Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Preko će zatražiti status grada

Autor: Ivana Burica

15.09.2008. 22:00
Preko će zatražiti status grada

Foto: Adam VIDAS



Treba prvo odraditi neke preduvjete pod kojima podrazumijevamo realizaciju projekta trajektnog pristaništa; čekamo i otvorenje hotela Preko koje će se dogoditi najkasnije do početka turističke sezone 2010., kazao je Jerolimov
Preko u zadnje vrijeme doživljava novi uzlet te će svakoga tko u najvećem ugljanskom mjestu nije bio godinu ili dvije, novi posjet vrlo ugodno iznenaditi. Naime, u međuvremenu je dovršena nautička luka, uređena je šetnica, izgrađena zatvorena tržnica s ribarnicom, niknuo je čitav niz cvjetnih površina, a otvoren je i pokoji novi ugostiteljski objekt, trgovina ili suvenirnica.
Preko nadalje ima i prekrasnu novu školu, pri kraju je uređenje podružnice Doma za stare i nemoćne, tu su i dvije banke, ljekarna, ambulanta… Za dvije godine će biti uređen hotel Preko koji će novi vlasnik, tvrtka Jupiter Adria, prvo srušiti, a zatim u ponovnu izgradnju uložiti 15 milijuna eura te urediti objekt kapaciteta do 130 kreveta te s kongresnom dvoranom, wellness centrom i drugim sadržajima. Plaža Jaz nositelj je Plave zastave, a Preko je ove godine u kategoriji općinskih središta bilo kandidirano i za prestižni Plavi cvijet koji se dodjeljuje najuređenijim i najturističkijim mjestima na Jadranu.
Svakako treba spomenuti i da mjesto ima vrijednu materijalnu i nematerijalnu povijesnu baštinu.
Sve ovo nabrajanje nije u cilju neke turističke ili ine promidžbe Preka, već uvod u temu o kojoj se već neko vrijeme govori – Preko će uskoro zatražiti status grada!
Da je tomu zaista tako potvrdio nam je i sam načelnik Općine Preko Ante Jerolimov. No, on ipak napominje da ovo ugljansko mjesto sedmi grad u Zadarskoj županiji neće postati u nekoj najskorijoj budućnosti.
– O tome se za sada samo razmišlja, a još sigurno godinu ili dvije na tom planu nećemo poduzimati ništa. Treba prvo odraditi neke preduvjete pod kojima podrazumijevamo realizaciju projekta trajektnog pristaništa; čekamo i otvorenje hotela Preko koje će se dogoditi najkasnije do početka turističke sezone 2010. godine te uređenje turističko-ugostiteljskog kompleksa u uvali Jaz. Osim toga radi se i na animiranju Prečana koji žive dio tjedna u Zadru, a dio u Preku da se prijave na otoku kako bismo dobili na broju stanovnika. Mjesto trenutačno ima nešto manje od 1.500 žitelja, a računamo da bismo na taj način dobili dodatnih 500 do 600 stanovnika, govori Jerolimov koji ističe da će eventualnim dobivanjem statusa grada Preko imati višestruke koristi.
Traženje statusa grada ima svoje uporište i u povijesti. Naime, krajem 30-ih godina i početkom 40-ih prošlog stoljeća Preko je bilo administrativno središte takozvanog Kotara Preko, a pod ovim je mjestom bio i današnji grad Biograd.
– Preko je danas središte općine s osam naselja koja površinski zauzima dvije trećine otoka Ugljana. Dobivanjem statusa grada povećat će se naši prihodi od poreza na dohodak. Naime, kao općina dobivamo 35 posto od poreza na dohodak, a kao grad taj bi udjel dio negdje oko 50 posto, navodi preški načelnik.
Prije traženja statusa grada u Preku će se još poraditi na dovršavanju kanalizacijske i vodovodne mreže. Što se zbrinjavanja otpada tiče, Preko i kao općina na tom planu dobro funkcionira. O ovom segmentu brine komunalno poduzeće “Otok Ugljan” koje raspolaže press kontejnerima te kamionima za odvoz otpada na kopno.


Uskoro proširenje trajektne luke
U tijeku je natječaj za izbor izvođača radova na proširenju obalnog zida u trajektnoj luci Preko. Nositelj projekta je Županijska lučka uprava, a spomenuti radovi trebali bi krenuti krajem listopada.
– Nasipanje obale preduvjet je za nastavak projekta na proširenju trajektne luke Preko koje podrazumijeva i stvaranje novog parkirališnog prostora te uređenje trakova za čekanje trajekta. Naime, zamišljeno je da čekanje automobila za trajekt bude izmješteno izvan državne ceste tako da će se urediti 10 trakova s 15 mjesta. Cjelokupni projekt bio bi završen u roku od godinu i pol dana nakon početka realizacije, s tim da će parkiralište te prostor za čekanje trajekta prema planu biti završeni već do početka sljedeće turističke sezone, informirao nas je Jerolimov.