Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U kozmetičkom salonu samo Mikin!

Autor: Krešimir Bukvić

28.11.2008. 23:00
U kozmetičkom salonu samo Mikin!


Sudeći prema onome što su nam otkrili zadarski političari, kozmetičke tvrtke se na njima ne bi baš okoristile. Njihova briga o izgledu uglavnom prestaje s odjećom i eventualno kakvom fizičkom aktivnošću. Većina ne drži dijetu, ne koristi kreme na lice, a o pilinzima i depilaciji ne želi ni čuti
U doba kada političari u cijelom svijetu unajmljuju timove profesionalaca koji brinu o njihovu izgledu i javnom nastupu, počevši od frizure i njegovane kože preko odijela i osobito tjelesne kondicije, pa do svih ostalih pojedinosti, o čemu svjedoče “najsvježiji” primjeri elegantnog Baracka Obame ili mišićavog Vladimira Putina, zadarski političari, čini se, ne usuđuju se posegnuti ni za običnom kremom za lice.
Kako danas nije dostatno biti politički potkovan, uvjerljiv u nastupu, već prije svega i vizualno dojmljiv, u svijetu gdje forma već duže vremena nadvladava sadržaj, gotovo da je važnije šarmirati birače, osvojiti ih nastupom i dobro izgledati, negoli ih “zamoriti” kakvom političkom idejom. Političar novoga kova to itekako dobro zna, pa mu ni najmanji problem nije angažirati osobnog trenera, nutricionista, frizera i modnog savjetnika na putu ka parlamentu ili već kakvoj drugoj političkoj funkciji.
Grgurovićeve sportske aktivnosti
Dovoljno se samo sjetiti najsvježijih priča iz SAD, gdje su brojni timovi stručnjaka imali zadatak uljepšati svoje klijente, prezentirati svoje predsjedničke kandidate kroz prizmu njihova slobodnog vremena, raznoraznih hobija, sportskih i svih drugih aktivnosti. Dakako, bilo bi krajnje nerealno očekivati da neki domaći, posebno lokalni političar posveti tako puno vremena i novca kreiranju vlastitog imagea u javnosti, no neke bi sitnice svakako bile dobrodošle.
Koliko vremena posvećuju svome izgledu, vježbaju li, paze li na prehranu, mažu li se kojekakvim kremicama i drže li do frizure, nastojali smo saznati od vodećih ljudi najjačih zadarskih stranaka.
Tako zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović, primjerice, brigu o tijelu vodi igrajući nogomet dva do četiri puta tjedno, a “zalomi” mu se i koja partija tenisa i košarke. Rezultati ne izostaju, pa si zauzvrat može dopustiti i malo bogatiju trpezu, bez neželjenih kilograma viška.
– Da mi nije ovih sportskih aktivnosti, vjerojatno bih bio i više no krupan, kao i većina mojih u obitelji. Volim jesti, pogotovo brzo, tako da ne bih dobro prošao da se ne bavim ovako intenzivno sportom, priznaje Grgurović. Povjerio nam je da kreme ne koristi, osim balzama poslije brijanja, kozmetičarku ne posjećuje, a ne zamara se puno ni frizurom. Kaže da se šiša gdje “naleti”, da kosu ne bi bojio, no kad bi postojao kakav preparat “za više dlaka na glavi” rado bi ga koristio, kaže iskreno Grgurović.
Parfemi mu nisu bitni, upotrebljava ono što mu daruju za raznorazne prilike, no po pitanju odjeće ipak malo odskače od uobičajenog profila zadarskog političara. Outfitt gradi najčešće na upadljivim, nešto smjelijim kombinacijama odijela, u “paketu” s crvenim nijansama košulja i to po vlastitom nahođenju, bez intervencije supruge, kako to najčešće biva.
Zrilić – kaubojski tip
No, supruzin savjet rado će poslušati HSP-ovac i zadarski dožupan Đani Bunja. Njegova mu Robertina asistira u biranju odijela, koja je, kako nam je naglasio, uvijek volio nositi.
– Volim lijepe stvari, posebice kvalitetna odijela na kojima nisam nikada štedio. Bolje ih je imati manje, ali kvalitetnih, naglašava Bunja. No, tu prestaje sva njegova briga o imageu. Bunja priznaje da ne zna što je piling, da nikada nije bio kod kozmetičarke, da nikada nije stavio kremu na lice, a pogotovo ne mlijeko za tijelo. Do nedavno nije ni znao da tako nešto postoji. Parfem koristi jako rijetko, a i onda kada ga stavi, pazi da ne miriše puno. Kaže da to nije za muškarce. Kosu ne bi obojio ni “pod razno” jer kaže da treba poštivati ono što nam je Bog dao.
No, Đani Bunja ipak po nečemu odskače od klasičnog “macho mana”. Voli, naime, kuhati i dakako jesti, a kako ga ne muči višak kilograma, dijete ne drži niti mu trebaju. Zaigrat će ponekad i stolni tenis, no tu prestaju sve njegove sportske aktivnosti jer vremena za više nema.
Sportske aktivnosti nisu na dnevnom rasporedu ni HSLS-ovca Stanka Zrilića. Iako ima sprave za vježbanje u vlastitom domu, rijetko ih se hvata. Dijetu ne drži, pojede bez prigovora sve što mu supruga Nada pripremi. Za sebe će reći da je klasičan američki kaubojski tip, a ne neki polumuškarac-polužena.
– Kakva kozmetičarka, piling, kreme ili depilacija dlaka? – čudi se Zrilić i nastavlja:
– To je za žene, a ne za muškarce! Ja sam mačo muškarac i takve me stvari ne zanimaju. Smiješno mi je da neki političari vode brigu o tim stvarima. U politici su najopasniji politički manekeni, mišljenja je Zrilić. Prvi čovjek zadarskog HSLS-a stoga o svom staylingu ne brine uopće, pohodi jedino frizerku i to svakih petnaestak dana, a od kojekakvih “pomada” upotrebljava samo losion poslije brijanja. Ipak, priznaje da voli dobro mirisati, obožava snažnije, grublje mirise te će za dobar parfem rado izvaditi i kreditnu karticu.
Kozmetički salon u širokom će luku zaobići i HDZ-ovac Željko Lončar. Kaže da kozmetičarku nikada nije posjetio, niti namjerava, no tko voli nek izvoli – deviza je županijskog dopredsjednika HDZ-a. O frizuri mu se brine kćer Ana koja ga šiša zadnjih petnaest godina. Svoju prosjedu kosu ne boji, niti namjerava. Ističe da se ne srami sijedih, te da bi dobro razmislio kada bi mu sugerirali upotrebu boje za kosu.
– Svaka godina donosi nešto novo i ja sam s tim zadovoljan, dodaje Lončar. Iako ima desetak kilograma viška, kako nam je rekao, ovaj se političar neće lako odlučiti za kojekakve sportske aktivnosti, a niti za dijetu. Hrani se kako mu se sviđa, a na kondiciji radi jedino kada je uz svoje masline. Ima ih preko dvjestotinjak, pa se itekeko oznoji dok ih sve obradi. Očekivano, kremu za lice ne upotrebljava pa njegov toaletni ormarić u kupaonici krasi jedino losion poslije brijanja.
Mišlov pleše sambu
Da se kozmetičke tvrtke neće obogatiti na zadarskim političarima dalo se zaključiti i kod Damira Mišlova HNS-a.
– Dovoljno je koliko mi supruga troši na kozmetiku, gdje bih još i ja, ističe Mišlov. Njegov je stoga jedini kozmetički “porok” after shave te dobar parfem. Trenutno miriše na Bossov XY, povjerio nam se. Mišlov je stava da ne treba pretjerati u nekim stvarima, pa kozmetičarku ne posjećuje. Kaže da na svu sreću problema s licem nikada nije imao. Depilirao se ne bi ni slučajno, a isto tako ne bi obojio ni kosu.
– Muškarcima se obojana kosa vidi iz aviona, mišljenja je Mišlov. Ovaj zadarski neurolog višak kilograma troši plešući sambu sa suprugom Sonjom, to je njegova vježba, kaže. Ne pazi što jede, a najdraži su mu obroci oni večernji, pa usprkos svim opasnostima koje vrebaju uz večernje konzumiranje hrane, Mišlov si ne može odoljeti, navečer mu hrana najviše paše i što se može, priznaje.
Ni Tino Festini, mladi zadarski HSS-ovac, poput većine svojih kolega, ne razmišlja puno o svom staylingu. Smatra da je depilacija dlaka jednom muškarcu nepotrebna, a u kozmetički salon ne bi ušao ni onda kada bi to od njega zahtijevala kakva predizborna kampanja. Jedina krema koju Festini koristi je balzam poslije brijanja, dakako diskretnog mirisa.
– Ne volim kada iza muškarca ostaje oblak mirisa, naglašava Festini. Osobno će stoga izabrati parfem diskretnog mirisa, neke sportske note poput Adidasa i slično. U frizerski salon ovaj političar ulazi kada naleti na koji slobodan, dakako, samo da malo skrati kosu. Priznaje nam da vježbati ne stigne, pa iako mu je drago trčanje, plivanje i košarka od silnih izbora zadnjih nekoliko godina sve je to zapostavio. No, zato nastoji zdravo se hraniti, uključiti što više ribe i zelenja na svoju trpezu. Odjeću mu bira supruga Anja.
I na kraju, kada smo već razočarano pomislili da nećemo uspjeti pronaći ni jednog zadarskog političara koji posvećuje pažnju svom imageu, koji je bio u kozmetičkom salonu i koji koristi kreme, SDP-ovac Željko Mikin nam je bez puno razmišljanja priznao da kremu za lice ima, a da mu nije stran ni kozmetički salon.
– Koristim kremu za lice, upotrebljavam je ujutro, a u kozmetičarke sam bio neposredno pred kćerkinu udaju. Napravio sam jedan kompletan tretman lica, bilo je odlično, ističe Mikin.
Prije svega zbog zdravlja, a tek onda radi izgleda, Mikin pazi na to što jede i kada jede. Doručkuje med i mlijeko, večera kruh, maslac i marmeladu, a teži si obrok dopušta samo za ručak. Kilaža mu stoga ne varira, zadovoljan je kako izgleda. Shodno godinama na tjelesnoj kondiciji radi kroz brze šetnje, ostavljajući iza sebe rukomet i mali nogomet, kojima se bavio u mladosti.
– Svjestan sam da je vježba bitna, pogotovo u mojoj dobi, no teško se organiziram po tom pitanju, dodaje Mikin. Iako prosjed, ovaj SDP-ovac nije popustio nagovaranju svoje već dvadeset godina iste frizerke i kosu si nije dao obojiti. Kaže da je ovako, sa sijedim vlasima, šarmantan. Mikinu modne savjete daje, kao i svim ostalim političarima, supruga, njegova Smilja koja ga najbolje poznaje pa mu može i najbolje preporučiti, kako dnevni, tako i večernji outfitt.