Foto: Marko Gracin/NL
Fritule s jogurtom
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min pripreme + vrijeme za prženje
SASTOJCI:
- 1 jaje
- 1 čaša tekućeg jogurta
- 3 žlice šećera
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 0,3 dl ruma ili rakije
- prstohvat soli
- 200 g glatkog brašna
- pola vrećice praška za pecivo
- limunova korica
- žličica cimeta
- šećer u prahu
- ulje za prženje
PRIPREMA: U zdjeli pomiješati jaje i šećer, dodati jogurt, rakiju ili rum te prstohvat soli. U drugoj zdjeli pomiješati brašno i prašak za pecivo te umiješati u tekuću smjesu.
Na kraju po želji umiješati koricu limuna i cimet. U dubokom loncu zagrijati ulje. Drvenom kuhačom provjeriti je li dovoljno toplo. Ako se oko kuhače pojave mjehurići, ulje je savršene temperature.
S pomoću dvije žličice oblikovati fritule i pržiti na umjerenoj vatri dok ne postanu zlatnožute. Nemojte prepuniti lonac kako bi fritule imale mjesta napuhati se i okretati. Fritule vaditi na papirnate ubruse te posuti šećerom.
Fritule s jabukama
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min pripreme + vrijeme za prženje
SASTOJCI:
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 3 žlice mlijeka
- 3 žlice ulja
- 8 g praška za pecivo
- 300 g brašna
- 1 jabuka
- sok pola limuna
- korica limuna
- 100 g grožđica
- šećer u prahu
- ulje za prženje
PRIPREMA: Grožđice namočiti u hladnu vodu. Jabuku oguliti, narezati na kockice u pomiješati sa žlicom šećera, sokom pola limuna i dva prstohvata cimeta.
U zdjeli pomiješati jaja s preostalim šećerom, dodati mlijeko i ulje. Dobro izraditi te postepeno dodavati brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Kada smjesa postane homogena umiješati ocijeđene grožđice i jabuke. Ulje zagrijati, drvenom kuhačom provjeriti toplinu te pržiti fritule koje ste oblikovali s pomoću žličice. Povremeno ih okrenuti i kad postanu zlatnožute vaditi ih na papirnate ubruse, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Starinske fritule s kvascem
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min pripreme, 1 sat dizanja + vrijeme za prženje
SASTOJCI:
- 500 g brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 2 jaja
- 50 g grožđica
- 3 dl mlijeka
- 0,5 dl rakije ili ruma
- 1 žlica ulja
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- korica limuna
- šećer u prahu za posipanje
- ulje za prženje
PRIPREMA: U posudu staviti malo mlakog mlijeka, dodati kvasac, žlicu brašna i žlicu šećera. Staviti na toplo da se digne. U posudu staviti brašno, jaja koja ste malo razmutili vilicom, grožđice, rakiju ili rum, žlicu ulja, ostatak mlijeka i ribanu koricu limuna.
Na kraju dodati kvasac te umijesiti tijesto. Staviti ga na toplo i pustiti da se diže sat vremena. Žlicom oblikovati fritule i pržiti u vrućem ulju dok ne postanu zlatnožute boje.
Pazite da vatra nije prejaka jer ako fritule prebrzo dobiju boju, mogle bi u sredini ostati sirove. Vaditi ih na papirnate ubruse i još vruće posuti šećerom u prahu i poslužiti.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
2. Futsal liga
Malom Parizu mjesni derbi, kriza Sukošana
Zadar & Županija
vrijedno djelo
Plenković će papi darovati knjigu koju je uredila zadarska profesorica
Zadar & Županija
PITANJE SA SKUPŠTINE
Mate Lukić: Županija plaća liječenje Egipćanina optuženog za napastvovanje! Bolnica: Nije istina
KK Zadar
ABA liga, 9. kolo
Košarkašima Zadra večeras u goste stiže Vienna, protivnik po mjeri ali i vrlo opasan
Footopis
MARSEJSKI RULET
Doživjeli su bolno prizemljenje, odgojili su zvijezde, a sada žele svrgnuti ‘kralja’ s trona
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!