Petak, 27. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

SUKOŠAN

Nova sukošanska šetnica vrijedna oko 800.000 eura

Autor: Nikolina Lucić

26.08.2024. 09:16
Nova sukošanska šetnica vrijedna oko 800.000 eura

Foto: LUKA JELIČIĆ



Nakon opsežnih radova na uređenju lokalne seoske lučice u centru mjesta, kada je u dužini od kilometra uređena šetnica od Sportskog centra do Ždralovca, Sukošanci sada mogu uživati i u novouređenoj šetnici dugoj 435 metara uz obalnu dionicu od Tustice do plaže Makarska. Izgradila se šetnica širine tri metra s pripadajućim sadržajima, javnom rasvjetom, lukobranom i zaštićenim obalnim pojasom. Redove je izvela tvrtka »Minigradnja«, a ukupna vrijednost radova iznosi oko 800 tisuća eura.


Uređena plaža, novi lukobrani i uređeni obalni pojas tako su dočekali ovogodišnju ljetnu sezonu i oduševili Sukošance i njihove goste. Oduševljeni su i strani i domaći posjetitelji šetnicom i novom plažom koja je uvelike rasteretila postojeće kapacitete. Sukošan je poznato turističko odredište i gužve na plažama svakodnevna su pojava već godinama. Bolje uređenje plaža i osiguranje sigurnijeg prilaza zato je bio imperativ općinske uprave.


Obalni pojas


Načelnik Ante Martinac kazao nam je i kako je u predjelu Makarska, paralelno s radovima, učinjena i sanacija pomorskog dobra izgradnjom dužobalne pješačke staze, uređenjem morskih plaža dohranom prirodnim kamenom te izgradnja objekata za zaštitu morskih plaža. Projekt je izrađen prema Urbanističkom planu uređenja dijela obalnog pojasa u Sukošanu »Makarska«.




– Svi grubi radovi i radovi na plaži planiraju se završiti do sezone, a potom slijedi završno uređenje, popločenje šetnice i slično. Radove smo financirali iz vlastitog proračuna, ali je projekt bio prijavljen na Poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na mjeru »Sufinanciranje pomorskog dobra u 2024.«, kazao je načelnik Martinac.


Inače, prema Urbanističkom planu, uređenje obalnog pojasa Makarska obuhvaća potez od Tustice do Solina u duljini od 1.700 metara, kao i projekt koji se sastoji od četiri faze.


– Nakon sezone potrebno je još odraditi završne detalje te zelenu površinu između ceste i šetnice te solarnu rasvjetu uz šetnicu, što će dati još ljepši sjaj samoj šetnici. S radovima naravno krećemo kada se plaže isprazne od kupača i kada završi ljetna sezona, dodao je načelnik.


Daljnji planovi


– Uređenje dijela obalnog pojasa u Sukošanu – »Makarska« u tom je dijelu Sukošana bilo nasušno potrebno jer je u najvećem dijelu izgrađen, i to stihijski. Područje uz obalni pojas uglavnom je tako godinama činio izgrađeni i neizgrađeni dio građevinskog područja naselja, napućen pretežito samostojećim obiteljskim zgradama. Nije zanemariv ni broj zgrada ugostiteljsko-turističke namjene za smještaj i boravak gostiju. Uređene su bile jedino manje pješačke i parkovne površine, morske plaže i komunalni vezovi. Osnovni cilj UPU-a jest primjena jedinstvenog koncepta uređenja ovog dijela naselja po kojem smo uspjeli unaprijediti sportsko-rekreacijske, parkovne i parkirališne površine. Uređenjem područja u obuhvatu Plana pridonijelo se također i dodatnoj afirmaciji naselja Sukošana kao ugostiteljsko-turističkog središta Općine, rekao nam je Martinac.


Izgradnja sukošanskog lungomara strateški je projekt koji će, kad bude u potpunosti dovršen, biti dodatni motiv dolaska turista i posjetitelja, a samim time i nova dodatna vrijednost za sve žitelje i sukošansko gospodarstvo.


– Sveukupno, radi se o sedam kilometara dugoj obali koju nam je u planu kompletno povezati. U sljedećoj fazi radova obalnog pojasa prema UPU-u Sukošan – predio »Makarska« koja će započeti na jesen, rekonstruirat će se i obnoviti i postojeća lučica prema Tratici, uz izgradnju popratnog sadržaja, šetnice i plaže. Obuhvat sljedeće faze je oko 300 metara, od kampa prema Tratici, zaključio je Martinac.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Sukošan.