Njima je dopušteno da se natječu u Parizu unatoč tome što su diskvalificirane na Svjetskom prvenstvu 2023. nakon što nisu ispunili pravila podobnosti Međunarodne boksačke asocijacije  (IBA) koja sprječavaju sportaše s muškim XY kromosomom da se natječu na ženskim natjecanjima.


MOO je prošle godine oduzeo IBA-u status upravnog tijela boksa zbog upitnog upravljanja i preuzeo upravljanje boksačkim natjecanjem u Parizu 2024.




“Govorimo o ženskom boksu. Imamo dvije boksačice koje su rođene kao žene, odgajane kao žene, koje imaju putovnice kao žene i koje su se godinama natjecale kao žene i ovo je jasna definicija žene”, rekao je Thomas Bach konferencija za novinare.


“Nikada nije bilo sumnje da su žene.”


MOO je rekao da je odluka IBA-e da ih diskvalificira prošle godine bila proizvoljna i glavni uzrok bijesa koji je preplavio društvene medije i povukao neke poznate osobe, poput J. K. Rowling i Elona Muska koji su izrazili svoje protivljenje njihovom natjecanju na Igrama.


U meču osmine finala poluteške kategorije ma olimpijskom turniru u četvrtak Talijanka Angela Carini je predala meč Khelifi nakon 46 sekundi i nakon što je primila dva jaka udarca.


IBA je u petak obećala poraženoj sportašici isplatiti 50.000 dolara novčane nagrade. Bach je rekao da je stav IBA-e dio, kako je rekao, kampanje klevete.


“Ono što smo vidjeli s ruske strane, a posebno iz međunarodne federacije kojoj smo morali povući priznanje, da su prije ovih Igara poduzeli kampanju klevete protiv Francuske, protiv Igara, protiv MOO-a”, rekao je Bach.


“Dali su brojne komentare u tom pogledu koje ne želim ponavljati.”


Predsjednik IBA-e Umar Kremlev, ruski biznismen, više je puta objavljivao zapaljive komentare na društvenim mrežama protiv Bacha i MOO-a zbog odluke da se ovim dvjema boksačicama dopusti natjecanje na Igrama.


“Zamolio bih sve da poštuju te žene, da ih poštuju kao žene i kao ljudska bića, rekao je Bach. “Kada govorite o ljudskim pravima onda imate ljudsko pravo svake žene da sudjeluje u ženskom natjecanju.”


Khelifin otac Amar rekao je Reutersu da je ponosan na svoju kćer i da je podržava da osvoji medalju za Alžir.


Bach je rekao da MOO želi zadržati boks na Olimpijskim igrama s obzirom na društvenu ulogu koju igra, posebno za siromašne dijelove društva, ali da je potrebno stvoriti novo globalno tijelo.


“Boks je jedan od najglobalnijih sportova, sport s vrlo visokim društvenim vrijednostima. U bilo kojoj zemlji mnogi boksači dolaze iz neprivilegiranih dijelova društva i boks im nudi mnoge mogućnosti ne samo na terenu, već i izvan terena”, kazao je predsjednik MOO-a.


Rekao je da to vrijedi i za žene, a Kelif je bio dokaz za to.


“Zbog toga je još žalosnije ono što se događa s Imane na društvenim mrežama. Zato što je vrlo jasno rekla da se zalaže za prava žena u svojoj zemlji, a boks daje priliku da se izrazi i daje joj samopouzdanje učiniti tako.”