ponedjeljak, 28. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

TRADICIONALNA AKCIJA ČIŠĆENJA

Ronioci i volonteri očistili plažu Kolovare: 'Nikada se dosada nismo vratili praznih ruku...'

Autor: Nikolina Lucić

26.10.2024. 15:30
Ronioci i volonteri očistili plažu Kolovare: 'Nikada se dosada nismo vratili praznih ruku...'

Foto: Luka Jeličić



Prelijepo subotnje jutro na zadarskoj plaži Kolovare proveli smo zajedno s volonterima Gradskog društva Crvenog križa u još jednoj tradicionalnoj akciji čišćenja podmorja kojoj su se pridružili ronioci Ronilačkog kluba sv. Roko iz Bibinja, te Zajednica tehničke kulture Zadarske županije s Astronomskom udrugom Zadar, Aeroklubom Zadar, Društvo informatičara Zadar i CB Radio kluba “Donat”. U sklopu aktivnosti “Crveni križ u plavom okviru” Crvenog križa i “Daj ruku za čiste Kolovare” dvije su se udruge udružile u plemenitoj akciji čišćenja najpoznatije zadarske gradske plaže. Toplo jutro tako je bilo savršeno i za poneke kupače, koji su u moru pravili društvo iskusnim roniocima, ali i za brojne šetače i jedriličare, koji su, praćeni laganim vjetrom, uživali u zadarskom kanalu. Od plastičnih i staklenih boca, guma, raznog plastičnog otpada, pa čak i protupožarnog aparata i nekoliko plastičnih reklamnih panoa, ronioci su imali pune ruke posla izvlačeći nakupljeni otpad s plaže Kolovare.


Foto: Luka Jeličić


– Okupili smo brojne naše volontere koji u sklopu našeg projekta “Crveni križ u plavom okviru” kako bi roniocima pomogli u izvlačenju otpada iz mora, ali čistili priobalje i samu plažu. Nastavak je ovo naših kontinuiranih napora u čišćenju plaža diljem regije, ali i obrazovanja stanovnika o važnosti očuvanja morski ekosustava i zaštite okoliša. Sve radimo u suradnji s roniocima, ali i Zajednicom tehničke kulture, koji daju svoj doprinos, proučio je koordinator Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite Niko Vlatković, dodavši kako tijekom proljeća, te nakon ljeta na turneji kroz cijelu županiju očistili skoro svaku uređenu plažu.


Niko Vlatković/Foto: Luka Jeličić


– Ovo je naš mali doprinos ne samo očuvanju i zaštiti mora, već i educiranju stanovnika, jer, iako se uvijek nadamo što manjoj količini otpada u moru i na plažama, nikada se dosada nismo vratili praznih ruku. Dokaz je to kako se još uvijek puno treba raditi i kontinuirano upozoravati na opasnosti i štetnost smeća za more i okoliš. Volonteri su čistili od Fontane preko najpopularnije zadarske plaže, dodao je Vlatković, dok nam je Marija Živković, tajnica Zajednice tehničke kulture Zadarske županije kazala kako su povezujući dvije ekološke akcije, zajedno s roniocima, dali svoj doprinos ovoj akciji, ovaj put kao sudionik akcije čišćenja.


Marija Živković/Foto: Luka Jeličić




– Predstavilo se nekoliko naših udruga, a za najmlađe smo organizirali i prigodnu radionicu o važnosti zaštite plemenite periske u suradnji s Natura – Jaderom, naglasila je Živković.


Foto: Luka Jeličić


Mladi su danas sve spremniji volontirati i svoje vrijeme pokloniti plemenitim akcijama, kao što je ova. Potvrdio nam je to voditelj Interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa Zadar Ervin Mešanović, rezimiravši kako veliki turistički promet, nažalost rate i velike količine smeća.


Ervin Mešanović/Foto: Luka Jeličić


– Mladi imaju potrebu sudjelovati u programima koji koriste zajednici, a s boljom promocijom ekološkog načina života ovakve akcije imaju sve više sudionika. Vrlo nam se rado priključuju, a mi ih još spremniji i dočekujemo, zaključio je Mešanović.


Foto: Luka Jeličić