Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

POLICIJSKO IZVJEŠĆE

Dolijao 50-godišnjak: Sebi i prijateljima prodavao nekretnine ispod cijene

Autor: Portal ZL

09.11.2023. 09:43
Dolijao 50-godišnjak: Sebi i prijateljima prodavao nekretnine ispod cijene

Foto: Mateo LevakPolicijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije dovršili su kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom, kojeg se sumnjiči za kaznena djela protiv gospodarstva. Naime, 50-godišnjaka se sumnjiči da je kao odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem na zadarskom području, u vremenu od lipnja do kraja 2020. godine, protivno obvezi vođenja poslovanja navedenog društva pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, a u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi, više nekretnina u vlasništvu društva prodao sebi i bliskim osobama po znatno nižoj cijeni od stvarne tržišne vrijednosti.


Na taj način je, razlikom između prodajne cijene i stvarne vrijednosti nekretnina (stanova i poslovnog prostora) pričinjena imovinska šteta trgovačkom društvu za preko 690 000 eura, a na koji iznos nije obračunat i plaćen porez na dodanu vrijednost te je oštećen državni proračun za iznos od preko 149 000 eura. Nadalje, sumnja se da je kao odgovorna osoba navedenog društva u vremenu od ožujka 2022. do ožujka mjeseca 2023.godine u cilju stjecanja nepripadne imovinske koristi za sebe i sebi bliske osobe, sačinio ugovore o kupoprodaji nekretnina kao i dokumentaciju za prijenos vlasništva stana i zemljišta, za koje nekretnine je prema društvu podmiren samo dio od ukupne ugovorene kupoprodajne cijene čime je trgovačkom društvu pričinjena materijalna šteta od 200 000 eura.


Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičene odgovorne osobe se nadležnom županijskom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje na učin kaznenih djela Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, Utaja poreza ili carine te Krivotvorenja službene ili poslovne isprave.