Srijeda, 4. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Polača

MALIŠANI NA ČEKANJU Vrtić se trebao otvoriti, ali još ni odgojiteljice nisu zaposlene!

Autor: Iva Bucić

03.09.2024. 07:30
MALIŠANI NA ČEKANJU Vrtić se trebao otvoriti, ali još ni odgojiteljice nisu zaposlene!

Foto: LUKA JELIČIĆ



Prvi je dan vrtića iza nas, no mališani iz Polače još će neko vrijeme morati pričekati na druženje s vršnjacima. Natječaj za upis djece otvoren je do ponedjeljka, 9. rujna, ali niti je uređenje sasvim privedeno kraju, niti su uopće zaposlene odgojiteljice koje će ondje raditi!



»Nema poteškoća«


Dječji vrtić u Polači lani je dan na upravljanje biogradskom gradskom vrtiću »Ivana Brlić Mažuranić«, u kojem je do polovine srpnja trajao štrajk jer je predizborno obećanje o povećanju plaća na kraju ostalo mrtvo slovo na papiru. Konkretno, odlukom Vlade plaće odgojiteljica moraju se izjednačiti s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, na temelju članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.




No, umjesto povišice, biogradski gradonačelnik Ivan Knez najavio je privatizaciju vrtića, a uoči početka nove odgojno-obrazovne godine ukupno je 13 odgojiteljica dalo otkaz. Kako otkriva predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK) Božica Žilić, to nije konačna brojka.


– Do sada je 13 djelatnica dalo otkaz, tako da ondje u budućnosti SOMK vjerojatno neće imati više članova, ili ih bar nećemo imati u toj mjeri. Najvjerojatnije će otkaza biti još više, jer najava ima još, a pitanje je tko će onda ondje raditi. Naime, već za vrijeme štrajka s djecom je radio nestručni kadar, naglašava Žilić.


Božica Žilić, foto: Mislav Klanac


Štrajk kojim su zaposlenici tražili izjednačavanje plaća trajao je devet tjedana, od 13. svibnja do 16. srpnja, a u njemu je u početku sudjelovalo ukupno 19 zaposlenika, od čega 17 odgojiteljica. Od te brojke tri su tete još za vrijeme štrajka dale sporazumne otkaze, no u međuvremenu se taj broj popeo na 13. Valja napomenuti da je Grad Biograd zbog, kako su tvrdili, nezakonitog štrajka bio dignuo tužbu protiv sindikata, no Županijski sud u Zadru tu je tužbu na koncu odbacio.


Na pitanje o funkcioniranju dječjih vrtića u Biogradu i Polači, gradonačelnik Knez kazuje da nema informacija o poteškoćama u funkcioniranju, no pri tom napominje da je za zapošljavanje nadležno Upravno vijeće i ravnateljica DV-a »Ivana Brlić Mažuranić« Paola Jurić. Knez, nadalje, ističe da otkazi odgojiteljica neće imati negativnog utjecaja na rad vrtića, jer su, kao odgovor na štrajk, pred ljeto ionako ukinuli nadstandard.


Ivan Knez, foto: Luka Jeličić


– Prethodno je bilo zaposleno više djelatnika negoli je to bilo potrebno po standardu, bilo ih je po grupi troje, odnosno četvero s pripravnicima, a po zakonu ih treba dvoje. Stoga ne vjerujem da će biti potrebno zaposliti veći broj novih djelatnika što se tiče vrtića u Biogradu, ali ta potreba postoji zbog dječjeg vrtića u Polači. Ondje će biti potrebno pet ili šest ljudi za te tri ili četiri grupe, tumači Knez.


Tjedan kašnjenja


Na pitanje o konkretnom datumu kada će mališani iz Biograda i Polače krenuti u polačanski dječji vrtić, Knez kratko odgovara: »Možda se bude kasnilo jedan tjedan, još nešto treba ofarbati, ali možda do 9. bude sve gotovo, a koliko znam natječaj je u pripremi«.



Dječji vrtić u Polači lokacijsku je dozvolu dobio još 2005. godine. Radovi započeti 2012. staju godinu poslije i tek sedam godina kasnije Općina Polača potpisuje 3,6 milijuna kuna vrijedan Ugovor o dovršetku radova s tvrtkom Krekić Avangard. Radovi su konačno privedeni kraju 2022. godine i objekt je od tada spreman za uporabu. Okoliš je naknadno također uređen, a ove se godine išlo u uređenje i opremanje. Prošle godine, prije ljeta, Općina Polača i Grad Biograd sklopili su Sporazum o međusobnim odnosima u zajedničkom obavljanju poslova predškolskog odgoja i obrazovanja. Odluku o prihvaćanju sporazuma Općinsko vijeće Općine Polača potvrdilo je na 10. sjednici, u svibnju 2023. godine, a Gradsko vijeće Grada Biograda na svojoj 17. sjednici, održanoj dana 13. lipnja prošle godine.