„Na primjeru Leonardove Posljednje večere, neke marginalne skupine izvele su performans ismijavajući euharistiju. To je primjer poniženja kakvo neprestano doživljavamo mi kršćani u ovom svijetu koji se sve više udaljava od Boga“, izjavio je biskup Košić na misnom slavlju u Osekovu u povodu proslave Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba.


Naveo je i kako se to „ismijavanje i ponižavanje Krista i kršćanstva“ dogodilo u zemlji za koju se govorilo da je prva kći Crkve.




„Zanimljivo da znaju dobro ti đavli koji napadaju Crkvu da je njezina snaga u euharistiji i da je ona taj kruh nebeski i životvorna hrana koja daje snagu za život svijeta. Ona je taj izvor života koji nas drži na okupu i koji nam daje snagu za naše kršćansko svjedočenje“, rekao je biskup.


Organizatori Olimpijskih igara u Parizu u nedjelju su se ispričali katolicima i ostalim kršćanima koje je naljutilo kičasti prizor na svečanosti otvaranja, parodija “Posljednje večere”, slike slavnog renesansnog umjetnika Leonarda Da Vincija.


Performans u kojem su sudjelovale članice skupine “Drag Race France”, transrodni model i goli pjevač u ulozi starogrčkog boga vina Dioniza sličio je biblijskoj sceni Isusa Krista i njegovih apostola koji dijele posljednju večeru prije raspeća.


Uprizorenje Da vincijeve slike izazvalo je zgražanje katolika i ostalih kršćana, posebno u SAD-u, no organizatori tvrde da im nije bila namjera iskazati nepoštovanje prema vjernicima.


Ne zaboravi me u starosti


Za geslo ovogodišnjeg, četvrtog Svjetskog dana djedova i baka, papa Franjo uzeo je redak iz Psalma 71, “Ne zaboravi me u mojoj starosti…”


„To je molitva mnogih starijih i bolesnih ljudi koji osjećaju da su zaboravljeni, jer više ne mogu raditi i privređivati, jer nemaju zdravlja činiti ono što su do sada činili te zato više nisu važni svojim bližnjima i društvu općenito. Zato ih se gura na margine i izolira, a papa kaže da ima i onih koji ih se žele riješiti. Mi kršćani zato smo dužni pozivati na neizmjerno dostojanstvo svakog čovjeka, bez obzira je li zdrav, bolestan, mlad ili star“, poručio je biskup Košić, priopćila je Sisačka biskupija.