Tri mjeseca prije otvorenog sukoba dviju oružanih formacija, pripadnici bošnjačke Armije BiH napali su u 26. siječnja 1993. selo Dusina između Busovače i Zenice i pri tome ubili devet Hrvata i jednoga Srbina. Među ubijenima je bio i ranjeni zapovjednik  HVO-a Zvonko Rajić za što se tereti Šerifa Patkovića.


„On je optužen da je 1993. godine u mjestu Dusina osobno, izravno pucajući iz vlastitog oružja, usmrtio ranjenog zapovjednika HVO-a, koji je nakon okončanih borbenih djelovanja bio ranjen i onesposobljen za borbu“, navodi se u optužnici.


Pojašnjava se da je na taj način Patković prekršio pravila međunarodnog humanitarnog prava te počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.




Patković je o svojoj ulozi u ratu svjedočio 1999. godine i pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju te je negirao da je usmrtio zapovjednika HVO-a u Dusini. No, Željka Rajić, supruga Zvonka Rajića ga je izravno teretila za njegovu smrt.


Patković je tijekom rata bio zapovjednik 7. Muslimanske brigade Armije BiH u čijem su se sastavu borili i islamski borci iz cijeloga svijeta.




Prigodom nedavnog prosvjeda u Zenici zbog rata u Gazi, Patković, koji se u međuvremenu politički angažirao pristupivši vodećoj Stranci demokratske akcije Bakira Izetbegovića, stavio se na stranu Hamasa čiji su se borci kako je rekao borili u Bosni i Hercegovini tijekom rata.


“Brigada pokreta El Hamas nastala iz političkog krila Muslimanskog bratstva mene duboko podsjeća na Sedmu (muslimansku brigadu Armije BiH) i ja kao zapovjednik, evo kažem i veleposlaniku, ali i kao čovjek stavljam se na raspolaganje u datom trenutku da im se pridružim”, rekao je Patković i pozvao Bošnjake da slijede njegov primjer.