Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

donosimo recept

Torta od kestena na najljepši način nas uvodi u jesen

Autor: Life

08.10.2024. 16:08
Torta od kestena na najljepši način nas uvodi u jesen

Foto: Pixabay



Magična Toskana, baš kao i sve ostale talijanske regije, prepuna je gastronomskih delicija, među kojima su i mnoge fantastične slastice i kolači. Jedna od tradicionalnih jesenskih slastica je i castagnaccio – torta od kestenovog brašna. Castagnaccio je starinski recept, slastica koja govori o pobjedi nekadašnjih toskanskih seoskih stanovnika nad neimaštinom i glađu. Pa ipak, castagnaccio je na neki način iznenađujuće moderan desert.


Ne sadrži šećer i prirodno je bez glutena i laktoze. Složenije verzije zahtijevaju dodavanje suhog voća i grožđica uz njegov temeljni sastojak, naravno: kestenovo brašno.


Razgovor o castagnacciu među Toskancima brzo se može pretvoriti u žestoku raspravu, budući da se u svakom području koristi drugačija vrsta sušenog voća te različito bilje i začini.




Najjednostavnija verzija uključuje osnovnu mješavinu kestenovog brašna, vode, ulja i ružmarina, što rezultira teksturom sličnom pudingu od kruha.


Sastojci


  • 50 g grožđica
  • 1 žlica slatkog desertnog vina
  • 250 g kestenovog brašna
  • 400 ml vode
  • 1 prstohvat soli
  • 20 g pinjola
  • 50 g oraha
  • 1 grančica ružmarina
  • Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema


Zagrijte pećnicu na 175 °C i namočite grožđice u toplu vodu sa žlicom desertnog vina. Dodajte kestenovo brašno i sol u zdjelu. Ulijevajte malo po malo vode, neprestano miješajući da se ne naprave grudice. Dodati ocijeđene grožđice i polovicu pinjola i oraha, pa opet promiješajte.


Okruglu posudu za pečenje od 26 cm namastite s dosta maslinovog ulja i ulijte tijesto. Pospite preostalim pinjolima i orasima pa dodajte iglice ružmarina. Pokapajte maslinovim uljem i pecite oko 25 do 30 minuta. Torta je može poslužiti i topla i hladna.