Foto: Pexels
Savjeti za sve ukuse te kako postići uravnoteženiju prehranu
Uvođenje dovoljne količine voća i povrća u vašu svakodnevnu prehranu prvi je korak da tijelu osigurate pravu količinu vlakana, mineralnih soli i vitamina koji su neophodni za dobrobit uma i tijela.
Ipak, nije uvijek lako s obzirom na ritam svakodnevnog života i malo vremena kojeg imamo (zbog lijenosti ili stvarne nemogućnosti) za pripremu uravnoteženih i zdravih obroka, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta i trikova za prehranu povrćem i voćem, čak i ako ga baš ne volite ili ne želite jesti.
Kako biste dnevni jelovnik učinili “zelenijim” i obogatili prehranu povrćem bez žrtvovanja okusa i uz minimalan utrošak vremena, isprobajte ove trikove:
1. Koristite prirodne arome
Možete koristiti velike količine prirodnih aroma kao što su češnjak i ljutika, po mogućnosti pečene ili kuhane.
To je najjednostavniji način da hrani date okrugao, gotovo “mesnati” okus, uživajući u potpunosti blagotvorna svojstva ovog povrća poznatog kao prirodnog antiupalnog, antivirusnog i antifungalnog sredstva.
2. Banana, kakav resurs!
Čak i ako ne želite izbaciti sva jaja iz priprema vaših slastica, osobito slatke i zgnječene banane svakako su još jedan koristan način da smanjite njihovu potrošnju.
U kombinaciji s praškom za pecivo ili sodom bikarbonom, zgnječena banana vašem će desertu dati istu mekoću i slatkoću.
3. Crni grah i keksi
Naizgled neobičan par, a zapravo vrlo ukusan i koristan za povećanje unosa biljnih proteina u svakodnevnoj prehrani.
Prije nego što zavrnete nosom na samu pomisao da pire od mahunarki kombinirate s keksima, isprobajte ga kod kuće tako da u uobičajeno biskvitno tijesto dodate nekoliko žlica.
Rezultat će vas pozitivno iznenaditi.
4. Značaj aromatičnog bilja
Naviknite se da za aromatiziranje jela koristite aromatično bilje, umjesto maslaca, ulja, vrhnja i slično.
Nadalje, miješanjem začina i bilja otkrit ćete svemir iznenađujućih i uvijek novih okusa i mirisa koji će oduševiti sva nepca.
5. Čili papričica, senf i balzamični ocat
To su tri najaromatičnija i najukusnija začina koja se mogu zamisliti.
Nadalje, čili papričica savršen je sastojak za unos kapsaicina, alkaloida koji može potaknuti metabolizam.
S druge strane, sjemenke gorušice su bogate selenom i magnezijem, prirodnnim protuupalnim sredstvima.
najnovije
najčitanije
Županija
Vandalizam
U centru Paga noćas uništeni božićni ukrasi: ‘Ovo nije samo napad na gradsku imovinu, već i na božićni duh’
Zadar
Widespread School
Suradnja Grada Zadra i Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju nagrađena posebnim priznanjem ICOM-a
Zadar
Urbofon Live
FOTO Mangroove pretvorio zadarsku tržnicu u rasplesani glazbeni podij
Zadar
Advent u Zadru
FOTO Legendarna Tajči oduševila publiku na Trgu Petra Zoranića, donosimo djelić atmosfere
Svijet
Žustre rasprave
Za jedne uvredljiv, za druge voljena božićna tradicija. Je li odzvonilo nizozemskom Crnom Petru?
Županija
KRUH SA SEDAM KORA
MILJENKO JURIŠIĆ: Kad se prvi put vratio doma donio je ‘punu valižu šoldov’
Crna Kronika
PU ZADARSKA
NAPAD NA SILBI! Napali mladića, jedan ga udario bocom u glavu: Uništili i inventar kuće
Zadar
Špica
FOTO Lijepo vrijeme izmamilo na Poluotok brojne Zadrane, pogledajte koga smo sreli
Crna Kronika
Femicid
GOTOV OČEVID U RIJECI Mladić ubio djevojku, a onda pokušao i sebe. Oboje su u ranim 20-tim godinama
Županija
Urušavanje sustava?