Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZAVARAVANJE POTROŠAČA

Farma iz Paga prodavala njemačka jaja kao hrvatska, reagirao Državni inspektorat

Autor: Portal ZL

05.10.2024. 17:16
Farma iz Paga prodavala njemačka jaja kao hrvatska, reagirao Državni inspektorat

Foto: Ilustracija/Pixabay



U Zadarskoj i Ličko-senjskoj županiji pojavila jaja čudnih oznaka, objavila je Facebook stranica Halo inspektore koju je pokrenuo Europski centar izvrsnosti potrošača – ECIP.




– Na pakiranju od 10 svježih jaja, s lijepom fotografijom Paga iz zraka, pisalo je da ih proizvodi Farma nesilica proizvodno-trgovačkog obrta „Šimun“ iz Paga. Na kutiji je pisalo kako su to „jaja proizvedena u hrvatskoj farmi gdje je upravljanje sustavom u skladu s HACCP-om“. Logično, samim tim kao zemlja podrijetla navedena je – Hrvatska. No, neki su inozemni i domaći (bolje educirani) kupci na jajima prepoznali dio oznake sa slovima DE koja se odnosi na jaja iz Njemačke. I to u kaveznom (baterijskom) uzgoju.


Sve do tada tisuće potrošača, kupujući s povjerenjem, bili su uvjereni kako se radi o hrvatskim jajima. Sve dok slučajno jedan stručnjak za označavanje jaja nije utvrdio kako su to ipak jaja iz Njemačke!?! S obzirom na to, pojavila se opravdana sumnja u zavaravajuće deklariranje i obmanjivanje kupaca, napisali su u objavi.


O svemu je obaviješten i Državni inspektorat koji je brzo reagirao.




– Poljoprivredna inspekcija Državnog inspektorata je povodom prijave u kojoj prijavitelj ukazuje na nepravilno označavanje jaja, obavila inspekcijski nadzor propisanih tržišnih standarda za jaja na farmi nesilica pri čemu je utvrđeno da isti obavlja prepakiranje uvoznih jaja i stavlja ih na tržište kao jaja iz vlastite proizvodnje. Zbog utvrđene nepravilnosti odmah je donesena upravna mjera zabrane stavljanja na tržište zatečenih jaja iz uvoza kao jaja iz vlastite proizvodnje, a jednako tako zbog utvrđene nepravilnosti vlasniku proizvodno trgovačkog obrta izdan je prekršajni nalog, izvijestili su iz Državnog inspektorata.


Utvrđeno je kako je farma nesilica „Šimun“ iz Paga svjesno zavaravala potrošače konzumnih jaja tako da je njemačka jaja prodavala kao hrvatska.