Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Premijer liga

Tvrdi Sinjani večeras od 18 sati prva prepreka na putu prema obrani naslova

Autor: Andrija Dešpoja

28.09.2024. 08:30
Tvrdi Sinjani večeras od 18 sati prva prepreka na putu prema obrani naslova

Foto: Luka Jeličić



Nakon vatrenog krštenja u dvjema abaligaškim utakmicama košarkaše Zadra od večeras očekuje otvaranje nove sezone Premijer lige, a prvi protivnik će im od 18 sati u Krešinom domu biti sinjski Alkar. Dvostruki branitelji naslova prvaka Hrvatske tako kreću u novi pohod prema tituli, s tim da će kao i lani morati prijeći čak 33 stanice prije ključnog dijela sezone, doigravanja. Za razliku od regionalnih izazova koji su im za uvodna dva kola donijeli gostovanje na parketu Cibone te domaći ogled kontra Igokee, domaće prvenstvo je ipak natjecanje s povećim brojem takmaca koji zaostaju kvalitetom za sastavom s Višnjika, ali isto tako su stanovnici svlačionice Danijela Jusupa svjesni da će morati ozbiljno shvatiti svaki premijerligaški okršaj pa će se i gostovanju Sinjana pristupiti s velikim respektom.




– Alkar je uvijek nezgodan, uvijek je tvrd. Momčad je to koja ima provjerene domaće igrače s dva stranca. Za njih igra i Maksim Matulina koji je nekoć bio i s nama, a vidim da im se i Ivan Kučan priključio. Doveli su u prijelaznom roku nekoliko igrača iz Premijer lige među kojima se ističe Noa Svoboda koji je stigao iz Škrljeva i radi se o jednom dobrom mladom igraču. Također su angažirali dvojicu Amerikanaca tako da nas očekuje uvijek slična priča s Alkarom. Što se tiče nas nema tu velike filozofije, morat ćemo biti pravi, koncentrirani kako bismo utakmicu odveli u onom smjeru koji nama odgovara – kazao je Jusup uoči prve prepreke u hrvatskom prvenstvu koje će, ako je suditi po ljetnom “mercatu” biti jače, kompetitivnije, nego prethodno, ponajviše zbog pojačanih klubova iz tzv. srednjeg ranga. U tu kategoriju svrstavaju se Dinamo, Cedevita Junior, Šibenka, Dubrava, Zabok, pa čak i Dubrovnik i Kvarner 2010. Kandidati za samo dno po nekim projekcijama su povratnik u elitni rang Vrijednosnice Osijek i večerašnji protivnik Zadra koji je poprilično mijenjao roster u odnosu na lani.


Strateg Alkara Damir Milačić može se “pohvaliti” s tek nekolicinom starosjedilaca u svojoj svlačionici, dok su mu najzvučnija pojačanja Noa Svoboda pristigao iz redova Škrljeva, Vito Porobić koji iza sebe ima članstvo u Ciboni, Osijeku i Gorici te povratnik u alkarski grad Ivan Kučan. Dosta toga kod Sinjana će ovisiti i o američkim snagama, a tu je novi bek Jeramy Shaw dok je od druge polovice prošle sezone stanovnik Sinja i krilni igrač Noah Gurley. Ta petorka predstavlja ujedno najveću snagu Milačićevog sastava, no o tome se sigurno previše ne razmišlja u zadarskoj svlačionici koja će ovakve utakmice uglavnom iskorištavati da se posveti sebi i unutarnjem pozicioniranju s ciljem da se ubiju dvije muhe jednim udarcem. A uzimanju dva boda uz dobru igru nada se i donedavni član Alkara Dominic Gilbert koji će s posebnom emocijom odigrati utakmicu protiv svojih starih poznanika iz sezone 2021./22.


– Sinjane trebamo shvatiti maksimalno ozbiljno. Svaka nam je utakmica bitna bez obzira na protivnika na suprotnoj strani terena. Veliki respekt imam za Alkar i grad Sinj jer su me prihvatili kao svoga od prvog dana i pružili mi šansu da napredujem i da igram svoju najbolju košarku u razdoblju kada mi je to najviše trebalo. Sinj će mi definitivno ostati u srcu i iz tog vremena imam samo najljepše uspomene i dobre prijatelje – istaknuo je Gibert.