Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

VINOT TJEDNA

Rosé ne čeka proljeće: vrijeme je da zavirite u hladnjak i otvorite ga

Autor: Manuela Plohl

18.09.2025. 16:15
Rosé ne čeka proljeće: vrijeme je da zavirite u hladnjak i otvorite ga

Foto: Pixabay



Postoje vina koja gotovo prirodno prate ritam godišnjih doba. Crvena nas griju s prvim hladnim večerima, bijela nas osvježavaju ljeti, a rosé… rosé je, kažu mnogi, vino proljeća i ljeta. Ipak, početak jeseni idealan je trenutak da se prisjetimo boca koje još uvijek mirno odmaraju u našim frižiderima. Jer rosé, koliko god bio zavodljiv u srpnju na terasi uz more, nije stvoren da bude vječni stanovnik podruma.


Kratka romansa


Većina rosé vina osmišljena je za kratku romansu – piju se unutar jedne do dvije godine od berbe. Njihova čarolija leži u svježini, u lepršavoj voćnosti i nježnim cvjetnim mirisima, koji s vremenom blijede. Upravo zato jesen je pravo vrijeme da posegnemo za onim bocama koje su nam ostale od ljeta, dok još uvijek mogu zapjevati punim glasom.


Naravno, postoje i iznimke. U super-premium segmentu, osobito u Provansi i ponekim malim vinarijama diljem svijeta, proizvode se roséi koji mogu godinama odležavati, zadržavajući eleganciju i dobivajući na slojevitosti i mineralnoj dubini. Takva vina postaju ozbiljni gastronomski partneri, ali su ipak rijetkost – dragulji za kolekcionare, a ne pravilo. Za većinu rosé etiketa vrijedi jednostavno pravilo: popij sada, uživaj u svježini, jer za godinu dana neće biti isti.




A upravo Provansa nastavlja diktirati stil i smjer razvoja roséa. Iz nje dolaze trendovi koji kombiniraju sofisticiranost s održivošću i suvremenim duhom. Vinari sve češće prelaze na organski uzgoj, proizvode laganija vina s nižim alkoholom i naglašenom svježinom, dok ambalaža postaje lakša, ekološkija i estetski privlačnija. U podrumima se sve više njeguje minimalna intervencija, hladna fermentacija, ručno branje i što manje dodataka, kako bi vino ostalo što bliže iskonskom okusu terroira. Uz to, mlađe generacije sve češće traže pjenušave, ali i bezalkoholne varijante, a dizajn boce i prepoznatljiv imidž postali su jednako važni kao i okus u čaši.


Stil života


Sve to danas, čini ružičasta vina mnogo važnijim faktorom negoli u prošlosti – on je modni dodatak, simbol stila života i bezbrižnog uživanja. A kraj ljeta i početak jeseni savršen su trenutak da tu priču zaokružimo. Vrijeme je da zavirimo u hladnjake i vinske police, otvorimo preostale boce i prepustimo se njihovoj lakoći dok nam dani još dopuštaju boravak na terasi. A za one koji u ovom trenutku nemaju rosé pri ruci, upravo je to razdoblje najbolji povod da se posegne za novom bocom i prizove dobar trenutak. Jer, na kraju, za rosé uvijek vrijedi jednostavno pravilo: to je vino trenutka, a trenutak je upravo sada.


Famille Abeille-Fabre, Saint Max,
Côtes de Provence, Rosé, 2024


U vinskom svijetu postoje priče koje spajaju različite svjetove, a Château Mont-Redon upravo je jedna od njih. Vinarija, sinonim za Châteauneuf-du-Pape i pionir u očuvanju njegovog terroira, odlučila je ispričati upravo jednu takvu priču – i to kroz rosé iz Provanse. Takav iskorak nije slučajan. Sve češće prestižne kuće iz slavnih apelacija poput Bordeauxa, Burgundije ili Champagnea šire horizonte i ulaze u Provansu, regiju koja je postala globalni simbol rosé stila. Saint Max Rosé izdanak je te vizije.


Vinogradi Saint Max Roséa smješteni su u unutrašnjoj dolini Cuers, na podnožju masiva Maures, gdje se spajaju blagodati Mediterana i svježina kontinentalnog zaleđa. Taj kontrast daje vinima zavodljivu ravnotežu: punoću i sunčanu zrelost s jedne, te svježinu i živost s druge strane. U čaši se taj terroirski potpis osjeća kroz sortni sastav prvenstveno grenachea koji daje voćnost i strukturu, cinsaulta koji unosi lepršavost i eleganciju te vrlo malo Syraha koji zaokružuje vino blagom začinskom notom i bojom.


Već sam pogled na čašu otkriva kolorit Provanse: briljantna blijedoružičasta boja podsjeća na jutarnje svjetlo koje se prelijeva preko obala Sredozemlja. Na nosu se otvaraju intenzivne arome grejpa, limunovog cvijeta, šipka i vinogradarske breskve, koje se stapaju s mirisima maline, šumske jagode i diskretnim cvjetnim notama.


FOTO: SAINT MAX


Na nepcu Saint Max donosi sve što očekujemo od vrhunskog provansalskog roséa – svježinu i preciznost. Živahne kiseline podižu okus crvenog bobičastog voća, grejpa i prvansalskih herbalnih tonova. Završetak je čist i profinjen, s ugodnom mineralnošću koja ostavlja osjećaj gastronomske punine i želju za još jednim gutljajem.


Tijelo je lagano i suho, a u sredini nepca otvara se mekoća i zaokruženost koja ga čini vrlo elegantnim.


Sa svojih 13% alkohola Saint Max Rosé djeluje profinjeno i pitko, a najbolje ga je piti mladog, u prvoj godini nakon berbe. Upravo sada, dok je u punoj svježini, pokazuje svoju najljepšu finesu.


Njegova gastronomska svestranost čini ga idealnim izborom za najrazličitije trenutke: jednako lako će se uklopiti kao aperitiv, uz tanjur svježih školjki u citrusnom umaku, kao i uz lagana riblja jela, a posebice uz sirovu ribu na brojne načine, salate ili svježi kozji sir. U svakoj kombinaciji ovo vino ostaje čisto, elegantno i zavodljivo – baš onakvo kakvo očekujemo od Provanse.


Saint Max prisutan je i na hrvatskom tržištu, zahvaljujući tvrtki Enozoik, koja je uvoz širokog spektra vina iz čitavog svijeta, započela zbog svoje svjetske vinske škole WSET, koju održava po brojnim hrvatskim gradovima. A upravo Saint Max Rosé, kojeg također uvoze, kao školski primjer provansalske elegancije, pokazuje da veliko ime iz jedne slavne regije može s jednakom uvjerljivošću ispričati priču i u drugoj.