Petak, 30. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

oglasio se priopćenjem

Dukić o Radeti i Eniju: "Bez imalo dosljednosti, obrušili su se na izmjene Prostornog plana"

Autor: Portal ZL

28.08.2024. 12:09
Dukić o Radeti i Eniju:

Foto: Mislav Klanac

Nakon što je SDP-ov Daniel Radeta poslao priopćenje u kojem je obavijestio kako je uputio u proceduru nadopunu Dnevnog reda po žurnom postupku jer, kako kaže, nedostaje točka o dopuni Prostornog uređenja Grada Zadar, priopćenjem se ponovno oglasio i gradonačelnik Branko Dukić.


– Posljednji slučaj totalne destrukcije u režiji zadarskog SDP-a i nezavisnih SDP-ovaca okupljenih oko Enija Meštrovića kojim žele staviti izvan snage Odluku o izradi V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Zadra prerasta u nasilje. Dokazali su u ove duge skoro četiri godine kako za njih ne postoje nikakvi zakoni, obveze ni odgovornosti.


Sada suočeni s porazom vlastite nesposobnosti i nečinjenja, u svoj ponor povlače čitav grad.


Bez imalo dosljednosti, obrušili su se na izmjene Prostornog plana koje su u završnoj fazi izrade. Istih onih za koje su inzistirali da se donesu čim prije. Istih onih kojima su uvjetovali donošenje gradskog proračuna posljednje dvije godine.


Čitav Grad godinama je talac njihove ucjene, a sada tu ucjenu poništavaju… Poništavaju one izmjene prostornog plana koje su trebale prekinuti pritisak u prostoru i ograničiti namjenu. Izmjene su pokrenute kako bi se čvrsto ograničila prekomjerna izgradnja i onemogućilo maksimalno korištenje prostornih kapaciteta parcela u vlasništvu investitora.


Konkretno, glavni ciljevi izmjena su sljedeći:


o   povećanje prostora sa zelenim površinama,


o   veća udaljenost od međa i među građevinama,


o   veći broj parkirnih mjesta,


o   više javnih zelenih površina,


o   manji broj stambenih jedinica,


o   prostorno usmjeravanje gradnje hotelskih kapaciteta više kategorije toliko nužnih u dosizanju održivog razvoja zadarskog turizma.


I taj je plan kroz postupak izrade uvažio glavninu smjernica iz novog Pravilnika o prostornim planovima na koji se sada pozivaju.


Sve to oni odjednom više ne žele, baš kao ni proračun. Redom: Daniel Radeta, Danijela Vukoša, Nino Mrčela, Loreta Stipčević, Marko Vučetić, Drita Dunatov, Anadia Kožul, Enio Meštrović i Željko Krizman. A oni se niti s jednim prijedlogom ili pritužbom, usmeno ili pismeno, nisu oglasili kroz čitav postupak javne rasprave na koju se sada Radeta besmisleno poziva.


Ovaj prijedlog odluke koji su ugurali na sutrašnju sjednicu po žurnom postupku to dokazuje. Dakle, o ovom potezu nisu ni razmišljali do prije nekoliko dana, ali im se činio dobrim političkim manevrom u trenutku kada su doživjeli konačni debakl sa svojim proračunskim blokadama. Ili je istina još gora. Rade li ovo po nečijem nalogu? Za čiji interes?


Jer, izmjene prostornog plana pokrenute su prije dolaska njihove većine u Gradsko vijeće. Kome to nije po volji? Istim onima koji su čitav svoj politički igrokaz i predstave temeljili na kritici postojećeg Plana. A sada tom istom Planu produžuju život na iduće najmanje dvije godine.


Dakle, preuzimaju na sebe sve one kritike i prozivke koje su godinama upućivali Gradskoj upravi. Ali preuzimaju i odgovornost za svaku buduću izgradnju po postojećem prostornom planu do donošenja budućeg.


Činjenica je kako većina u Gradskom vijeću može donijeti odluku kakvu želi. Gradsko vijeće može i s Prostornim planom što hoće. Može ga vratiti na doradu s konkretnim izmjenama i dopunama ili jednostavno biti protiv takvog plana. Ali ga može i blokirati.


Vratiti na staro. I upravo to rade Radeta i Meštrović, valjda i zato jer je potreba za izmjenama postojećeg Plana bila jedina točka oko koje smo se slagali baš svi u Vijeću i Gradskoj upravi.


Iščekujući konačni vlastiti krah i kraj očajnički se trude iza sebe ostaviti kaos i spaljenu zemlju. S ovim potezom oni više nisu samo štetni, oni su opasni, poručio je Dukić.