ponedjeljak, 12. kolovoza 2024

Weather icon

Vrijeme danas

36 C°

LUČKA KAPETANIJA

U prvih sedam mjeseci na moru manje nesreća, ali više akcija spašavanja

Autor: Iva Bucić

10.08.2024. 08:45
U prvih sedam mjeseci na moru manje nesreća, ali više akcija spašavanja

Foto: Luka Jeličić



Od početka godine na području Lučke kapetanije Zadar zabilježeno je 13 pomorskih nesreća, što ne odudara značajno od prosjeka u proteklih pet godina. Konkretno, ove su godine zabilježena dva sudara, tri nasukavanja, jedno naplavljivanje, tri udara i četiri požara, dok je u istom razdoblju prošle godine zabilježeno 17 pomorskih nesreća, i to četiri sudara, šest nasukavanja, četiri udara i tri požara.


Velik broj plovila


U prvih sedam mjeseci, na području Lučke kapetanije Zadar prijavljen dolazak 4.933 strane jahte i brodice, a tome treba pridodati 211 brodova iz Upisnika brodova Republike Hrvatske te 21.962 brodice i jahte, od kojih je 555 registrirano za charter djelatnost. S obzirom na velik broj plovila, u ljetnim su mjesecima učestale vijesti o pomorskim nesrećama.


Tako se i nedavno kod otočića Sv. Katarina na ulazu u luku Biograd na Moru dogodila pomorska nesreća kada je unajmljena motorna jahta »Lady Eleganza« duga 49 metara prednjim dijelom udarila u krmu trajekta Jadrolinije »Lastovo«. Putnici koji su trebali krenuti trajektom prema Tkonu na otoku Pašmanu ostali su na rivi, jer zbog nesreće trajekt nije mogao isploviti. Umjesto toga, na mjesto događaja stigli su policija i hitna pomoć, ali nitko nije ozlijeđen niti prevezen u bolnicu. Samo deset dana prije, kod Vrgade se dogodila pomorska nesreća u kojoj je mlada žena ostala bez noge, nakon što je zahvatio propeler unajmljenog broda. Prije toga, krajem lipnja, kod Kolana je jedna osoba podlegla ozljedama nakon sudara gumenog glisera i jet-skija.


482 inspekcijska pregleda




– Prosječan broj pomorskih nesreća na području Lučke kapetanije Zadar u prvih sedam mjeseci u posljednjih 5 godina je 13,4, odnosno 13 u 2024. godini, 17 u 2023. godini, 11 u 2022. godini, 16 u 2021. godini te 10 u 2020. godini, odgovorili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


Tijekom prvih sedam mjeseci 2024. godine na području Lučke kapetanije Zadar provedeno je 105 akcija traganja i spašavanja na moru, za petinu više nego lani u istom razdoblju, kada je provedeno 88 akcija.


U istom su razdoblju obavljena 482 inspekcijska pregleda, u odnosu na 524 tijekom prvih sedam mjeseci 2023. godine. Pune ruke posla imali su i policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar, koji su u prvih sedam mjeseci utvrdili ukupno 210 prekršaja nepropisnog glisiranja zbog čega su temeljem odredbi Pomorskog zakonika, prekršajno sankcionirali osobe, hrvatske i strane državljane koji su nepropisno upravljali plovilom na udaljenosti manjoj od 300 metara od obale u zadarskom akvatoriju. Osobama zatečenim u prekršajima naplaćeno je novčanih kazni u ukupnom iznosu oko 85.000 eura.