Subota, 19. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

STOLNI TENIS

Sedamdeset ljeta od Metalca do Donata: Zadarski stolni tenis dobio je 1954. zamašnjak za razvoj

Autor: Portal ZL

18.10.2024. 17:55
Sedamdeset ljeta od Metalca do Donata: Zadarski stolni tenis dobio je 1954. zamašnjak za razvoj

Foto: ARHIV ZL



Godine 1954. u rujnu održana je utemeljivačka skupština Stolnoteniskoga kluba Metalac. I prije toga u Zadru je bilo stolnoteniskih aktivnosti, ali uglavnom na neslužbenoj ina rekreativnoj razini. Utemeljenje kluba pod nazivom Metalac inicirao je Tomislav Amižić nedugo nakon što se zaposlio u Tvornici šivaćih strojeva Vlado Bagat. Uz Tomislava Amižića, zaljubljenika u stolnotenisku igru, entuzijasta i promicatelja, utemeljitelji Metalca bili su Antun Grgić, Spaso Dubroja i Vinko Radić. Veliku potporu klub je imao i od Branka Periše, onodobnog direktora V. Bagata, čuvenoga zadarskoga i hrvatskoga sportskoga djelatnika, napose u KK Zadar.


STK Metalac nakon određenoga vremena preimenovan je u STK Bagat, etablirao se kao jedan od najboljih klubova u bivšoj Jugoslaviji, a od osamostaljenja Republike Hrvatske nosio je imena Dalbank – Bagat i Donat pod kojim i danas djeluje.


Sedamdeset kontinuiranih godina u klubu je vrhunski stručni rad temeljen na pravilnoj selekciji iznjedrio niz velikana stolnoteniske igre među kojima sui Zoran Primorac, Leo i Mario Amižić, Mladen Katić, Željko Kordiš, Denis i Davor Karlović, Goran Radanović, Davor Bilić…




STK Bagat bio je i nositelj organizacije i provedbe prvoga europskoga profesionalnoga turnira TOP 12 održanoga 1971. U Jazinama, kao i inicijator podizanja stolnoteniske dvorane u sklopu športskoga i rekreacijskoga kompleksa tvornice V. Bagat.