Četvrtak, 12. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

festival monodrame

Na pozornicu KLZ-a večeras stiže Zijah A. Sokolović i predstava Goya

Autor: Portal ZL

30.08.2024. 11:45
Na pozornicu KLZ-a večeras stiže Zijah A. Sokolović i predstava Goya


Nakon jučerašnje vrhunske izvedbe monodrame “Mistero Buffo” u maestralnoj izvedbi briljantnog glumca Dražena Šivaka uz pratnju sjajnog glazbenika Igora Dorotića i režiji Lee Delong te produkciji Kazališta “Grupa” i Triko Cirkus Teatra iz Zagreba, večeras od 21 sat u Kazalištu lutaka Zadar pogledajte predstavu “Goya” Miroslava Krleže u režiji, izvedbi i produkciji Zijaha A. Sokolovića.


Nedavno je mladi znanstvenik i istraživač Pavle Bonča u Krležinoj rukopisnoj ostavštini otkrio spisateljev mladalački dramski tekst Goya. Procjenjuje se da je nastao 1917. godine. Novoobjavljeni dramolet čitamo u kontekstu poznatog Krležina eseja o Goyi, u kojem piše: Mnogo mislim o Goyi ovih dana (1926. godine). Pred četrnaest godina, ja sam sanjao o velikoj junačkoj pentologiji, o herojima, koji su stajali preda mnom kao Rodinov Balzac… Pet giganta htio sam da nacrtam, pet monumentalnih figura: Krista, Michelangela, Kolumba, Kanta i Goyu. Njegovo otkriće i scensko uprizorenje prvorazredni je kulturni događaj.


U središtu Krležine nedovršene dramske vizije Goya nalazi se umjetnik – slikar i njegova intimna drama. Izvjesne praznine, nedovršenost i atonalnost teksta Zijah A. Sokolović ispunjava svojim glumačkim umijećem i gradi cjelovitu kazališnu predstavu. U Goyinim monolozima ima mnogo grčevitog preispitivanja društvenopolitičkog sustava vrijednosti tog doba, kao i konformizma, hijerarhije vlasti i pozicije moći, dok se slikar istovremeno žestoko obračunava s umjetničkom i etičkom pozicijom dvorskog umjetnika. Ja sam plaćena dvorska luda, lakaj, ništarija! Ja nisam čovjek! Jesam li ja moguće čovjek? Imam li ja karaktera? Goyinu unutarnjem sukobu pridružuju se u kratkim glumačkim etidama nakaradne dvorske lude i uštogljene dvorske dame, obijesni kraljevi, strijeljanja i mučenja, lavež pasa i rzanje konja, lascivne žene, mentalni bolesnici i mnogi drugi koji besciljno lutaju kraljevskim dvorom. Čuje se pohota i jezivi smijeh sumnjivih mračnih spodoba u dvorskim odajama. Tu su kroz Goyu, odnosno jednog čovjeka – glumca prikazani razvrat, zlo i nemoral, obijest i dosada. U grotesknim snovolikim etidama, poigravanjem glumačkim vještinama i različitim narativnim oblicima, glumac aktualizira bezvremen odnos umjetnika i vlasti.




“Zijah A. Sokolović donosi tog umornog ali nikad pripitomljenog starca, buntovnog, ali zato ništa manje preciznog anatoma feudalnog carstva i plemstva upravo na tom tragu, slijedi Krležin kroki velikog majstora kista i bakrorezne igle.” napisao je Mladen Bićanić za “Oslobođenje”.


Svi posjetitelji 2. Zadarskog festivala monodrame imaju priliku sudjelovati u izboru nagrade za najbolju monodramu prema ocjeni publike. Poslije svake predstave, posjetitelji ocjenom od 1 (najniža) do 5 (najviša) ocjenjuju odgledanu monodramu i na taj način svojim glasom pridonose konačnom izboru nagrade publike za najbolju monodramu.


Cijena ulaznica za preostale pojedinačne predstave je od 10,00 € do 12,00 €, a za komplet od deset predstava je 70,00 €. Ulaznice se kupuju i preuzimaju na blagajni Kazališta lutaka Zadar, Sokolska 1, Zadar svakog dana od 20 sati do početka predstave u 21 sat. Ulaznice je moguće rezervirati na e-mail: [email protected] i [email protected] najkasnije tri sata prije izvedbe svake predstave. Rezervirane ulaznice potrebno je preuzeti i kupiti najkasnije pola sata prije početka predstave na blagajni Kazališta lutaka Zadar. Rezervirane ulaznice koje nisu podignute na vrijeme bit će puštene u slobodnu prodaju.


Generalni pokrovitelj 2. Zadarskog festivala monodrame su: Grad Zadar, Ministarstvo kulture i medija RH te Zadarska županija, a pokrovitelj festivala je HNK Zadar.