Foto: Marijan TOMAC
Sikovljani su se oduvijek bavili poljodjelstvom. Nekad ratari i stočari danas povrćari. Mrkva, peršin, celer, poriluk, kupus, kelj i kelj pupčar tijekom zime na zadarsku tržnicu dolaze iz Sikova. Tijekom ljeta tu su krumpir, kapula, rajčica, paprika i balancane
Put nas je odveo u Sikovo. Veliki broj Zadrana i žitelja naše županije ne znaju gdje je Sikovo, a još manje ih je ikada tamo bilo. Za to nema opravdanja, jer Sikovo je na dohvat mora. Samo nekoliko kilometara sjeverno od Svetog Filipa i Jakova smješteno uz zapadni kraj plodnog Vranskog polja.
Sikovljani su se oduvijek bavili poljodjelstvom. Nekad ratari i stočari danas povrćari. Mrkva, peršin, celer, poriluk, kupus, kelj i kelj pupčar tijekom zime na zadarsku tržnicu dolaze iz Sikova. Tijekom ljeta tu su krumpir, kapula, rajčica, paprika i balancane. Ipak u Sikovu su se više opredijelili za proizvodnju korjenastog i lisnatog povrća.
Borin poriluk
Stigosmo u Sikovo i odmah na ulazu od strane Svetog Filipa i Jakova susrećemo starog poznanika Boru Prtenjaču. Iako je sunce već visoko, a zvizdan prži, Bore kultivira poriluk. Nekoliko desetaka ara nedavno posađenog poriluka potrebno je kultivirati i prihraniti. Zatim će se navodniti, zaštititi od korova i tako sve do berbe tijekom zime i ranog proljeće pojašnjava Bore.
Bore osim poriluka u polju ima mrkvu, celer i peršin. Sve to na manjim površinama i na desetak mjesta. Tako je to u Sikovu. Zbog diobe u prošlosti parcele su male i raštrkane. Do njih se voziš gotovo jednako koliko i na njima radiš.
Nedaleko od Bore ore Mile Prtenjača.
– Izvadio sam kapulu pa treba preorati zemlju jer ću tu posaditi kupus, pojašnjava Mile.
Mile, isto kao i Bore, proizvodi veliki broj povrtnih kultura. Razlog tome je što robu plasira preko zadarske pijace. Već godinama obitelj Mile Prtenjače ima štand na zadarskoj tržnici gdje Milina supruga svakodnevno prodaje njihove svježe ubrane proizvode.
Izravna prodaja
– Troškovi prodaje na tržnici su visoki. Potrebno je dva puta dnevno ići u Zadar i vratiti se nazad u Sikovo. Gorivo je postala stavka koja nas ubija. Ali na ovaj način moguće je postići cijene koje su kudikamo više nego na otkupu, a i novac se dobije odmah, pojašnjava Mile.
Ostavljamo predio Prtenjača u Sikovu i krećemo dalje. Ovaj puta nećemo svratiti kod Tomislava Deme jednog od najvećih proizvođača povrća u našoj županiji. Kod njega ćemo svratiti nekom drugom prilikom, jer da vižitamo njegovu proizvodnju i popričamo o problemima koje muče seljaka potrebno je više vremena i cijela duplerica u novinama. Tomislava predsjednika Udruge povrćara zadarske županije susrećemo ispred kuće.
– Idem samo na pet minuta u Biograd vi pogledajte kroz plastenike ili popite hladno, piće govori Tomislav.
Mi mu iznosimo naš plan i vidimo se uskoro.
Moramo do Šime Erstića. Šime puni robu u kamion i sprema se za odlazak na zelenu tržnicu u Zadar. On tamo redovito prodaje svoju robu. Posebno je poznat po kvalitetnom listu peršina vezanom u maceve za kojima svakodnevno postoji jagma.
Kako s lubenicama
Nisu samo macevi peršina koje proizvodi i plasira na tržište obitelj Erstić. Ima tu različitog povrća. Sada je na programu krumpir, kapula, celer i mrkva. Divovske glavice ljubičaste kapule nikog, pa i najizbirljivijeg kupca ne mogu ostaviti ravnodušnog.
– Ustajemo u cik zore pa pravac u polje. Kada postanu žege robu dovozimo kući i pripremamo je za prodaju ovdje u garaži gdje je kakav takav hlad. Šime tada odlazi na tržnicu u Zadar, a ja spremam ručak i obavljam kućne poslove. Negdje oko pet pa sve do mraka ponovo odlazimo u polje. Naravno tako svaki dan, pojašnjava dnevni raspored poslova gospodarica Marija Erstić.
Šime je kao vjetar. U tili čas je ukrcao robu i već žuri na tržnicu. Jedino smo ga omeli s fotografiranjem. – Nemoj me slikati ovakvog svega znojnog, a ja ti nemam vremena da se sada uređujem. Slikat ćeš me drugi put, protestirao je Šime skrivajući se od objektiva fotoaparata.
Ostavljamo Erstiće i Sikovo. Na putu za Zadar na kratko ćemo svratiti kod Slavka Marušića u Zemuniku Donjem. Marušići upravo beru lubenice. Ove godine proizveli su više od sto tona lubenica. Bilo bi ih i više da nije proljetos dio bio poplavljen. Sve roba od osam kilograma na više po komadu. Ali što vrijedi kad ih je gotovo nemoguće prodati. Ono što se i proda po cijeni ne može vratiti uloženo. Lubenica se otkupljuje od proizvođača po cijeni od osamdeset lipa do kune za kilogram. To je zbilja više nego minimalno.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Europska liga
Josip Stanišić asistirao u pobjedi Bayera u Rimu, sve miriše na hrvatsko finale EL
Rukomet
Rukometna Liga prvaka
Veron Načinović ostao bez završnice Lige prvaka, Kiel nadoknadio devet golova minusa
Nogomet
Englesko prvenstvo
Chelsea u zaostaloj utakmici na Stamford Bridgeu svladao Tottenham
Ostali sportovi
ATP Madrid
Danil Medvedev poput Jannika Sinnera predao polufinalni meč u Madridu
Ostali sportovi
EP u gimnastici
Pet hrvatskih gimnastičarki nastupilo u kvalifikacijama EP-a, Tina Zelčić najbolja 12.
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST