Zbog sumnje da je lažnim predstavljanjem sudjelovao u prijevari stranih državljana, 54-godišnjak je u petak uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku u Splitu, izvijestila je policija.


Dvoje stranih državljana, prevaranti su upoznali u svibnju 2022. u Hrvatskoj te su ih zajednički doveli u zabludu, lažno im se predstavljajući da su odgovorne osobe švicarskog trgovačkog društva.




Predložili su im pritom poslovnu suradnju ulaganjem u nekretnine i rudarenje te obećali financijsku dobit nakon čega su oštećenici potpisali ugovor, ne sumnjajući na prijevaru .


Od svibnja do listopada 2022. godine sa svojih računa otvorenih na platformama prema uputi počinitelja izvršili su veći broj uplata u kriptovalutama na tri računa na drugim platformama u ukupnom iznosu od 1.194.367 eura, utvrdila je policija.


Počinitelji su čitavo vrijeme oštećene održavali u zabludi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica kako posao još nije krenuo te kako će njihova financijska dobit uskoro stići. No, oštećeni nisu ostvarili financijsku dobit niti su dobili natrag uložena sredstva.