Utorak, 10. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

EKSPERIMENT

OŠ Novigrad jedina u županiji provela projekt cjelodnevne nastave: 'Imali smo fine rezultate...'

Autor: Nina Vigan

10.09.2024. 09:40
OŠ Novigrad jedina u županiji provela projekt cjelodnevne nastave: 'Imali smo fine rezultate...'

Foto: OŠ NOVIGRAD



Osnovna škola u Novigradu sa svojom podružnicom u Paljuvu jedina je škola Zadarske županije koja je dijelom četverogodišnjeg eksperimentalnog projekta cjelodnevne nastave, kojem je cilj unaprijediti kvalitetu osnovnog obrazovanja, a model cjelodnevne nastave sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa. »Program A1« obuhvaća nacionalni kurikulum koji uključuje obaveznu i izbornu nastavu. »A2, potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja«, program je namijenjen pružanju dodatne podrške učenicima u njihovom obrazovnom napretku. »B1« obuhvaća izvannastavne aktivnosti koje će obogatiti školski program, dok će »B2« program uključivati izvanškolske aktivnosti koje će biti dostupne učenicima izvan redovnog školskog vremena.


Nova kuhinja


Cjelodnevna nastava djeci i njihovim roditeljima omogućava lakše planiranje svakodnevice, veći izbor izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, te sigurno mjesto gdje djeca mogu napisati dio zadaće i ponoviti te utvrditi osnovno dnevno gradivo, a potom u opuštenoj atmosferi i u društvu prijatelja brusiti svoje kreativne i sportske vještine i znanja. S obzirom na početak školske godine, kontaktirali smo novog ravnatelja Osnovne škole Novigrad Eduarda Plećaša kako bismo saznali kakve rezultate je pokazao ovaj program do sad.


S obzirom na to da sve škole koje ulaze u eksperimentalni program cjelodnevne nastave od resornog ministarstva dobivaju financijska sredstva kako bi se pripremile i opremile, Plećaš je istaknuo promjene koje su se dogodile, ali i one koje će se tek dogoditi s ciljem što kvalitetnijeg provođenja cjelodnevne nastave.




– Škola je dobila značajna sredstva koja će biti utrošena za bolje funkcioniranje, što obuhvaća kompletno opremanje s didaktičkim pomagalima, a omogućeno je i opremanje prostorije za boravak djece u kojem će imati unutar škole svoj prostor za odmor. Također, dobili smo i videonadzor škole, što nam je jako bitno s obzirom na to da smo jako dobro opremljeni. Provest ćemo i kompletnu klimatizaciju škole, kako matične tako i područne škole u Paljuvu. Trenutno u područnoj školi imamo kuhinju u kojoj se kuhaju obroci pa se hrana doprema u Novigrad, međutim, u školi u Novigradu radit će se adaptacije prostora kako bismo dobili novu kuhinju, kazao je Plećaš i objasnio nam kako programi funkcioniraju.


Sportske aktivnosti


– Imamo jako dobre rezultate i zadovoljni smo kako sve funkcionira. Provodimo sve programe koji se razlikuju od standardnih škola, a to je program »A2« koji mijenja dopunsku i dodatnu nastavu. Zatim, program »B1«, bivše izvannastavne aktivnosti. Prošle godine smo imali 8 aktivnosti, poput domaćinstva, kreativne skupine, robotike, zbora, školskog benda, ekološke i likovne skupine, a sada ćemo ponuditi djeci i roditeljima još neke nove. Točnije, ponudit ćemo sportsku aktivnost, s obzirom na to da cjelodnevna škola i proklamira što više aktivnosti djece. Skoro pa ćemo imati svaki dan tjelesnu aktivnost. Što se tiče rasporeda, djeca imaju novinu – rekreacijsku pauzu iza drugog sata, nakon čega se servira doručak koji je jako kvalitetan, baš kao i ručak, znatno se po kvaliteti razlikuje od drugih škola. Nakon završenih »A1« aktivnosti ili redovne nastave, idu »A2« aktivnosti pa »B1« izvannastavne aktivnosti koje nudimo. Nakon toga slijede »B2« aktivnosti tako da naš program traje negdje do 17 sati, ovisno o dogovoru učenika s roditeljima. Prošle godine, imali smo tri »B2« skupine, sport, pjevanje i filmsku skupinu, a ove godine ćemo pokušati ponuditi još dvije kako bismo svaki dan imali po jednu »B2« aktivnost tako da djeca čiji roditelji rade do 16 sati znaju da su im djeca na sigurnom gdje kvalitetno provode vrijeme, istaknuo je Plećaš napomenuvši da roditelji zajednički s djecom biraju aktivnosti koje žele pohađati.


– Imali smo dosta dobar odaziv učenika i imali smo fine rezultate. Moram istaknuti kako mi dobivamo i određene potpore za te aktivnosti, što nam je jako pomoglo tako da primjerice školski bend ima kompletan instrumentarij, i općenito, imamo odlične uvjete za provođenje svih tih aktivnosti. Sve to do sad nismo imali, kao što još nemaju ni ostale škole. Sve je dobro isplanirano kako učenici ne bi bili opterećeni, a opet rado sudjeluju, rado dolaze i imamo odlične rezultate koje prezentiramo na kraju školske godine, istaknuo je Plećaš kojeg smo upitali za reakcije roditelja.


Eduard Plećaš, ravnatelj OŠ Novigrad


Školski bend


– Imali smo roditeljski sastanak na kraju prvog polugodišta i na kraju školske godine. Bilo je nekih sumnji vezano za opterećenost učenika, ali im je u biti trebalo neko vrijeme da se naviknu, da sve sjedne na svoje mjesto i danas ne vidim nezadovoljstva. Dapače, nekima to odgovara jer su djeca u školi s dovoljno tjelesnih aktivnosti i kvalitetnim obrocima. Nama se ni ocjene nisu smanjile, a učenici neke aktivnosti vole više, neke manje. Upravo zato svake godine, imaju mogućnost izbora. Recimo, nikad nikom nije bio problem u 16 sati imati probu s školskim bendom, oni to vole i doživljaj im je uzeti električnu gitaru u ruke, istaknuo je Plećaš.


Škola u Novigradu ove godine broji 24 učenika, ali ravnatelj naglašava snagu i kvalitetu takve škole.


– Mislim da je to čak i prednost, razredi su mali, imaju dobre uvjete i dosta ulažemo u učenike. Stvarno ulažemo i želimo školu učiniti privlačnim mjestom za učenike. Da vide da škola nije nešto loše i, evo, sa svim tim novim uvjetima i kvalitetnim opremanjem cilj nam je da to i bude – ugodno mjesto za djecu. Imali smo čak i nekih upita iz drugih mjesta, da bi roditelji možda kod nas upisali djecu, što je također moguće. Isto tako, u našoj područnoj školi u Paljuvu formirat će se i dječji vrtić, područni vrtić dječjeg vrtića iz Pridrage tako da ćemo zaokružiti tu priču gdje će djeca nesmetano prolaziti sve te stepenice obrazovnog sustava, zadovoljno je zaključio ravnatelj Plećaš i najavio još projekata kojima će dodatno unaprijediti školu.