Srijeda, 11. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

PUBMET2024

U Zadru uskoro PUBMET2024 međunarodna konferencija o otvorenoj znanosti

Autor: Portal ZL

11.09.2024. 14:58
U Zadru uskoro PUBMET2024 međunarodna konferencija o otvorenoj znanosti


Međunarodna konferencija PUBMET2024 se održava 12. i 13. rujna u prostoru II Palače u Zadru, nudeći stimulativni ambijent za raspravu o trendovima u vrednovanju znanstvenoistraživačkog rada, otvorenoj znanosti i znanstvenom izdavaštvu.


Konferenciji će ove godine prethoditi Prva PUBMET ljetna škola znanstvene komunikacije (10. – 12. rujna, SEP) namijenjena urednicima znanstvenih i znanstveno-stručnih časopisa. Renomirani međunarodni stručnjaci će tijekom tri dana na interaktivnim radionicama obrađivati teme znanstvenoistraživačke čestitosti, višejezičnosti u znanstvenom izdavaštvu i odgovorne upotrebe računalnih alata, autorskog prava i licencija, te važnosti metapodataka, interoperabilnosti i trajnih identifikatora za indeksiranje i vidljivost znanstvenih publikacija.


Sudionike 11. PUBMET konferencije očekuje niz pozvanih predavanja, kratkih izlaganja, panel rasprava i posterskih priopćenja namijenjenih znanstvenicima, urednicima i izdavačima znanstvenih časopisa, stručnjacima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, znanstvenim novinarima, kreatorima znanstvenih politika i svima zainteresiranim za razvoj otvoreno dostupne znanosti te transparentnu i etičnu objavu rezultata znanstvenih istraživanja. Središnja tema konferencije – promjena sustava vrednovanja u znanosti – zasigurno će potaknuti sudionike na sudjelovanje u raspravi o sve složenijem sustavu znanstvenoistraživačkog djelovanja.




Kao i prethodnih godina, pozvani predavači su eminentni stručnjaci iz područja znanstvene komunikacije i otvorene znanosti. Bianca Kramer (Sesame Open Science, Nizozemska) će u uvodnom predavanju govoriti o složenom odnosu vrednovanja u znanosti i otvorenosti, te će predstaviti načine na koje se sustav vrednovanja mijenjao posljednjih godina. Autori iz različitih zemalja će govoriti o resursima i alatima u otvorenom pristupu, s posebnim osvrtom na objavu u tzv. dijamantnim časopisima, te o stavovima znanstvenika o otvorenom recenzijskom postupku.


Raspravu usmjerenu na etičke aspekte sustava vrednovanja i objavu u otvorenom pristupu će na kraju prvog dana konferencije voditi Matt Hodgkinson (Velika Britanija).


Emanuel Kulczycki (Sveučilište Adam Mickiewicz, Poljska) će otvoriti drugi dan konferencije pregledom sustava znanosti u zemljama istočne Europe, te će razmotriti razloge izostanka promjene sustava vrednovanja u tom dijelu svijeta. Transparentnost sustava vrednovanja od iznimne je važnosti, pri čemu od pomoći mogu biti i alati kao što su OpenAIRE Graph, nacionalni CRIS sustavi, ali i dubinska provjera znanstvenoga rada temeljena na istraživačkim podacima, o čemu će govoriti niz izlagača iz različitih europskih institucija.


Tijekom posterske sesije će između ostalog biti predstavljeni alati i infrastruktura koji služe kao podrška otvorenoj znanosti i znanstvenoj čestitosti, načini promocije otvorene znanosti, te rezultati istraživanja stavova i iskustava hrvatskih znanstvenika prema otvorenom pristupu.


Nakon rasprave istaknutih stručnjaka o različitim inicijativama i načinima transformacije sustava vrednovanja u znanosti koju će voditi Emanuel Kulczycki, ovogodišnji PUBMET će zaključiti Erzsébet Tóth-Czifra (Centar Marc Bloch, Njemačka), i to predstavljanjem aktivnosti Koalicije za unaprjeđenje sustava vrednovanja (CoARA), koja zagovara reformu sustava vrednovanja i procjenu znanstvenoistraživačkog rada temeljenu na principima otvorenosti, inkluzivnosti i znanstvene čestitosti.


Prvu ljetnu školu znanstvene komunikacije i 11. međunarodnu konferenciju PUBMET2024 suorganiziraju Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Hrvatska udruga za znanstvenu komunikaciju – ZNAK, Institut Ruđer Bošković, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Filozofski fakultet i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih Republike Hrvatske, konferenciju podupiru inicijative OpenAire i OPERAS, organizacija SPARC Europe, međunarodna organizacija EIFL (Electronic Information for Libraries) i udruženje znanstvenih urednika EASE.


Prva Ljetna škola znanstvene komunikacije je popunjena, no još uvijek se možete registrirati za sudjelovanje na konferenciji – https://pubmet2024.unizd.hr/register/. Cjeloviti program dostupan je na https://pubmet2024.unizd.hr/programme-3/, a osim sudjelovanja uživo, registrirani korisnici moći će PUBMET2024 konferenciju pratiti i online.


Više informacija o PUBMET2024 konferenciji možete pronaći na https://pubmet2024.unizd.hr/. Pratite nas putem društvenih mreža Facebook, X i Linkedin.