Foto: iStock/NL
Tko god se imalo bavi zdravom prehranom, brzo će shvatiti da su zobene pahuljice pravo gorivo – bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, dugo drže sitima i pomažu održavanju stabilne razine šećera u krvi.
Osobito su popularne kao doručak kod onih koji paze na liniju. No, i ovdje vrijedi pravilo: nije sve u pahuljicama – važan je način na koji ih pripremate.
Donosimo vam najčešće greške koje biste trebali izbjegavati.
Gotove mješavine umjesto čistih zobenih pahuljica
Instant kaše s okusima poput jabuke i cimeta mogu biti praktične, ali često sadrže dodane šećere, arome i konzervanse.
Birajte obične, neprocesuirane zobene pahuljice i sami ih obogatite voćem, cimetom ili orasima – tako kontrolirate unos šećera i kalorija.
Prevelika porcija
Zobene pahuljice se kuhanjem napušu i porcija može lako prerasti ono što je preporučeno.
Idealna količina je 40 do 50 grama po obroku. Veće količine znače i veći kalorijski unos – često nesvjesno.
Suho voće – zamka u zdravom ruhu
Iako datulje i grožđice zvuče zdravo, pune su koncentriranog šećera. To može uzrokovati nagli skok šećera u krvi, a zatim i brzi pad – što često vodi do naglih napadaja gladi.
Umjesto toga, radije dodajte svježe voće poput jabuka, banana ili bobičastog voća.
Bez proteina nema sitosti
Zobene pahuljice su uglavnom izvor ugljikohidrata. Ako želite da vas doručak zaista zasiti, dodajte izvor proteina – primjerice žlicu grčkog jogurta, svježeg sira ili malo bademovog maslaca.
Osim boljeg okusa, osjećaj sitosti trajat će dulje.
Samo voda? Bolja je mliječna opcija
Priprema zobenih pahuljica samo s vodom može djelovati kao niskokaloričan izbor, ali često rezultira bezokusnim jelom i manjkom hranjivih tvari.
Umjesto toga, upotrijebite mlijeko ili biljne alternative poput zobenog ili bademovog mlijeka – za kremastiji i hranjiviji obrok.
Previše zaslađivanja
Još malo meda, pa malo agavinog sirupa – i vaša “zdrava” zdjelica odjednom ima više šećera nego kolač. Umjesto toga, obogatite okus s cimetom, prstohvatom vanilije ili nezaslađenim kakaom. Tako ćete dobiti bogat okus – bez viška šećera.
Zobene pahuljice doista mogu biti izvrstan saveznik u zdravoj prehrani – ali samo ako ih pripremite mudro. Manje je često više, a ključ uspjeha je u ravnoteži između ugljikohidrata, proteina i prirodnih dodataka.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!