ponedjeljak, 16. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za ekipu

Imamo 3 recepta za neodoljiv blagdanski finger food s piletinom

Autor: Life

16.12.2024. 09:36
Imamo 3 recepta za neodoljiv blagdanski finger food s piletinom

Ako planirate kućna druženja, imamo nekoliko odličnih ideja

Nema ljepšeg osjećaja od onog kad dragim nam osobama izmamimo osmjeh na lice!


Za to je ponekad potrebna lijepa riječ, ponekad zagrljaj, a ponekad – fina hrana.


Pogotovo u ovo blagdansko doba divno je najmilije obradovati finom domaćom hranom, a ako planirate kućna druženja što su situacije u kojima glavnu riječ preuzima finger food, imamo nekoliko odličnih ideja što možete napraviti i pritom oduševiti obitelj i prijatelje.


Zajednički nazivnik im je – piletina.


Hrskavi štapići od piletine

Foto: iStock


Sastojci:


Za mariniranje piletine:


  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1 žličica paprike u prahu
  • vršak žličice kurkume u prahu
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • crni papar
  • sol

Za pohanje:


  • 1 jaje
  • krušne mrvice
  • brašno
  • ulje za prženje

Priprema:


Pileća prsa narežite na tanje trakice, pa ih marinirajte sa svim gore navedenim sastojcima.


Pustite ih u marinadi barem pola sata.


U zdjelici ili tanjuru razbijte i umutite jaje te pripremite na drugom tanjuru malo brašna i krušne mrvice.


Piletinu uvaljajte u brašno, pa umočite u jaje, i onda u krušne mrvice.


U duboki lonac stavite ulje, zagrijte ga pa smanjite vatru na srednju te pohajte štapiće dok ne postanu zlatno smeđi.


Jastučići punjeni piletinom

Foto: iStock


Sastojci:


  • paket lisnatog tijesta
  • 400 g Međimursko pile pilećih prsa
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice višenamjenskog brašna
  • 1-2 žličice žute gorušice
  • sol i papar po ukusu
  • pola žličice češnjaka u prahu
  • 180-220 ml punomasnog mlijeka
  • 1 jaje

Priprema:


Prije svega, piletinu skuhajte, a kad je kuhana i lagano ohlađena, usitnite ju trganjem ili u procesoru za hranu nekoliko puta, a poslužiti će i samostojeći mikser. Ključno je da bude što sitnija! Ostavite ju sa strane dok radite umak.


Počnite s umakom tako što ćete zagriajti tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i ostavite ga da se otopi.


Po njemu pospite onda brašno, papar i češnjak u prahu te neprestano miješajte oko minutu.


Zatim dodajte žličicu senfa i promiješajte da se sjedini.


Nastavite miješati jednom rukom, a drugom ulijte 180 ml mlijeka. Pustite da mlijeko počne kuhati, a zatim dodajte piletinu i sol te promiješajte da se sjedini i pustite da se zagrije.


Ako izgleda dosta gusto, dodajte preostalo mlijeko.


Ostavite smjesu da kuha 1-2 minute. Nakon što se smjesa s piletinom zgusne, kušajte i prema potrebi dodajte još senfa, češnjaka u prahu, soli i papra. Zatim maknite sa štednjaka.


Smjesa za punjenje će se dodatno zgusnuti kako se hladi.


Kada ste gotovi s tim korakom, zagrijte pećnicu na 190°C.


Lisnato tijesto izrežite na kvadrate veličine po vašoj želji (no nemojte da budu jako maleni), a potom svaki kvadrat dijagonalno razrežite da dobijete dva trokuta.


Na jedan stavite žlicu nadjeva od piletine, te ga pokrijte drugim i rubove pritisnite vilicom.


Ponovite s preostalim sastojcima dok ne potrošite svo punjenje i lisnato tijesto.


Jastučiće u obliku trokuta potom stavite na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, te ih lagano premažite razmućenim jajetom.


Pecite 25-30 minuta ili dok lagano ne porumene. Ne otvarajte pećnicu prvih 15 minuta!


Domaća pašteta od piletine

Foto: iStock


Sastojci:


  • 225 g Međimursko pile pilećih prsa, kuhanih
  • 225 g neufchatel sira, omekšanog
  • 3 žlice nasjeckanog luka
  • 2 žlice suhog šerija
  • 2 žlice majoneze
  • 2 žličice soka od limuna
  • vršak žličice ljutog umaka
  • malo mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevene paprike

Priprema:


Pomiješajte sitno nasjeckanu ili natrganu piletinu i ostale sastojke u posudu električnog blendera i blendajte dok ne postignete glatku teksturu.


Prebacite smjesu u posudu s poklopcem, poklopite i ohladite preko noći.


Poslužite na tostiranim kruščićima ili krekerima.


Samo najbolja piletina!

Na hrvatskom tržištu brend Međimursko Pile je pionir, i to s certifikatom “Uzgojeno bez antibiotika” te se ponosno ističe na svakom pakovanju.


Radi se o proizvodu hrvatskog proizvođača piletine Perutnine Ptuj – PIPO iz Čakovca, a s tradicijom dugom 115 godina u kojoj se njeguju samo najviši standardi industrije, uvijek možete biti sigurni da na stol donosite ponajbolju piletinu koja je dostupna na tržištu.


 



 


*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Perutnina Ptuj.