Foto: Reuters
Cvijeće se stotinama godina koristi u kuhinjama diljem svijeta, uključujući kulture starog Rima, Kine, Bliskog istoka i Indije, i to na različite načine, od ukrašavanja kolača i raznoraznih slastica, kao svježi šareni dodatak salatama, u smrznutom obliku u kockicama leda, sušeno i mljeveno kao začin ili pak u vidu namirnica od kojih se rade sokovi i čajevi.
Jestivo cvijeće ne samo da omogućuje dodavanje boje i ljepote jelima, već sadrži i brojne vitamine.
Kako jesti cvijeće?
Općenito govoreći, latice i cijeli cvjetovi se načelno mogu jesti (dakako, govorimo o onim jestivim vrstama), no baza cvijeta, stabljika, prašnici i tučci se uklanjaju jer često imaju gorak okus.
Također, dobra je praksa izbjegavati cvijeće ubrano s cesta ili nabavljeno u vrtnim centrima, cvjećarnama ili rasadnicima jer je ono često prskano pesticidima ili drugim kemikalijama.
Najbolje je potražiti organsko ili uzgojiti vlastito cvijeće za konzumaciju – osim što ćete uživati u divnim gredicama, na taj način lako možete brusiti svoje vrtlarske vještine jer većina njih je veoma lagana za održavanje.
U nastavku donosimo popis jestivog cvijeća, uz par ideja kako možete uživati u njegovim laticama!
Maćuhice i ljubičice
Iako u njima često uživamo gledajući ih na prozorskim daskama ili razasute po livadama, cvjetovi maćuhica i ljubičica poznata su gurmanska delicija.
Imaju pomalo travnati okus, a latice (ili čak cijeli cvjetovi) često se u kulinarstvu koriste za ukrašavanje kolača ili pak u salatama.
Ruža
Latice klasične ljepotice ruže također su jestive, a sadrže niz okusa, od slatkog do ljutog. Generalno je pravilo: što je latica tamnija, to je okus intenzivniji.
Latice se mogu dodati u kocke leda ili posuti po kolačima, a ljeti ih možete dodati i u sladoled.
Neven
Cvjetove nevena također možete konzumirati, a mnogi ih vole jesti u salatama jer im dodaju finu dozu gorčine.
Cvijet tikvice
U nekim kuhinjama poput talijanske, cvjetovi tikvice su itekako tražena poslastica jer je vrijeme njihove berbe podosta kratko.
Cvjetovi se mogu pržiti, puniti ili peći, a odlično pašu kao dodatak jelima od tjestenine i juhama. Kada ih uberete, iskoristite ih isti dan, no imajte na umu da kidanje cvijeta znači da biljka neće dati plod!
Lavanda
Cvjetovi lavande imaju lije i intenzivno sladak okus.
Možete ih pečene dodavati kolačima, ili pak od njih napraviti čaj ili sok, dok ih kandirane možete također dodavati kolačima, ili pak za začinjavanje salata.
Kamilica
Sićušni i nježni cvjetovi tratinčice često se koriste za čaj, a kamilicu veoma lako možete uzgojiti u vlastitom vrtu.
Neke su vrste jednogodišnje, a neke višegodišnje, stoga kada kupujete ili nabavljate sjeme, informirajte se o vrsti.
Potočarka
Cvjetovi potočarke najsvestraniji su od jestivih cvjetova i daju papreni štih salatama. Probajte i oduševite se!
Napomena: sav sadržaj na našem portalu služi isključivo kao opća informacija i ne smije se smatrati zamjenom za medicinski/stručni savjet. Pri konzumaciji bilo kakve vrste bilja, ukoliko niste sigurni, posavjetujte se sa stručnjakom.
najnovije
najčitanije
Novosti
prognoza
Hoće li ova zima biti oštra? Stručnjaci objavili detaljno izvješće
Novosti
MANJKAVOSTI
UZV srca u Zadru za tri dana, a u Puli i Osijeku – dogodine. Međutim, liječnici upozoravaju na jednu stvar…
Crna Kronika
Romsko naselje
Pucao u nevjenčanu suprugu i njezinu sestru. Jedna je umrla
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!