Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Lučka kapetanija

U prolazu Mali Ždrelac dvije pomorske nezgode: pod mostom zapeli katamaran i jedrilica

Autor: Portal ZL

30.07.2023. 17:24
U prolazu Mali Ždrelac dvije pomorske nezgode: pod mostom zapeli katamaran i jedrilica

Foto: Arhiva ZL/Bojan BogdanićLučka kapetanija Zadar 27. i 29. srpnja provele su inspekcijski nadzor nad posadama i plovilima, koja su sudjelovala u pomorskim nezgodama, u prolazu Mali Ždrelac, uslijed udara u konstrukciju istoimenog mosta.


S obzirom da plovilo nije pretrpjelo kritična oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, voditelju katamarana izdan je nalog za uklanjanje plovila, što je uspješno izvršeno istoga dana te je prolaz ponovno slobodan za pomorski promet.


Točan uzrok ove pomorske nezgode Lučka kapetanija Zadar utvrdit će daljnjim inspekcijskim nadzorom.
Druga pomorska nezgoda na istoj poziciji dogodila se jučer, 29. srpnja kada je jedrilica imena „COSIMO“ udarila u konstrukciju mosta „ Mali Ždrelac“ i pri tome slomila jarbol.


Na  jedrilici francuske zastave u trenutku nezgode boravilo je ukupno pet osoba, uključujući voditelja, svi državljani Republike Italije. S obzirom da niti u ovoj pomorskoj nezgodi, srećom nije bilo ozlijeđenih, niti onečišćenja mora, proveden je inspekcijski nadzor te je kao uzrok nezgode utvrđena nedovoljna pozornost voditelja brodice.


Pomorski promet kroz morski prolaz Mali Ždrelac tijekom trajanja inspekcijskog nadzora te izvršenja tegljenja odvijao se bez ograničenja.


Udar brodice u gat


Dojava o pomorskoj nesreći s jednom ozlijeđenom osobom u Lučkoj kapetaniji Zadar zaprimljena je u subotu, 29. srpnja u 19.20 sati. Brodica „IRIS“, hrvatske zastave, u vlasništvu domaće charter tvrtke prilikom pristajanja krmom na gat, u luci Kukljica udarila u obalu pri čemu je jedna osoba na brodici ozlijeđena. 


Preliminarnim očevidom na poziciji nesreće utvrđeno je da se u trenutku udara u obalu na brodici nalazilo ukupno pet osoba uključujući ozlijeđenu, od kojih četvero državljani Savezne Republike Njemačke te jedan državljanin Kraljevine Španjolske. Ozlijeđena osoba je nakon pregleda djelatnika HMP Kali upućena u daljnju medicinsku obradu prema zadarskoj Općoj bolnici.


Pregledom brodice uočena su manja oštećenja na krmenoj platformi, iznad razine mora, bez onečišćenja mora i morskog okoliša.


Službenici Lučke kapetanije Zada obavili su očevid i istragu o uzrocima ove pomorske nesreće.