Foto: Pixabay
Magična Toskana, baš kao i sve ostale talijanske regije, prepuna je gastronomskih delicija, među kojima su i mnoge fantastične slastice i kolači. Jedna od tradicionalnih jesenskih slastica je i castagnaccio – torta od kestenovog brašna. Castagnaccio je starinski recept, slastica koja govori o pobjedi nekadašnjih toskanskih seoskih stanovnika nad neimaštinom i glađu. Pa ipak, castagnaccio je na neki način iznenađujuće moderan desert.
Ne sadrži šećer i prirodno je bez glutena i laktoze. Složenije verzije zahtijevaju dodavanje suhog voća i grožđica uz njegov temeljni sastojak, naravno: kestenovo brašno.
Razgovor o castagnacciu među Toskancima brzo se može pretvoriti u žestoku raspravu, budući da se u svakom području koristi drugačija vrsta sušenog voća te različito bilje i začini.
Najjednostavnija verzija uključuje osnovnu mješavinu kestenovog brašna, vode, ulja i ružmarina, što rezultira teksturom sličnom pudingu od kruha.
Sastojci
- 50 g grožđica
- 1 žlica slatkog desertnog vina
- 250 g kestenovog brašna
- 400 ml vode
- 1 prstohvat soli
- 20 g pinjola
- 50 g oraha
- 1 grančica ružmarina
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 °C i namočite grožđice u toplu vodu sa žlicom desertnog vina. Dodajte kestenovo brašno i sol u zdjelu. Ulijevajte malo po malo vode, neprestano miješajući da se ne naprave grudice. Dodati ocijeđene grožđice i polovicu pinjola i oraha, pa opet promiješajte.
Okruglu posudu za pečenje od 26 cm namastite s dosta maslinovog ulja i ulijte tijesto. Pospite preostalim pinjolima i orasima pa dodajte iglice ružmarina. Pokapajte maslinovim uljem i pecite oko 25 do 30 minuta. Torta je može poslužiti i topla i hladna.
najnovije
najčitanije
Košarka
Euroliga košarkaša
Real Madrid svladao Partizan, Mario Hezonja ubacio 10 poena za 17 minuta
Nogomet
Liga nacija
Grci šokirali Engleze na Wembleyju, Erling Braut Haaland potopio Slovence
Plodovi zemlje i mora
Održavanje voćke
Smokvu treba orezati da ne postane vrlo razgranata
Nogomet
Liga nacija
Martin Erlić upozorava na Škote: ‘Čeka nas čvrsta ekipa , treba biti oprezan’
Plodovi zemlje i mora
prvo zimsko povrće
Pet nezaobilaznih aktivnosti u vrtu u listopadu
Županija
Uzbuna na Gubavici
PROSVJED TINJANA ‘Na mjestu za koje smo prolijevali krv, privatni investitor sad diže repetitor!’
Zadar
SVJETSKI DAN POŠTE
Poštar Miro Jermen o zanimljivosti svog posla: Pas me ugrizao jednom, a vozio sam čak i – pčele
Zadar
LOKALNI IZBORI
Županijski odbor HDZ-a predložio imena za župana i gradonačelnika, doznajemo koja
Hrvatska
brod supetar
NOVI INCIDENT Ponovno pala rampa Jadrolinijinog trajekta!
Zadar
ŽENA ZMAJ