Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PD PAKLENICA

Organizira se mala planinarska škola za uzrast od 10 do 14 godina

Autor: Portal ZL

06.09.2024. 19:39
Organizira se mala planinarska škola za uzrast od 10 do 14 godina

Foto: BRUNO FANTULIN/PIXSELL



Planinarsko društvo Paklenica svake godine u suradnji sa Stanicom planinarskih vodiča Zadar organizira Malu planinarsku školu. Ove godine kreće 8. po redu Mala planinarska škola za uzrast od 10 do 14 godina, koja počinje sljedeći vikend, 14.9. s jednodnevnim izletom u špilju Modrič, a završava 13.10.2024. dvodnevnim izletom u NP Paklenicu. Ovo je u punom smislu škola u prirodi jer se sva predavanja i praktične vježbe odvijaju u prirodi.


Broj polaznika / učenika je ograničen a prijaviti se može putem mail adrese: [email protected]. Učenici će sudjelovati na izletima bez pratnje roditelja. Nastavu provode licencirani vodiči SPV Zadar, u suradnji s članovima HGSSa koji su angažirani za vježbu spašavanja i penjačima penjačke sekcije PD Paklenice i naših vodiča-penjača koji pokrivaju elemente penjanja i vježbe. Program škole prati Pravilnik o malim planinarskim školama HPSa i cilj joj je približiti djeci osnove planinarstva i naučiti ih nekim osnovnim planinarskim znanjima i vještinama. Tako će u 6 predviđenih izleta učiti o planinarenju i planinarstvu, kretanju i boravku u planinama, zaštiti prirode, opasnostima, pomoći i spašavanju u planini, penjanju i orijentaciji. Na izletima će također u praktičnim vježbama utvrditi teorijski dio nastave kroz vježbe penjanja na pravoj i umjetnoj stijeni, spašavanja ozlijeđenih u planini i vježbe snalaženja u prostoru kroz orijentacijsku utrku. Naučit će izraditi improvizirani bivak, odnosno sklonište za zaštitu od nepovoljnih uvjeta, te savladati osnovne čvorove u planinarstvu.


Preostali izleti planirani su na penjalište Lišane Ostrovičke  i kanjoj Velike Paklenice (jednodnevni) i dvodnevni na Ravni Dabar (Srednji Velebit) s noćenjem u planinarskom domu.




Izuzetno se radujemo svakoj maloj školi jer je to prilika da kod djece probudimo ljubav prema boravku u planini i prirodi općenito i da ih potaknemo na aktivno i stress-free druženje s obitelji i prijateljima daleko od gradske gužve i svakodnevnih ekrana. Nešto od naučenoga će ostati u lijepom sjećanju, jer čak i ako ne nastave planinariti odmah nakon završetka škole, u kasnijim godinama opet će se vratiti tim lijepim trenucima.


Interes za male planinarske škole je u Zadru izrazito velik, i svaku godinu mjesta se popune u roku nekoliko dana od najave škole.


Što se tiče troškova i sponzorstava, PD Paklenica djelomično sponzorira troškove, dok roditelji plaćaju kotizaciju za pohađanje škole u iznosu od 100 eura u koju nju su uključeni stručno vođenje na izletima, dječji planinarski dnevnik i pomoćno uže tzv. zamka.