Petak, 10. siječnja 2025

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Domaće je najbolje

Imamo recept za najukusnije bolognese lazanje

Autor: Life

10.01.2025. 09:45
Imamo recept za najukusnije bolognese lazanje

Foto: Pixabay



Kada su u pitanju lazanje, uvijek su najbolje one domaće. Od bogatog bolognese umaka koji je veoma jednostavan za napraviti do bechamela koji im daje kremasto bogatstvo i puninu, ove lazanje osvojiti će nepca vaših ukućana, ali i svakoga tko ih kuša.


Evo i recepta!


Sastojci


Za bolognese:


  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 mrkva, sitno narezana
  • 1 celer narezano na sitne kockice
  • 4 češnja češnjaka, mljevena
  • 2 žličice talijanske mješavine začina (po ukusu)
  • 1 kg mljevene junetine ili mješavine mljevene svinjetine i junetine
  • 3 pune žlice paste od rajčice
    60 ml crnog vina za deglaziranje (po želji)
  • oko  700 ml passate ili pasiranih rajčica
  • 400 ml mljevenih rajčica
  • 2 goveđe ili povrtne kocke
  • 1-2 žličice šećera ili meda (po želji)
  • Sol i papar prema ukusu


Za bechamel:


  • 4 žlice maslaca
  • 30 g višenamjenskog brašna
  • 830 ml mlijeka sobne temperature ili lagano zagrijanog
  • 115 g svježe ribanog parmezana
  • Prstohvat muškatnog oraščića ili klinčića
  • Sol i papar prema ukusu

Za lazanje:


  • 375 grama svježih listova lazanja
  • 900 svježe mozzarelle, nasjeckanog
  • Sjeckani svježi peršin ili bosiljak za posluživanje

Priprema


Prvo krenite pripremati mesni umak, tako što ćete u velikom loncu s debelim dnom na srednje jakoj vatri zagrijati ulje, a potom dodati češnjak, luk, celer i mrkvu.


Pirjajte 8-10 minuta dok ne omekšaju i postanu slatki – ali pazite da ne posmeđe. Dodajte meso, pojačajte vatru i kuhajte usitnjavajući ga.


Kad je kuhano, umiješajte pastu od rajčice i talijanske začine i kuhajte minutu, a zatim deglazirajte vinom ako ga koristite. Pustite da lagano kuha i smanjite još jednu minutu, a zatim umiješajte passatu, kocke i zdrobljene rajčice.


Promiješajte, a zatim prilagodite temperaturu tako da vrlo lagano ključa. Stavite poklopac i kuhajte uz povremeno miješanje 30 minuta, zatim uklonite poklopac i kuhajte još 10-15 minuta.


Umak treba biti gust i bogat. Začine, sol i papar prilagodite ukusu, a po potrebi dodajte šećera ili meda. Ovo se može napraviti dan unaprijed i staviti na sobnu temperaturu prije sastavljanja lazanja.


Za bechamel umak, u velikom loncu otopite maslac na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano miješajte 1 minutu.


Ulijte oko 230 ml mlijeka, miješajući cijelo vrijeme. Nakon što grudice ne stanu, umiješajte preostalo mlijeko.


Pojačajte temperaturu na srednje jaku. U početku povremeno miješajte, a zatim redovito nakon nekoliko minuta dok se umak ne zgusne, oko 5 – 8 minuta.


Maknite s vatre, dodajte sir, muškatni oraščić, sol i papar. Miješajte dok se sir ne otopi. Umak bi trebao biti gust, ali i dalje lako sipak – ako je pregust, dodajte još malo mlijeka.


Zagrijte pećnicu na 180°C.


U posudu za lazanje dodajte nekoliko žlica mesnog umaka na dno, zatim pokrijte listovima tjestenine (podrežite ih ako je potrebno).


Zatim tijesto prekrijte s mesnim umakom, pa dodajte povrh bechamel, i onda pospite mozzarella sirom.


Ponovite slojeve pazeći da vam ostane dovoljna količina sira za gornji sloj.


Zadnji sloj prekrijte listovima za lazanje, prelijte preostalim mesnim umakom pa preostalim bešamelom i pospite preostalim sirom.


Stavite na veliki lim za pečenje i pecite 25 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju i mjehuriće.


Izvadite iz pećnice i pustite da odstoji 10-15 minuta prije rezanja i posluživanja. Poslužite ukrašeno nasjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom.


Uživajte u ukusnim lazanjama, a recept donosi Olive and mango.