ponedjeljak, 14. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

riječ stručnjaka

Hidratizirajte kožu na ova tri jednostavna načina

Autor: Sanda Milinković

14.10.2024. 09:54
Hidratizirajte kožu na ova tri jednostavna načina

Foto: Pexels



Većina odlazaka stručnjacima za njegu lica rezultira dijagnozom strašne dehidracije. Koliko god brinuli o svojoj koži, dehidracija je čest problem s kojim se brojni moraju suočiti. Zapravo, pretraživanja za hidratantne serume i njegu kože porasla su za više od 5000 posto na Google Trends u posljednjih nekoliko mjeseci, piše Vogue.


“Dehidrirana koža je koža kojoj nedostaje vode ili ona koja ima smanjenu sposobnost zadržavanja vode, a može se pojaviti osjećaj zategnutosti, suhoće i, u težim slučajevima, ljuskanje i iritaciju”, kaže doktorica Ifeoma Ejikeme, konzultantica opće medicine i estetska liječnica.


Pamela Marshall, klinička estetičarka, kaže da je važno da koža bude dobro hidratizirana i navlažena jer je tako manja vjerojatnost da će pokazivati ​​upalne markere, poput izbijanja akni ili crvenila.




“Dehidrirana koža će slati poruke žlijezdama lojnicama da proizvode više sebuma. Taj višak potom odlazi u pilosebacealnu jedinicu, uzrokujući njeno oticanje i upalu. Kapilarna mreža će se također proširiti kada je koža dehidrirana i uzrokovati pojačano crvenilo.


Pravilna hidratacija kože smirit će ove upalne markere”, objašnjava.


Sve počinje prehranom


Ne iznenađuje da je voda za piće na vrhu popisa stvari koje treba učiniti kada je u pitanju hidratacija kože, no također je važno kombinirati je sa zdravom dozom esencijalnih masnih kiselina.


“Iznutra, naša je koža i hidrofilna (ima tendenciju miješanja s vodom) i lipofilna (privučena lipidima), što znači da su nam potrebni i voda i lipidi da bismo je održali hidratiziranom”, kaže Marshall, dodajući da hrana poput orašastih plodova, sjemenki, avokada i masne ribe može imati pozitivan učinak na ukupnu razinu hidratacije kože te kožu općenito.


Odmaknite se od aktivnica


“Za stvarno hidratiziranu kožu, potrebno je obratiti pažnju na sastojke koje koristimo, a koji bi mogli uzrokovati dehidraciju (ili transepidermalni gubitak vode). Možete koristiti sve hidratantne tvari na svijetu, ali ako pretjerate sa sastojcima kao što su alfa-hidroksi kiseline (AHA), uvijek ćete patiti od posljedica dehidracije,” kaže Marshall.


Iako su aktivne tvari poput kiselina i retinola sjajni sastojci koji mogu učiniti čuda na koži, Marshall komentira da ih većina potrošača ne zna pravilno koristiti.


„Aktivne tvari su kao komad kolača – divno ih je imati s vremena na vrijeme, ali ako se koriste svakodnevno, mogu izazvati pustoš u zdravlju vaše kože. Radi se o pronalaženju ravnoteže između aktivnih tvari, antioksidansa i zaštitnika“, dodaje Marshall.


Ispunite svoju rutinu njege kože hidratantima


Iako je hijaluronska kiselina sastojak kojeg svi hvale – s pravom – zbog svojih hidratantnih sposobnosti (poznata je činjenica da u vodi može zadržati do tisuću puta veću težinu od svoje vlastite), postoje i drugi heroji hidratacije na koje treba obratiti pozornost na etiketama sastojaka za njegu kože.


“Glicerin u velikoj mjeri djeluje kao prirodni faktor hidratacije kože. Jeftin je, ali rijetko čujemo za njega jer je zasjenjen hijaluronskom kiselinom”, kaže Ejikeme.


Objašnjava da se glicerin može naći u nizu izvrsnih proizvoda i, kao manja molekula, ima sposobnost prodiranja puno dublje u kožu nego što to ima hijaluron, kao i pomoći u sprječavanju iritacije. Mogu ga koristiti svi tipovi kože i nije komedogen, tako da masna i sklona aknama također mogu iskoristiti prednosti, piše Vogue.


Ejikeme ističe i druge sastojke koje treba uključiti u rutinu, uključujući hijaluronsku kiselinu, pantenol i aloe veru.


“Sastojci poput ceramida, sfingozina i masnih kiselina također pomažu u zadržavanju vlage”, kaže. Serumi su put naprijed u smislu dostavljanja hidratantnih sastojaka koži, dok hidratantne kreme služe kao “zaštitna deka” i zaključavaju sastojke, što je također korisno u sprječavanju dehidracije.


Kao i kod svih proizvoda za njegu kože, Marshall kaže da su dosljednost i dugotrajna uporaba ključni ako želite vidjeti rezultate.


“Kod proizvoda za lokalnu primjenu, moramo razumjeti da se većina proizvoda za njegu uglavnom bavi vanjskim slojem kože, koji se sastoji od zrelih ili mrtvih stanica, zbog sigurnosnih kozmetičkih propisa. To znači da većina proizvoda koje koristimo samo u početku utječe na vanjski sloj, što kratkoročno ne utječe na funkcionalnost kože.


Dugoročno, međutim, ima pozitivan učinak”, zaključuje.