Foto: Pixabay
Magična Toskana, baš kao i sve ostale talijanske regije, prepuna je gastronomskih delicija, među kojima su i mnoge fantastične slastice i kolači. Jedna od tradicionalnih jesenskih slastica je i castagnaccio – torta od kestenovog brašna. Castagnaccio je starinski recept, slastica koja govori o pobjedi nekadašnjih toskanskih seoskih stanovnika nad neimaštinom i glađu. Pa ipak, castagnaccio je na neki način iznenađujuće moderan desert.
Ne sadrži šećer i prirodno je bez glutena i laktoze. Složenije verzije zahtijevaju dodavanje suhog voća i grožđica uz njegov temeljni sastojak, naravno: kestenovo brašno.
Razgovor o castagnacciu među Toskancima brzo se može pretvoriti u žestoku raspravu, budući da se u svakom području koristi drugačija vrsta sušenog voća te različito bilje i začini.
Najjednostavnija verzija uključuje osnovnu mješavinu kestenovog brašna, vode, ulja i ružmarina, što rezultira teksturom sličnom pudingu od kruha.
Sastojci
- 50 g grožđica
- 1 žlica slatkog desertnog vina
- 250 g kestenovog brašna
- 400 ml vode
- 1 prstohvat soli
- 20 g pinjola
- 50 g oraha
- 1 grančica ružmarina
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 °C i namočite grožđice u toplu vodu sa žlicom desertnog vina. Dodajte kestenovo brašno i sol u zdjelu. Ulijevajte malo po malo vode, neprestano miješajući da se ne naprave grudice. Dodati ocijeđene grožđice i polovicu pinjola i oraha, pa opet promiješajte.
Okruglu posudu za pečenje od 26 cm namastite s dosta maslinovog ulja i ulijte tijesto. Pospite preostalim pinjolima i orasima pa dodajte iglice ružmarina. Pokapajte maslinovim uljem i pecite oko 25 do 30 minuta. Torta je može poslužiti i topla i hladna.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE