Utorak, 13. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

kualjske beside

U Kalima na Bratskom dvoru održana hvalevrijedna manifestacija

Autor: Vesna Benić

10.08.2024. 15:10
U Kalima na Bratskom dvoru održana hvalevrijedna manifestacija

Foto: Vesna Benić



 


Uoči blagdana svetog Lovre, zaštitnika župe Kali, kaljska djeca na Bratskom su dvoru predstavila svoje pjesme, priče i likovne radove nastale u okviru projekta »Kualjska besida«. Kako saznajemo od Linde Kolega Babajko, prof. voditeljice projekta »Kualjska besida«, to je novi projekt Dobrotvorne udruge »Sv. Pelegrin« Kali i predstavlja događaj koji okuplja djecu iz lokalne zajednice kako bi podijelili svoje pjesme, priče i druge radove pisane na kualjskom govoru.


Jezična raznolikost


– Projekt »Kualjska besida« ima za cilj oživjeti i promovirati kualjski govor kao važan dio lokalnog identiteta i kulturne baštine. Ovim projektom želimo potaknuti kreativnost djece i mladih te ih inspirirati da se izraze na kualjskom govoru, čime doprinosimo očuvanju kualjskog govora kao dijela naše kulturne baštine, jezične raznolikosti i tradicije među mladima. Osim toga, želimo stvoriti događaj na kojem će se javno predstaviti dječji radovi na kualjskom govoru i koji bi mogao postati tradicionalan. Jedan je pjesnik rekao »Što je narod bez jezika«, a mi dodajemo »Ča su Kuale bez kualjske beside?«, ponosno je istaknula Kolega Babajko dodavši što su još radili.


Učenice Gabriela Franov i Mia Kurtin s profesoricom Lindom Kolega Babajko




– U okviru projekta održane su i besplatne plesno-jezične radionice za djecu koje su osmišljene kako bi se mališanima omogućio razvoj jezičnih vještina kroz kreativni pokret i ples. Kombinacijom plesnih koraka i jezičnih igara djecu smo potaknuli na izražavanje, suradnju i učenje, a sve što su naučili pokazat će upravo na Bratskom dvoru u sklopu manifestacije »Kualjska besida«, objasnila je Kolega Babajko.


Na otvorenom prostoru trga unutar kaljske povijesne jezgre na dječjoj pjesničkoj večeri i smotri dječjih radova sudjelovali su učenici osnovne škole od 1. do 8. razreda koji su pisali svoje literarne radove na kualjskomu govoru, koji su tiskani i u prigodnoj, grafički dizajniranoj brošuri s ilustracijama u boji u nakladi Dobrotvorne udruge »Sv. Pelegrin« Kali. Program su vodile i otvorile recitacijom pjesme Lipi nuaš jazik od dr. Slavka Perovića učenice Gabriela Franov i Mia Kurtin.


Zanimljiv natječaj


Aktivnosti projekta uključuju: natječaj za literarne radove; organizacija natječaja za literarne radove na kualjskom govoru među školama i unutar lokalne zajednice za djecu i mlade. Natječaj može imati određenu temu ili format, a najbolji radovi će biti nagrađeni i objavljeni u Zborniku radova sa smotre.


– Poziv za sudjelovanje bio je upućen Osnovnoj školi »Valentin Klarin«, Područnoj školi u Kalima i udrugama u mjestu kako bismo potaknuli djecu da sudjeluju u stvaranju pjesama, priča, crteža i drugih radova na Kualjskom govoru. Djeca su imala priliku raditi na svojim radovima tijekom nastave, ali i na dodatnim radionicama koje su bile organizirane kako bi im se pružila podrška i inspiracija, rekla je dalje Kolega Babajko naglasivši kako će djeca iz Dječjeg vrtića »Srdelica« (predškolski uzrast) u obliku likovnih radova predstaviti zaboravljene kualjske riječi ili one koje danas zamjenjuju nekim drugim riječima. Dobiveni likovni radovi predstavljaju svojevrstan slikovni rječnik koji se digitalizirao i objavio kroz izložbu dječjih likovnih radova upravo na ovoj manifestaciji.


Učenici 3. razreda s učiteljicom Ines Kolega čuvaju svoju ljubav prema kualjskom govoru


Publiku je svojim nastupom razveselila i plesna skupina igraonice Cinci Linci koja je kroz jezično-scenske radionice, uz voditeljicu Ninu Ivanov, osmislila zanimljivu plesnu izvedbu. Djeca su spontano govorila i čitala vlastite literarne uratke na kualjskom govoru. Na kraju večeri birali su se najbolji radovi među radovima pristiglih na natječaj.


Pohvale za sudionike


Povjerenstvo sastavljeno od lokalnih ljudi iz područja kulture i obrazovanja dodijelili su bodove za najbolje radove i nagrade u više kategorija – ovisno o dobi natjecatelja. Za najhvaljenije radove, nagrade su osvojili Mia Kurtin za pjesmu Jugo, Luka Zelenčić za pjesmu Naše lipo mesto i Nikola Kolega za pjesmu Tun. U kategoriji najboljih pjesma s najviše bodova nagrade su osvojili Klara Vitlor za pjesmu Ribar, Nina Srzentić za pjesmu Muoj did i Berta Školjarev za pjesmu Muore.


– Drago mi je da smo nagradili i pohvalili najuspješnije literarne radove, a svi sudionici dobili su i pohvalnice za svoje sudjelovanje u ovom vrijednom projektu očuvanja kaljske kulturne baštine i identiteta. Kroz ovu manifestaciju, želimo potaknuti zajedništvo i ponos lokalne zajednice na svoj dijalekt te ojačati veze među generacijama i unutar zajednice, zaključila je voditeljica projekta Linda Kolega Babajko te se zahvalila svim učiteljima, roditeljima i svima onima koji kod djece potiču ljubav prema kualjskom govoru.


Vrijedni sudionici


Učenici koji su sudjelovali u natječaju pročitali su svoj rad, a sudjelovali su: Luka Zelenčić, Manuela Čović, Tonko Mišlov, Nikola Kolega, Aurora Halilović, Kiara Vitlov, Vito Kolega, Mia Kurtin, Nino Vidov, Toni Vitlov, Berta Školjarev Zara Gobin, Josip Vitlov, Matej Šokić, Alisa Grzunov, Nora Vidov, Nina Srzentić, Mareta Bubnjić i Vito Valčić.


– Recitacijama pjesama domaćih kualjskih pjesnika predstavili su se učenici Područne škole u Kalima i to: učenica prvog razreda Dženi Kurtin koja je kazivala pjesmu Milene Rakvin Mišlov Ni lako vela biti te učenici 3. razreda, koji predvođeni učiteljicom Ines Kolega, čuvaju svoju ljubav prema kualjskom govoru. Najmlađi i najslađi čuvari našega kualjskoga govora kazivat će pjesme: Tusni berekin Slavka Perovića i Faljen Isus Milene Rakvin Mišlov, kazala je Linda Kolega Babajko i dodala kako će na Kualjskoj besidi nastupiti i predškolska skupina dječjeg vrtića »Srdelica« i otpjevati pjesme Šinjorina i Moja Ane broji dane, a u glazbenom dijelu programa predstavila se i otočna dječja klapa Baliniera s pjesmama Mare moja, moj uzorje i Šijavica.