Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

bez prehlada

Ojačajte svoj imunitet uz nekoliko korisnih savjeta

Autor: Mija Dropuljić

04.09.2024. 09:21
Ojačajte svoj imunitet uz nekoliko korisnih savjeta

Foto: Pixabay



Početak jeseni donosi sa sobom povratak uobičajenim obavezama – posao, škola, svakodnevne aktivnosti. No, s promjenom godišnjeg doba dolazi i promjena u našim tijelima, koja se moraju prilagoditi hladnijem vremenu i povećanoj izloženosti virusima i bakterijama.


Održavanje snažnog imuniteta ključno je za izbjegavanje sezonskih bolesti i održavanje visoke razine energije. U nastavku se okusiramo na važnost fizičke aktivnosti, pravilnu prehranu i nekoliko dodatnih savjeta koji će vam pomoći da ojačate svoj imunitet i budete spremni za sve izazove koje jesen donosi.


Fizička aktivnost: Ključ za zdravlje i snažan imunitet


Redovita fizička aktivnost jedan je od najboljih načina da ojačate svoj imunitet. Vježbanje ne samo da poboljšava cirkulaciju i pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine, već također potiče limfni sustav, koji je ključan za borbu protiv infekcija. Evo nekoliko vrsta aktivnosti koje su posebno korisne:


  • Kardio vježbe poput trčanja, biciklizma ili brzog hodanja pomažu u povećanju srčane frekvencije i poboljšanju cirkulacije, što omogućuje imunološkim stanicama da se brže kreću kroz tijelo.
  • Vježbe snage poput dizanja utega ili treninga s vlastitom težinom pomažu u održavanju mišićne mase i smanjenju upalnih procesa u tijelu.
  • Joga i pilates ne samo da pomažu u smanjenju stresa, već također potiču ravnotežu i fleksibilnost, što može pridonijeti općem osjećaju dobrobiti i jačanju imuniteta.


Preporučuje se najmanje 150 minuta umjerene vježbe tjedno, ali ključno je da pronađete aktivnosti koje volite i koje možete redovito prakticirati.


Prehrana: Namirnice koje podižu imunitet


Prehrana igra ključnu ulogu u održavanju jakog imuniteta. Tijelo treba raznovrsne hranjive tvari kako bi funkcioniralo optimalno i borilo se protiv infekcija. Evo nekoliko namirnica koje biste trebali uključiti u svoju prehranu:


  • Citrusi: Naranče, limuni, grejp i mandarine bogati su vitaminom C, koji pomaže u povećanju proizvodnje bijelih krvnih stanica, ključnih za borbu protiv infekcija.
  • Češnjak: Poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, češnjak je prirodni pojačivač imuniteta. Dodajte ga u jela kako biste iskoristili njegove benefite.
  • Đumbir: Ovaj korijen pomaže u smanjenju upale i može ublažiti simptome prehlade. Đumbir je izvrstan u čaju ili kao dodatak smoothieju.
  • Jogurt: Probiotici u jogurtu potiču rast dobrih bakterija u crijevima, koje su ključne za zdrav imunološki sustav. Birajte jogurt s “živim i aktivnim kulturama”.
  • Zeleno lisnato povrće: Špinat, kelj i brokula bogati su vitaminima A, C i E, te antioksidansima koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja.
  • Uz to, važno je piti dovoljno vode kako biste održali hidrataciju i pomogli tijelu u ispravno funkcioniranju.

Dodatni savjeti za jačanje imuniteta


Osim fizičke aktivnosti i pravilne prehrane, postoje i drugi načini kako možete ojačati svoj imunitet:


  • San: Odrasli trebaju 7-9 sati sna svake noći. Nedostatak sna može oslabiti imunološki sustav i povećati osjetljivost na bolesti.
  • Smanjenje stresa: Dugotrajni stres može negativno utjecati na imunitet. Prakticirajte tehnike opuštanja poput meditacije, dubokog disanja ili šetnje u prirodi.
  • Higijena: Redovito pranje ruku i održavanje osobne higijene pomaže u sprečavanju širenja infekcija, osobito u sezoni prehlade i gripe.
  • Vitaminski dodaci: Ako ne možete dobiti sve potrebne hranjive tvari iz hrane, razmislite o dodacima prehrani poput vitamina D i cinka, koji su poznati po svom pozitivnom učinku na imunitet.

Početak jeseni donosi nove izazove, ali s pravim pristupom možete održati svoj imunološki sustav snažnim i spremnim za sve što dolazi.


Redovita fizička aktivnost, uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima, adekvatan san i smanjenje stresa ključni su za jačanje imuniteta.


Uz ove savjete, jesen možete dočekati zdravi i puni energije, spremni za povratak na posao i školske obaveze.