavljanja je nejednaka. Ujedno često izostaje rad s počiniteljima takvih nasilja tijekom izdržavanja kazne, navodi naša sugovornica.


Njezin ured zagovara pravosudni postupak prilagođen djetetu po modelu »Dječje kuće«. Riječ je o interdisciplinarnom regionalnom centru za djecu žrtve, gdje bi se na jednom mjestu ta djeca mogla saslušati, liječnički pregledati, temeljito procijeniti njihove individualne potrebe, izraditi individualni plan zaštite njihove sigurnosti te im pružiti sve potrebne terapijske usluge, a sve u cilju smanjenja dodatne traumatizacije zbog višekratnog saslušavanja djece.


Helenca Pirnat Dragičević, Foto: Davor Kovačević


Prostora za poboljšanje ima


– Zaštita djece od spolnog nasilja tema je kojom se intenzivno bavimo već desetljećima ukazujući na propuste u normativnom uređenju, ali i u primjeni propisa. Prostora za normativno poboljšanje, posebice za mijenjanje prakse, još ima jako puno. Međutim, kako bi sustav zaštite djece bio učinkovit, osim učinkovitog zakonodavnog okvira, potrebno je mijenjati sudsku praksu i svijest o težini tih slučajeva prvenstveno zbog dugoročnih, teških posljedica na žrtve.


Zato su neophodni stalna edukacija sudaca, mijenjanje i ujednačavanje sudske prakse, ubrzanje pravosudnih postupaka, nadzor počinitelja, promjene u nastupu rehabilitacije počinitelja i, u konačnici, stvaranje sigurnog okruženja za djecu. Imperativ nam mora biti nulta tolerancija spolnog nasilja nad djetetom u svim njegovim oblicima, jasna je dječja pravobraniteljica.


Nedavno je, kako podsjeća naša sugovornica, prihvaćena inicijativa Ureda pravobranitelja za djecu za donošenje posebnog Zakona o zaštiti djece od nasilja koji je trenutno u proceduri donošenja. Ovim zakonom bi se trebala propisati cjelovita zaštita djece od spolnog nasilja u svim segmentima organiziranih aktivnosti za djecu koje sad nisu regulirana propisima te na univerzalni način propisati zapreke za rad s djecom, ali i propisati sankcije za one koji su odgovorni da zaštite djecu.