Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

BEERCAJt

Prvo izdanje festivala donijelo je raznolika craft piva i dobru glazbu

29.08.2024. 21:00
Prvo izdanje festivala donijelo je raznolika craft piva i dobru glazbu

Foto: Mislav Klanac



Započeo je prvi Beercajt festival na Đilu, a ljubitelji će još dva dana moći uživati u raznolikoj ponudi craft piva i dobroj glazbi svaki dan od 19 do 1 ujutro, dok je ulaz u potpunosti besplatan. Organizator Ivan Stiblik je, uz podršku Turističke zajednice Grada Zadra, osigurao konzumaciju vrhunskih zadarskih, ali i drugih hrvatskih piva, uz nastupe Ede Maajke, Mile Kekina i& benda te Marka Bosaka & The Second Hand Banda iz Zagreba.




Ovaj trodnevni festival organizirao je, kako kaže, jer se otvorila rupa na tržištu budući da je ekipa iz Beerfesta prestala s radom.


Kultura piva


– Osobno imam određeno iskustvo s organiziranjem festivala kroz prijašnje godine – u prvom redu mislim na Winefest, koji organiziram već neko vrijeme. Lokacija na Jazinama, mislim da je odlična, i dalje je na Poluotoku, a prednost je što ovdje možemo biti dovoljno glasni, ima prostora i za posjetitelje koji će doći autima.


Mislim da ovdje imamo dovoljno prostora gdje se možemo malo više raširiti, dovesti velike bendove, biti glasni i dobro se zabaviti, kazao nam je Stiblik te dodao kako danas, prvu večer, otvara Edo Maajka.





– Sutra je na programu Mile Kekin & Band, koji je ispromovirao valjda sva hladna piva koja postoje, i to je bio razlog zašto smo ga pozvali, kazao je organizator Stiblik, ističući kako su se potrudili da izbor izvođača bude prigodan za ovaj festival.




Također, podijelio je kako će posljednji dan festivala, nastupiti zagrebačka skupina Marko Bosak & The Second Hand Band u trinaesteročlanom sastavu, što će zasigurno biti pravi glazbeni spektakl.


Posjetitelji će moći uživati u craft pivima zadarskih pivovara poput Brloga, Promaje i Adriatica, ali i ostalih hrvatskih pivovara kao što su Zeppelin, Zmajska, Griff i tako dalje.


– Cilj nam je promovirati kulturu piva – da pivo nije samo lager. Posjetitelji će imati priliku birati između skoro trideset različitih craft piva raznih stilova, kaže nam organizator, naglašavajući kako su pripremili i nezaobilazne štandove s hranom u suradnji s Picnic-mingle i Burgers&More. Dodao je da u ponudi imaju i koktele za sve one koji nisu ljubitelji piva, ali se žele zabaviti i opustiti.


Među zadarskim pivovarama posjetili smo Frana Perkovića, čija pivovara odnedavno nosi službeni naziv – Promaja. Na njegovom štandu može se kušati zahmeljeni američki pale ale te standardna bavarska pšenična piva. Uskoro planira izbaciti i lager, a sve radi sam, uz povremenu pomoć djevojke.


S kuhanjem piva bavi se već desetak godina u bakinoj garaži, i samo je bilo pitanje vremena kada će pokrenuti cijelu priču. Osim na Beercajtu, kako nam ističe, njegova piva mogu se nabaviti u hotelu Falkensteiner i Botanist.


Poseban pale ale


– Očekujem da će tijekom ova tri dana doći dosta ljudi i da će probati mnoga dobra piva, podijelio je, dodajući kako očekuje da će biti dosta domaćih ljudi, pored turista.



S druge strane, Nenad Maričić iz pivovare Adriatic iz Rovanjske, između ostalog, proizvodi poseban pale ale koji u sebi sadrži ružmarin, a kako tvrdi, jedini je na svijetu s takvom jedinstvenom kombinacijom.


Osim toga, posebni su po tome što rade kao contract brewery, budući da nemaju vlastiti pogon, već iznajmljuju najkvalitetniji profesionalni pogon u Dugom Selu. Opisao nam je ukratko proces proizvodnje pive, za sve one koji možda nisu upoznati.


– Imamo ječmeni slad kao glavni sastojak i vodu. Prvi proces je konverzija, drobljenje ječmenog slada, ne mljevenje u brašno, već drobljenje kako bismo mogli pretvoriti škrob u šećer na određenoj temperaturi, ovisno o vrsti piva. Nakon toga slijedi kuhanje, gdje dobijemo sladovinu.


To još uvijek nije pivo – sladovinu kuhamo kako bismo eventualno uništili sve bakterije nastale u procesu, i tada dodajemo hmelj. Pritom bih posebno istaknuo kako je hmelj začin. Ljudi često misle da se pivo radi od hmelja – ne! Hmelj je začin koji se dodaje pivu radi gorčine, okusa i mirisa.


Sve to ovisi o vrsti i stilu piva, o tome koji hmelj koristimo i kada ga dodajemo. Hmelj koji se dodaje prije i kuha duže dat će više gorčine. Imamo široku paletu hmeljeva, a na majstoru pivovare je da izvuče maksimum jer postoje nebrojene mogućnosti, zaključio je Maričić.