Petak, 23. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

U SAVJETOVANJU

Povoljnija gradnja u PZ-u Crno, kao i gradnja luksuznijih hotela

Autor: Goran Šimunov

21.08.2024. 07:30
Povoljnija gradnja u PZ-u Crno, kao i gradnja luksuznijih hotela

Foto: LUKA JELIČIĆ



Grad Zadar namjerava donijeti izmjene i dopune Odluke o komunalnom doprinosu, koje se trenutačno nalaze u savjetovanju s javnošću, a rok za dostavu primjedbi i prijedloga na Nacrt prijedloga ove odluke gradonačelnika Branka Dukića je 30. kolovoza 2024. godine. Izmjene postojeće odluke odnose se na dvije skupine ulagača, one koji grade dio građevina unutar područja Poslovne zone Crno, kao i na ulagače u izgradnju hotela koji će biti kategoriziran s četiri ili pet zvjezdica.




Po završetku ovog savjetovanja svi pristigli prijedlozi bit će razmotreni te ili prihvaćeni ili neprihvaćeni, odnosno primljeni na znanje uz obrazloženja koja su dio Izvješća o savjetovanju s javnošću. Izvješće će biti objavljeno na mrežnoj stranici Grada Zadra.


Tri gradske zone


U Odluci o komunalnom doprinosu Grada Zadra iz 2019. godine jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa određene su za tri zone pri čemu oni koji grade u 1. zoni, staroj gradskoj jezgri, plaćaju 18 €/m3, u 2. zoni, kopnenom području grada,17 €/m3, a u 3. zoni, otocima unutar administrativnog područja grada, 11 €/m3.


Ovim izmjenama bi se uvela mogućnost da Gradsko vijeće može, na prijedlog gradonačelnika, a temeljem prethodnog zahtjeva investitora, osloboditi djelomično ili u potpunosti obveze plaćanja komunalnog doprinosa investitore koji grade građevine namijenjene stambenom zbrinjavanju mladih, zdravstvenoj djelatnosti, socijalnoj skrbi, kulturi, tehničkoj kulturi, sportu, predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju te sakralne građevine i druge građevine koje se sukladno pozitivnopravnim propisima mogu smatrati građevinama od javnog interesa.




Za obveznike komunalnog doprinosa koji grade građevine unutar područja Poslovne zone Crno omogućilo bi se ostvarenje prava na popust na utvrđeni iznos komunalnog doprinosa koji, ovisno o namjeni građevine, iznosi 75 posto za proizvodne djelatnosti i 50 posto za trgovinu, uslužne djelatnosti, logističko distributivne centre i skladišta.


Pojašnjavajući prijedlog izmjena ove odluke u Gradu Zadru su naveli kako je za potrebe upravljanja PZ-om Crno tvrtka Inovativni Zadar d.o.o. izradila Studiju modela uspostavljanja i upravljanja kojom je predstavljen koncept poticajnih mjera za investicijske projekte sukladno odredbama Zakona o poticanju ulaganja.




– Među ovim poticajnim mjerama je i mjera umanjenja komunalnog doprinosa za gradnju unutar područja Zone koja je predložena temeljem usporedbe s ostalim konkurentskim zonama i već izrađenim dokumentima. Koncept za primjenu navedene mjere predložen Studijom u potpunosti je prihvaćen, ističu u Gradu.


Podnošenje zahtjeva


Izmjene i dopune Odluke odnose se i na ulagače u izgradnju hotela koji će biti kategoriziran s četiri ili pet zvjezdica, kao i obveznike komunalnog doprinosa kojima je rješenjem utvrđen ovaj doprinos za nadogradnju, odnosno rekonstrukciju hotela kojima će biti podignuta kategorizacija objekta s manje kategorizacije na kategorizaciju od četiri ili pet zvjezdica.


– Ovi ulagači mogu u roku od tri mjeseca od dana izdane uporabne dozvole zatražiti izmjenu rješenja o komunalnom doprinosu tako da im se omogući popust od 80 posto na utvrđen iznos komunalnog doprinosa. Obveznik je uz zahtjev dužan podnijeti pravomoćno rješenje o kategorizaciji objekta izdano od strane nadležnog tijela, navode u Gradu.


Konceptom poticajnih mjera za investicijske projekte, koji je izradio Inovativni Zadar uočeno je da, ističu u Gradu, poticajna mjera za izgradnju hotela s pet zvjezdica predviđena odredbom Odluke o komunalnom doprinosu kojom je predviđen popust od 20 posto na utvrđen iznos komunalnog doprinosa, nije rezultirala povećanjem hotelskih kapaciteta takvog tipa te se ovim Izmjenama predviđen popust povećava na 80 posto i proširuje i na hotele s četiri zvjezdice.


Preostale izmjene kojima se jasno određuje da je javni interes za izgradnjom određenog objekta jedinstveni element kojim se omogućuje ostvarenje prava na oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa rezultat su usvajanja preporuke Državnog ureda za reviziju usmjerene na osiguranje jednake mogućnosti ostvarenja tog prava za sve obveznike.