Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

zahvaljujući mještaninu

Kod Premude po nevremenu spašena posada nasukane jedrilice

Autor: Portal ZL

13.12.2023. 14:20
Kod Premude po nevremenu spašena posada nasukane jedrilice

Foto: Arhiva ZLNacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) noćas, 13. prosinca u 00.40 sati zaprimila je informaciju posredstvom dojavitelja o radio-telefonskom signalu posade u nevolji (MAYDAY), upućenog sa jedrilice nasukane kod otoka Premuda, slijedom čega je pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja prema mjestu dojave, u suradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar.


U izravnoj komunikaciji sa posadom ustanovljeno je kako se na jedrilici duljine 15 metara, turske zastave, nalaze dva člana posade, državljani Republike Turske. Obzirom da članovi posade nisu ozlijeđeni u nesreći, iz MRCC Rijeka su upućeni da se opskrbe odjećom i sredstvima komunikacije te se iskrcaju na obližnje kopno i čekaju daljnje upute, do dolaska spasilačke brodice.


Budući je jedrilica bila nasukana u nepristupačnom području zbog stijena i pličine, a dvočlana posada nije poznavala područje kako bi samostalno došli do pristupačnije pozicije za evakuaciju, u pomoć je angažiran mještanin sa otoka Premude, koji je vlastitom brodicom (tip gumenjak) uz pratnju spasilačke brodice zadarske Kapetanije, po nepovoljnim vremenskim uvjetima i smanjenoj vidljivosti, pristao do obale i ukrcao dvoje brodolomaca, koji su potom u 04.17 sati prekrcani na spasilačku brodicu i prevezeni u Zadar.
Prema dostupnim informacijama, jedrilica je prije nasukanja plovila iz Slovenije za Tursku, a očevid o uzrocima pomorske nesreće provodi Lučka kapetanija Zadar, u suradnji s policijskim službenicima.