Od 45 proizvođača, koji su na ocjenjivanje prijavili ukupno 143 sira, OPG Katice i Nikice Žampere iz Žmana na Dugom otoku osvojilo je jednu zlatnu plaketu, tri srebrne i jednu brončanu, a OPG Vesne Kesić iz Gračaca zlatnu plaketu za svježi meki sir – basu od kozjeg mlijeka
Hrvatski je stočarski centar, u suradnji s Agronomskim fakultetom, organizirao izložbu hrvatskih mliječnih proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Deveta izložba mliječnih proizvoda održala se istovremeno s Desetim savjetovanjem uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj, 16. listopada 2008. u hotelu “Niko” – hotelsko naselje Solaris (Šibenik). Ocjenjivanje mliječnih proizvoda održano je prije same izložbe, tj. 30. rujna 2008. i 1. listopada 2008. godine u Zavodu za mljekarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu
Ukupno su bila prijavljena 143 sira, a od toga 43 ovčja, 97 kozjih i 3 miješana sira, od ukupno 45 proizvođača.
Pet iz Zadarske županije
Iz Zadarske županije svoje sireve na ocjenu je dalo pet OPG-a: Nikice i Katice Žampere iz Žmana – Dugi otok (sedam vrsta sireva), Dražena Klarić iz Provića, Luke Mitrović iz Zelengrada, Vesne Kesić iz Gračaca (četiri vrste sira) i Nevenke Krucki iz Gračaca.
OPG Žampera osvojilo je jednu zlatnu plaketu, tri srebrne i jednu brončanu, a OPG Vesne Kesić zlatnu plaketu za svježi meki sir – basu od kozjeg mlijeka.
Katica i Nikica Žampera proizvodnjom sira bave se već trinaestu godinu, a kada osvojene plakete ove godine pridodamo već osvojenima to je impozantna kolekcija: pet zlatnih, sedam srebrnih i pet brončanih. U kušaonici obiteljske sirane Žampera nema više mjesta za nove plakete.
– Ima, ima, kroz smijeh će Katica. Pa, naravno, nedostaje još samo šampionska plaketa.
Prva strojna mužnja u Gračacu
Obiteljsko gospodarstvo Vesne Kesić nalazi se na rubnom, istočnom dijelu Gračaca, u naselju Podkokirna, koje se smjestilo ispod Kokirne, odnosno dva njena najviša vrha: Tomaševog i Crnog vrha (1050 m). Kokirna, bogata podvelebitskim ljekovitim, aromatskim biljem pruža kozama kvalitetnu ispašu, a Vesna (1968.) se veoma trudi da im omogući i kvalitetan smještaj i njegu. Uzgojem koza bavi se već sedam godina, a gotovo toliko i proizvodnjom sira. Gospodarstvo je počelo proizvodnju sa samo dvije koze, hrvatske šare pasmine, a danas je to stado od 80 koza, doista šarenih. Na pitanje zašto se opredijelila za tako heterogeno stado u tipu hrvatske šare, a ne neke tipično mliječne pasmine, Vesna je jasna:
– Prve dvije koze su bile izrazito dobre na mlijeku (do tri litre dnevno) i izrazito otporne i zdrave stoga sam, kaže Vesna ostavljala njihov rasplodni pomladak i samo obnavljala rasplodnjake. Vesna je prva, a do danas i jedina u gračačkom području uvela strojnu mužnju koza i stoga nikada nije imala problema s higijenskom ispravnošću mlijeka niti posljedicama istoga, tj. ranim ili kasnim nadimanjem sira i drugim pogreškama. Ove godine Vesna je prvi put dala sir na 9. izložbu hrvatskih mliječnih proizvoda i osvojila zlatnu plaketu.
Budući da je prošle 2007. godine Vesna prošla na natječaju Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, za opremanje mini sirana na obiteljskom gospodarstvu i da intenzivno radi na gradnji novog objekta za siranu, za očekivati je da će novi uvjeti i oprema za proizvodnju sira pridonijeti još boljim rezultatima.
BASA
Po svojoj konzistenciji, izgledu i okusu basa se svrstava u skupinu svježih mekih, ekstramasnih sireva. S obzirom da se proizvodi po autohtonoj tehnologiji koja je veoma neujednačana, to su granice postotka masti u suhoj tvari veoma široke. Kiselost base se također kreće u granicama koje se smatraju normalnim za svježi sir. U raznim područjima Like i Dalmacije, basa se priprema prema različitim receptima.
Od miješanog mlijeka – ovčjeg i kravljeg;
Od kravljeg mlijeka – punog ili djelomično obranog;
Od miješanog mlijeka kozjeg i kravljeg;
Od kozjeg mlijeka.
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE BASE
Basa se proizvodi iz svježeg mlijeka, procijeđenog kroz dvostruku gazu, u čistu posudu te se kuha na laganoj vatri. Nakon 15 minuta posuda se odmakne i mlijeko se hladi na 45°C te se obire izlučeni skorup, a djelomično obrano mlijeko se prelije u lonac.
Na litru mlijeka doda se jedna žlica kvasca (kiselo mlijeko od prethodnog dana). Kvasac se pomiješa s mlijekom. Lonac se omota sa svih strana te se stavi na toplo kako bi se fermentiralo. Gruš se dobije za tri-četiri sata. Gruš – zrelo mlijeko stavlja se u čistu krpu i cijedi oko 18 sati. Bijeli meki sir koji se dobije nakon cijeđenja, pomiješa se sa skorupom i posoli. To je basa. Ovako pripremljena basa može se u zimskim mjesecima čuvati i do 20 dana.
II. postupak
Basa se proizvodi iz kuhanog i ohlađenog mlijeka koje se ulijeva u drvenu kacu i osoli. U kacu se svaki dan ulijeva nova količina mlijeka, što ovisi o prilikama (proizvodnji mlijeka) na gospodarstvu. Nakon određenog vremena, mlijeko se u kaci počinje zgrušavati i “kisati”. Tada se pri dnu kace otvori da se sirutka iscijedi. U kaci je preostala basa.
III. postupak:
Iz varenike se najprije izmete maslo, a izmeteno mlijeko “potkisuje” se pomoću “maje” (kvasca). Kiselo mlijeko istresa se u platnenu vrećicu i ocijedi. Ovaj kiseli sir miješa se sa slatkim sirom (podsiravanje sirilom). Mješavina sira (kiselog i slatkog) stavlja se u kacu, gdje se polijeva sa svježim ovčjim mlijekom ili vrhnjem i time je gotova basa.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
OBAVIJEST HEP-A
Neke ulice u Zadru i županiji dio ponedjeljka bez struje, evo popisa
Hrvatska
MLADI KRUMPIR
Trgovine pune krumpira, no na lički krumpir valja još malo pričekati
Nogomet
Sramotno skandiranje
Burnley osudio dio svojih navijača koji su pogrdno skandirali o tragediji momčadi Manchester Uniteda
Svijet
JOHN JACOB ASTOR
Za rekordan iznos prodan zlatni sat najbogatijeg putnika s Titanica. Spasio je suprugu, pa kraj dočekao uz cigaretu
Nogomet
Predsjednički izbori
Bivši trofejni trener Porta izabran za predsjednika kluba, pao čovjek koji je bio na toj funkciji 42 godine
Zadar
ĐIR PO GRADU
[FOTO] Brojni građani i turisti na subotnjoj špici, evo koga smo sreli
Nogomet
Treća NL Jug, 26. kolo
Zadar preokretom slavio u derbiju i vratio se na prvo mjesto
Zadar
MUKE S MAJSTORIMA
MUKE PRI ADAPTACIJI STANA: ‘Majstori su nam uništili stan u srcu Zadra, šteta je…”
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Ubojstvo u pokušaju na području Biograda: Željeznim predmetom pretukao muškarca, teško ga ozlijedio
Zadar
OB ZADAR