Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Suradnja duga sedam godina

Autor: Smiljana Zrilić

10.12.2008. 23:00
Suradnja duga sedam godina


Studenti učiteljskog studija Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja predškolske djece Sveučilišta u Zadru (njih 20 zajedno s dr.sc. Smiljanom Zrilić) tjedan dana su hospitirali u Hrvatskoj osnovnoj školi “Katarina Zrinska” u mjestu Totszerdahely u Mađarskoj.
Sveučilište u Zadru i serdahelska osnovna škola surađuju već sedam godina. Suradnja je započeta 2002. godine na inicijativu pročelnika Odjela dr.sc. Roberta Bacalje i tadašnje ravnateljice škole. Preko ljeta dvadesetero učenika 7. razreda ljetovalo je u Zadru, a od 9. do 16. studenog isto toliko studenata zavirilo je u nastavu serdahelske škole, upoznavalo se s pomurskim krajem i Budimpeštom.
Mjesto Totszerdahely (u hrvatskom prijevodu Serdahelj) nalazi se jugoistočno od Letenye na cesti koja vodi prema Nagykanizi. Prvi put se spominje kao Szerdahely 1370. godine. S juga graniči s Hrvatskom i Murom. Selo još uvijek čuva stare hrvatske narodne običaje. I danas se koristi narodna nošnja, žive svadbeni običaji, kao i običaji vezani za poklade. Nova katolička crkva koja je posvećena 1994. godine najljepši je primjer mađarske moderne arhitekture. U ovom malom mjesto sa svega 1300 stanovnika žive Hrvati koji bez udžbenika (sami ih pišu), čak i bez zidnih karata Hrvatske, puno znaju o Hrvatskoj i raduju se svakom posjetu iz domovine njihovih predaka.
U razgovoru s nastavnicima saznali smo da su Hrvati u Mađarskoj jako povezani, druže se i kontaktiraju, a preko “Hrvatskog glasnika” – tjednika Hrvata u Mađarskoj saznaju sve novosti koje se događaju.
Satovi hrvatskog jezika
Osnovnu školu “Katarina Zrinska” pohađa 150 učenika hrvatske narodnosti iz mjesta Totszerdahely, Letenye, te djeca od petog do osmog razreda iz susjednih sela gdje žive Hrvati koja imaju četverogodišnje osnovne škole: Semjenhaza (Pustara), Totszentmarton (Sumarton), Molnari (Mlinarci). Rade po mađarskom Nacionalnom programu na mađarskom jeziku, a četiri sata tjedno učenici imaju satove hrvatskog jezika. U sklopu škole djeluje i dječji vrtić u kojem djeca započinju s učenjem književnog hrvatskog jezika. Nekoliko djece putuje svaki dan iz Letenye, jer tamo nema hrvatskog dječjeg vrtića. Na priredbama i značajnijim događanjima svira se hrvatska himna, a hrvatska nacionalna obilježja nalaze se u svakoj učionici. Ono što školu čini specifičnom jest činjenica što djeca svakog tjedna imaju četiri sata hrvatskog jezika i što su angažirana u izvannastavnim aktivnostima. U školi postoji likovna, plesna i pjevačka grupa. Angažmanom u izvannastavnim aktivnostima nastavnici nastoje preventivno djelovati i usmjeravati učenike učeći ih kulturi provođenja slobodnog vremena.
U školskoj knjižnici, osim knjiga na mađarskom, nalazi se i pet tisuća knjiga pisanih hrvatskim jezikom (od enciklopedija do poznatih djela hrvatskih pisaca za djecu). Običaj je da svake godine studenti Sveučilišta u Zadru na poklon donesu knjige kako bi obogatili knjižnicu djelima hrvatskih književnika.
Dan Katarine Zrinske
Studenti su tijekom hospitacija održali nastavu na hrvatskom jeziku iz predmeta: hrvatski jezik, priroda i društvo, te glazbena kultura. Osim s djecom niže školske dobi nastava je održana u višim razredima. Sadržaji su prilagođeni uzrastu, jer je cilj posjeta, osim upoznavanja s njihovim školskim programom, bio da se govori hrvatski. Cijeli tjedan djeca su su se trudila govoriti hrvatski. Ove su godine zadarski studenti mogli nazočiti školskoj svečanosti koja je održana u spomen na Dan Katarine Zrinske. Proslavili su nazočili brojni dužnosnici, načelnik općine kao i Zrinska garda iz Čakovca.
Posljednji školski dan je organiziran kao neformalno druženje s djecom i nastavnicima, zajednički ples, razgovori, razmjenjivanje adresa, davanje malih uspomena, a u subotu zajedničko druženje učitelja i budućih učiteljica. Studenti su posredstvom serdahelskog načelnika Stjepana Tišlera uspjeli pogledati i Parlament u Budimpešti, bili su gosti potpredsjednika Parlamenta, a posjetili su i baziliku Sv. Stjepana, Budimsku utvrdu, Trg junaka.


 GOSTI KOJI NE DOLAZE PRAZNIH RUKU


U povodu posjete studenata učiteljskog studija Odjela za izobrazbu učitelja i odgojitelja predškolske djece Sveučilišta u Zadru u Hrvatskom glasniku objavljen je i novinski članak o njihovom boravku u Totszerdahely. O tome kako ih s veseljem dočekuju svake godine može se pročitati iz uvodnog slova tog članka:
– Djeca i pedagozi serdahelske škole svake godine s uzbuđenjem očekuju goste iz Zadra, jer tijekom toga tjedna imaju priliku iskušati dosada naučeno znanje hrvatskoga jezika. Znaju da gosti ne dolaze praznih ruku, kao što ni ovaj put nisu. Donijeli su puno-puno Kraševih slatkiša, s čijih se omotnica također moglo učiti hrvatski, a donesu i mnogo novih pjesmica, igara, priča, školskih pomagala, koja su oni sami izradili.