Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Nema šutera, nema šuta

Autor: Roman Morović

06.01.2009. 23:00
Nema šutera, nema šuta

Foto: Zvonko KUCELIN



Trener Zadra Denis Pleslić uspješno je položio prvi veliki ispit, onaj protiv Cibone, a sada je krajnje vrijeme da Zadar konačno počne pobjeđivati i u gostima
Zadar ove sezone  ima dva lica i to nije ništa  novo. Utakmica protiv Maroussija samo je to potvrdila  jer Zadar je na gostovanjima  jedna potpuno druga momčad od one u Dvorani Krešimira Ćosića. Ipak, zahvaljujući jednoj od tri ovosezonske  gostujuće pobjede (onoj u  Roanni) Zadrani su u susret s  Maroussijem mogli ući bez  rezultatskog imperativa, budući da i nakon ove utakmice  sudbinu prolaza u drugi krug  Eurokupa drže u svojim rukama. Situacija je sada takva  da Zadar u posljednjem kolu  (13. siječnja) mora u svojoj  dvorani pobijediti ASK Rigu  kako bi osigurao plasman u  drugi krug. Ukoliko u tome  uspije morati će čekati ishod  utakmice Roanne-Maroussi  ne bi li saznao hoće li na  koncu biti prvi ili drugi u  skupini, a samim time i doznao svoje protivnike u drugom krugu. U slučaju pobjede Maroussija u Francuskoj  Zadar bi zauzeo drugo mjesto  zbog lošijeg međusobnog omjera s Grcima. Dakako, prvo  treba pobijediti Rigu kojoj će  utakmica u Zadru također  predstavljati “biti ili ne biti” u  Europi ove sezone.
Što se same utakmice s  Maroussijem tiče, domaći su  vrlo rano došli do visokog  vodstva zahvaljujući velikoj  seriji 14-0, a Zadar je u tim  prvim minutama utakmice izgubio čak šest lopti. Do kraja  utakmice ta se brojka popela  na petnaest, a kada toliko  puta poklonite loptu protivniku nerealno je očekivati išta drugo osim  visokog poraza.
Nedostajalo  koncentracije
Osim toga, ostaje  upitno što se događa  u momčadi Zadra  onoga trenutka kada  protivnik ulazi u seriju poena. Jer Maroussi je u više navrata Zadrove pokušaje povratka u igru  slamao serijama od  sedam do devet uzastopnih poena. To je u  svakom slučaju jedna  od stvari na kojima  će trener Denis Pleslić morati najviše poraditi jer do pobjede  se može doći samo  koncentriranom i pametnom  igrom svih četrdeset minuta.  Dakako, uvijek će se dogoditi  da protivnik spoji nekoliko  uzastopnih napada, no to se  ne smije ponavljati u tolikoj  mjeri kao na utakmici s Maroussijem gdje Zadar praktički od sredine prve četvrtine  do kraja utakmice niti jednom nije uspjeo doći na  manje od osam poena zaostatka.
Napadački skok –  posljedica  nepreciznosti
Još jedan statistički podatak s ove utakmice doslovno  bode u oči, a to je onaj da je  Zadar imao čak dvostruko  više napadačkih skokova nego Maroussi (18-9). Kako to  često zna reći sportski direktor Giuseppe Giergia napadački skok nije nikakvo  mjerilo dobre igre već samo  dokaz nepreciznosti u napadu. I uistinu, Zadrani su u  Grčkoj bili poprilično neprecizni pogodivši samo šest trica, a dobro je poznato da je  upravo trica jedno od najjačih  zadarskih oružja. Maroussi je  na koncu pogodio četiri trice  više, a i šut za dva bio im je  bitno precizniji od onog zadarskog (60%-42%). Razloge  zadarske nepreciznosti treba  potražiti u dekoncentraciji,  možda i u umoru ili jednostavno u činjenici da se  uprava prvo odlučila riješiti  jednog šutera (Beck) pa potom i drugog (Garnett), a da  pritom nisu doveli adekvatnu  zamjenu. Ako je razlog tomu  novac onda je to trebalo jasno  istaknuti na početku sezone,  a samim time bi i klupske  ambicije bile nešto niže. Jer  bez prvog šutera, u razdoblju  kada su i Dixon i Johnson  ozlijeđeni ili nedovoljno oporavljeni da daju svoj maksimum, teško je očekivati od  Zadra da na ovako teškim  gostovanjima ostvaruje nekakve čudesne pobjede. A  bez gostujućih pobjeda teško  se može ostvariti krajnji cilj, a  to je u ovom slučaju završni  turnir regionalne lige. Jer, uz  dužno poštovanje prema Eurokupu, ipak je NLB liga ta  koja nosi najviše bodova u  utrci za ugovor s Euroligom.
A jedan od ključnih ispita  za momčad Denisa Pleslića  biti će upravo iduće gostovanje jer Zadrani već u  petak u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu igraju protiv opasne Bosne. Nije to više  ona ista momčad koju je  Zadar početkom sezone razbio 44 razlike. Trener Vlada  Vukoičić uveo je reda u momčad koja je u proteklih nekoliko utakmica zadavala ne  male probleme vodećim  momčadima lige Hemofarmu  i Partizanu, a upravo je vodeća momčad lige Sarajlijama nanijela jedini domaći  poraz u posljednjih pet utakmica. Trener Zadra Denis  Pleslić uspješno je položio  prvi veliki ispit, onaj protiv  Cibone, a sada je krajnje  vrijeme da Zadar konačno  počne pobjeđivati i u gostima.
 
 
 


Pleslić: “Sve je još uvijek u  našim rukama”
Nakon utakmice trener košarkaša Zadra nije bio zadovoljan igrom svojih igrača naročito u prvom poluvremenu. Ipak, naglasio je da ovaj poraz nema neku  preveliku težinu i kako Zadar još uvijek sudbinu prolaza u  drugi krug drži u svojim rukama.
– U prvom poluvremenu nismo bili prisutni na terenu i to je  najviše utjecalo na konačni rezultat utakmice. Maroussi je  odigrao vrlo dobro i nije nam dopustio da se vratimo u igru  toliko blizu da bismo mogli ugroziti njihovu prednost. Kod  mojih igrača osjetio se umor nakon teške utakmice protiv  Cibone proteklog vikenda, no to nam ne smije biti opravdanje. Sve je još uvijek u našim rukama i uvjeren sam da  ćemo u idućem kolu u našoj dvorani pobijediti Rigu i potvrditi  plasman u drugi krug Eurokupa – kazao je Pleslić.