Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

EKOLOŠKA AKCIJA

Provedena akcija čišćenja uvale Most na Dugom otoku, prikupljena jedna tona otpada

Autor: Portal ZL

14.10.2023. 15:15
Provedena akcija čišćenja uvale Most na Dugom otoku, prikupljena jedna tona otpada

Foto: Sveučilište u ZadruU petak, 13. listopada 2023. godine studenti Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, Odjela za geografiju i Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, učenici Osnovne škole Petar Lorini u Salima i djelatnici trgovina Müller u Zadru sudjelovali su u akciji čišćenja uvale Most na Dugom otoku.  Akciju su potpomogli ronioci ronilačkog kluba KPA Zadar.


Akciju je organiziralo više udruga i ustanova uz sufinanciranje međunarodne fondacije „Save the ocean. Wear the change, MBRC the ocean.“ Putem mreže MBRC čvorišta za čišćenje, njihov tim od 4.000 posvećenih sakupljača otpada i volontera organizira čišćenje svaki dan diljem svijeta. Od Islanda do Australije, Indonezije do Kostarike, MBRC čvorišta za čišćenje i volonteri imaju ogroman utjecaj na lokalni okoliš i zajednice. Za prvu ekološku akciju u projektu odabran je Dugi otok, nakon čega će slijediti akcije na području Splita, Dubrovnika, Šibenika, Krka… U dogovoru s lokalnom zajednicom volonteri su došli na sjeverni dio otoka, na kojemu zadnjih nekoliko godina nije bilo ekoloških akcija.


– Akciji je pristupilo sedamdesetak volontera, od čega oko 20 ronilaca, koji su čistili podmorje i morsku obalu. Iako se na prvi pogled činilo da nema puno plastike, u nekoliko sati prikupili smo pun kamion komunalnog društva, odnosno oko jedne tone otpada, govori nam jedan od organizatora akcije Dejan Kosić.


Foto: Sveučilište u Zadru


Akciju podržali i mještani
Volonteri su se odmah po dolasku na otok prihvatili posla, što ne znači da je nedostajalo dobre atmosfere i druženja. Akciju su podržali i domaći mještani Veloga Rata, Polja i Verunića u Kampu Kargita, koji su zajedno s njima prikupili gotovo 1.000 kilograma različitog otpada (plastike, gume, željeza i dr.). Sve što nije pripadalo ovom prirodnom biseru, a riječ je o otpadu kojeg su ostavili ljudi, ili su ga nanijeli vjetar, morska struja ili neke druge okolnosti, iz okoliša je premješteno u posebne vreće, koje su također bile rezultat nekih prošlih akcija.


– Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je pokazati kako bi se obala mogla automatizirano čistiti, uz pomoć robota i umjetne inteligencije, ali i kako se prikupljeni otpad može ponovno upotrijebiti. Od plastike prikupljene s plaža proizvodimo plastične kante koje darujemo školama i vrtićima za ponovno prikupljanje otpada, od polietilena low density proizvodimo nove vreće za prikupljanje otpada, a polietilena high density kašete koje također koristimo u akcijama poput ove, kaže Kosić. Svi sudionici akcije educirali su se o problemu plastičnog otpada na plažama, a zasigurno postali i promotori ekologije u prostoru u kojemu budu obitavali. Nakon čišćenja uvale Most domaćini su svim sudionicima akcije osigurali ručak. Uz zajedničko druženje i pjesmu, bila je ovo prilika za uživanje u značajnom krajobrazu Dugog otoka te podizanje svijesti, osjećaja odgovornosti i rješavanja problema otpada u moru i na plažama.


Suorganizatori akcije bili su Općina Sali s komunalnim društvima, Turistička zajednica Dugi otok, Udruga Eko Kvarner i Müller Hrvatska. Svoju podršku dalo je Sveučilište u Zadru i Mardešić d.o.o. te gradsko poduzeće Liburnija, koje je svim sudionicima osiguralo prijevoz na otoku.


Foto: Sveučilište u Zadru