Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

VINO TJEDNA

Orange vino - zlatna niša vinarije Jagunić

Autor: Manuela Plohl

07.08.2025. 20:43
Orange vino - zlatna niša vinarije Jagunić


Na vinskoj sceni u posljednjih desetak godina jedan je stil vina iz sjene ušao na velika vrata i tamo se, unatoč svojoj pomalo neukrotivoj naravi, ugodno smjestio. Orange vino – ono jantarno, zamagljeno, pomalo oksidirano čudo koje se pije i kao bijelo i kao crveno, ali je zapravo nešto treće. U modnim vinskim metropolama poput Kopenhagena, New Yorka, Berlina i Tokija postalo je nezamjenjivo – ne samo na kartama prirodnih vina, već i u razgovorima o identitetu, terroiru i autentičnosti. A u toj priči, i Hrvatska ima konja za trku. Jedna od vinarija koju svakako moramo spomenuti u tom kontekstu zove se Jagunić i dolazi s Plešivice te već godinama dokazuje da se u hrvatskim bačvama ne rađa ništa manje slojevito vino nego u onima preko granice, u Italiji i Sloveniji, koje stoje u samom vrhu svijeta u proizvodnji orange vina.


Renesansa oranga


Premda orange vina odnedavno ulaze u urbane trendove, njihov je DNK star tisućama godina – sve do samih početaka u Gruziji. No njihovu renesansu u suvremenom svijetu pokrenula je regija Friuli-Venezia Giulia u Italiji, osobito mikroregija Oslavia unutar DOC-a Collio, u zagrljaju slovenskih Brda. Ovdje su vinari i to većinom slovenski, poput Joška Gravnera, Daria Prinčiča i Stanka Radikona početkom 1990-ih odlučili stati nasuprot uniformiranim, industrijskim vinima i vratiti se osnovama: duga maceracija bijelih sorti na kožicama, spontana fermentacija bez kontrole temperature, odležavanje u velikim bačvama, minimalna intervencija. Rezultat su vina duboke jantarne boje, aromatike koja pleše između kore naranče, suhe marelice, čaja i oraha, uz moćnu taninsku strukturu.


Na hrvatskoj strani Alpa i Jadrana, vinogradarska zona Plešivica na najbolji mogući način reflektira slične uvjete kao Collio ili Brda – valoviti tereni, visine od 200 do 400 metara, ponikve i brežuljci s izvrsnom drenažom, hladne noći i jutra te raznolikost sorti. Upravo ovdje obitelj Jagunić, uz plešivičke pjenušave klasike, njeguje i liniju vina »Amber« – sortna orange vina od pinota sivog, traminaca crvenog i brojnih drugih sorata, a posebno plešivičkih starih sorti, svako sa svojim licem i osobnošću.


Autentičan izraz




Kod Jagunića nije riječ o kopiji slovensko-talijanske škole, već o autentičnom izrazu terroira i vlastite filozofije. Maceracija traje mjesecima, fermentacija je spontana, vino odležava na finim talozima, a finalni proizvod se ne filtrira niti »uljepšava«.


Orange vina, poput onih iz Friulija ili Brda, danas su rado viđena i na Michelinovim stolovima. U svijetu koji sve više cijeni prirodni pristup, autentičnost i terroir, ovakva vina nisu prolazna moda nego alat u rukama sommeliera, kuhara i zanesenjaka.


No istovremeno, na tržištu je sve više nekvalitetnih vina koja se skrivaju iza etikete »orange«, koristeći trend za prikrivanje tehničkih ili vinogradarskih nedostataka. To iskrivljuje percepciju o toj kategoriji i dovodi do nepovjerenja dijela publike, pa čak i struke prema ovom stilu. Jer kad se sve naziva orange vinom – od amaterskih pokušaja do vina s ozbiljnom enološkom podlogom – teško je održati jasnoću slike. Upravo zato se orange vina još uvijek ne uzimaju posve ozbiljno. No, to se brzo mijenja. Trendovi su neumoljivi, i orange vina, sve se jasnije probijaju prema vrhu – kako na vinskim kartama, tako i na ocjenjivanjima.


Za istinske ljubitelje


Slovenija i Italija, točnije njihovi vinarski prostori Brda i Collio, danas su prepoznati kao ključni svjetski centri suvremene produkcije orange vina. No Hrvatska, važno je napomenuti, nipošto ne zaostaje – osobito kad govorimo o Plešivici i obitelji Jagunić. Njihova vina mogu bez zadrške stajati rame uz rame s najboljima iz Collia i Brda. Za one koji orange vina žele kušati prvi put, preporučuje se krenuti s nečim pitomijim i pristupačnijim. No za one koji su u svijetu orange vina već evoluirali i traže izraze maksimalne dubine i koncentracije, slijedi vino o kojem pišem u nastavku – jedno od najintenzivnijih orange izraza u Hrvatskoj, namijenjen istinskim poklonicima stila i ljubiteljima vina s karakterom.



Jagunić, Killer Queen, 2020


Neka vina dođu i prođu, neka se sramežljivo predstave, a neka – poput Killer Queen iz linije Amber Selection vinarije Jagunić – nastupe kao headliner. Ovo nije vino za tihe večeri i neutralne tanjure. Ovo je vino s glasom i pričom.


Grožđe dolazi s položaja Hrvojka, jednog od bisera Plešivice, sa starih trsova i od starih plešivičkih sorti. Nasadi su to koji pamte prošlo stoljeće i znaju što znači vinograd prije mehanizacije i kloniranja. Iz tih trsova Jagunić stvara vino koje ima karakter naslijeđa, ali i moderni izraz dubine.


U Killer Queenu ništa nije brzo ni lako. Maceracija ove 2020. berbe trajala je punih šest mjeseci. Vino je njegovano u bačvama, bez žurbe, bez skraćenih puteva. Fermentacija je prepuštena prirodi, a vino – nijansirano i živo. Rezultat je amber vino s alkoholom od 13,3 % i prilično živahnom svježinom, koje ostavlja strukturirani, dugotrajni i napet dojam na nepcu. No, srce ovog vina je mineralnost. Onaj slani, gotovo kameniti trag koji ostaje dugo nakon što se vino povuklo. I koji govori da ovo vino nije došlo da bi trajalo sezonu, nego desetljeće i više.


Na nosu Killer Queen otvara klasičan registar maceriranih vina – sušeno voće, sijeno, narančina kora, začini i nijanse čajne infuzije i fermentirane kore. Na nepcu: puno, svježe, zaokruženo, sa sličnim aromama uz pomalo bourbon vanilije koja daje na dodatnoj eleganciji. Vino ima moćnu tranziciju snage, iz sredine, u finiš koji dugo traje. Nema skokova, nema praznina – podebljano gastronomsko vino s izraženom mineralnošću, strukturom i svježinom koje se sjajno ponaša uz jelo. Zašto gastronomsko? Naime, većina maceriranih vina nosi snagu u teksturi, ali Killer Queen balansira kompleksnost i eleganciju – zbog čega izvrsno pristaje uz janjetinu s aromatičnim biljem, jela od gljiva i rižote s vrganjima, vege tanjure s bundevom ili začinjenim korjenastim povrćem, pa čak s dimljenim lososom ili paštetom od tune, gdje svježina vina čisti nepce. Zreli ovčji i polutvrdi sirevi također otvaraju dodatne dimenzije vina.


U svijetu u kojem se orange vina često svode na sirovu snagu ili ekscentričnost, Killer Queen pokazuje što znači kontrolirana ekspresija – vino koje istovremeno provocira i smiruje, ali također pruža užitak.


Killer Queen nije vino za svakog, a posebno nije uvodno vino ulaska u svijet vina – ovo je vino za one koji su već prošli početna iznenađenja orange svijeta i sada traže dubinu, koncentraciju i autentičnost. Serija je limitirana, što ovu etiketu ne čini samo raritetnom, već i vinom koje se čuva – jer s vremenom postaje bolje.


Ime nije slučajno – inspirirano pjesmom »Killer Queen« grupe Queen, ono unosi dašak glamura, ali ne gubi tlo pod nogama. Šarm ovog vina je iskričav, a iza njega stoji rigorozna preciznost, ozbiljan terroir i potpuna enološka posvećenost.