Foto: Pixabay
Ako tražite recept koji spaja jednostavnu pripremu, zdrave sastojke i mediteranski duh, na pravom ste mjestu! Ovi popečci od tune s feta sirom idealne su za lagani ručak, večeru ili međuobrok, a dolaze s aromama grčkog začinskog bilja, limuna i svježeg peršina.
Prženi na tavi i poslužene uz tzatziki, podsjetit će vas na odmor na nekom romantičnom grčkom otoku, čak i ako ste trenutno kod kuće.
Sastojci (za 5 popečaka)
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 konzerve tune (po cca 140 g), dobro ocijeđene i usitnjene vilicom
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 50 g naribanog parmezana
- 60 g krušnih mrvica
- 30 g feta sira, razmrvljenog
- 2 žlice sitno sjeckanog crvenog luka
- 2 jaja
- Sok i naribana korica polovice limuna
- 2 žlice majoneze ili grčkog jogurta
- 2 žlice senfa
- 1 čajna žličica grčkih začina
- ½ čajne žličice soli
- Prstohvat (oko ⅛ čajne žličice) crnog papra
- 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog
Priprema
Ocijedite tunu i stavite je zdjelu. Usitnite je vilicom dok ne postane rahla. Zatim dodajte češnjak, polovicu parmezana, polovicu mrvica, feta sir, crveni luk, jaja, sok i koricu limuna, majonezu (ili jogurt), senf, začine, sol, papar i nasjeckani peršin.
Sve dobro izmiješajte žlicom dok se smjesa ne poveže. U plitkoj zdjeli pomiješajte preostali parmezan i preostale mrvice. Oblikujte 5 popečaka rukama i svaki uvaljajte s obje strane u ovu smjesu za paniranje.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Pažljivo stavite popečke i pržite ih oko 5 minuta sa svake strane, lagano ih pritišćući špatulom kako bi zadržali oblik.
Kad dobiju zlatno-smeđu boju, izvadite ih i pustite da odmore 3-4 minute. Poslužite tople, uz tzatziki umak i kriške limuna za dodatnu svježinu.
Popečci se mogu čuvati u hladnjaku do 4 dana. Ako ih zamrzavate, pustite da se potpuno ohlade, a zatim ih složite u vrećicu za zamrzavanje s papirom za pečenje između svakog. U zamrzivaču traju do 3 mjeseca.
Ove grčke popečke od tune prava su eksplozija okusa i dokaz da zdrava hrana ne mora biti dosadna. Praktične su, svestrane i pune kvalitetnih sastojaka. Bilo da ih jedete svježe pečene ili iz zamrzivača, zasigurno će postati stalni gost vašeg stola.
najnovije
najčitanije
Novosti
prognoza
Hoće li ova zima biti oštra? Stručnjaci objavili detaljno izvješće
Novosti
MANJKAVOSTI
UZV srca u Zadru za tri dana, a u Puli i Osijeku – dogodine. Međutim, liječnici upozoravaju na jednu stvar…
Crna Kronika
Romsko naselje
Pucao u nevjenčanu suprugu i njezinu sestru. Jedna je umrla
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!