Hrvatska rukometna reprezentacija otvorila je Olimpijske igre u Parizu teško izborenom pobjedom protiv Japana.


Hrvatska je sredinom drugog dijela gubila sa šest razlike, no u završnici je uspjela iščupati pobjedu, a pobjednički gol zabio je Ivan Martinović u posljednjim sekundama susreta.




Hrvatsku su do pobjede predvodili Mario Šoštarić sa šest golova, te Lovro Mihić i Martinović sa po četiri gola, dok je na drugoj strani najefikasniji bio Kosuke Yasuhira sa 10 golova.


U prvom susretu iz naše skupine Španjolska je pobijedila Sloveniju sa 25-22, a kasnije se još sastaju Švedska i Njemačka.


Hrvatski izbornik Dagur Sigurdsson je do veljače vodio Japan prije nego što je podnio ostavku i preuzeo hrvatsku vrstu. Odlično poznaje našeg prvog suparnika, ali hrvatski rukometaši veliki dio utakmice nisu imali rješenja za brze japanske igrače. Tek u samoj završni “kauboji” su preokrenuli rezultat i nakon velike drame stigli do važnih bodova.


Japan je poveo 2-0, no Hrvatska je okrenula rezultat u vodstvo 5-3, a imali smo i 6-4. Iduće minute donijele su izjednačenu igru sa čak osam izjednačenja, no u završnici prvog dijela hrvatska je “prestala” igrati što je iskoristio Japan i do poluvremena pobjegao na +5.


U drugom dijelu Japan je u tri navrata imao i šest golova viška (21-15, 22-16, 23-17), no Hrvatska je 14 minuta prije kraja smanjila na dva gola minusa (23-21), a dvije minute kasnije na sve gol minusa (22-23).


Deset minuta prije kraja hrvatska vrsta je izjednačila na 24-24, da bi osam minuta prije kraja povela sa 25-24. Bilo je to naše prvo vodstvo nakon rezultata 9-8 iz 13. minute.


Japan se nije predavao i uslijedila je igra gol za gol, tako se u posljednje dvije minute ušlo rezultatom 28-28. U samoj završnici gledali smo pravu dramu. Srna je doveo Hrvatsku u prednost 29-28, no Yasuhira je izjednačio iz sedmeraca.


Martinović je potom promašio šut i Japan je 30 sekundi prije kraja imao napad za pobjedu. No, Japanci iz dva pokušaja nisu uspjeli zabiti, prvo je Kuzmanović obranio udarac Yoshida, a u drugom pokušaju Japanci su uzdrmali okvir gola.


Hrvatskoj je preostalo 15 sekundi za pobjedu i Ivan Martinović je doslovce sa zvukom sirene zabio za 30-29.


U susretu 2. kola odabranike hrvatskog izbornika Dagura Sigurdssona za dva dana očekuje susret protiv Slovenije.


HRVATSKA – JAPAN 30-29 (13-18)


Dvorana – Paris Expo Porte de Versailles; Suci: Lars Jorum, Havard Kleven;


Hrvatska: Kuzmanović, Mandić; Mihić 4, Duvnjak 3, Šoštarić 6, Klarica, Srna 3, Šarac, Cindrić 2, Grahovac, Lučin, Martinović 4 (1), Šipić 3, Načinović 3


Japan: Nakamura, Okamoto; Yasuhira 10, Sakurai 1, Sogioka, Yoshida 4, Baig, Tokuda 2, Watanabe 2, Motoki 3, Tamakawa 1, Yoshino 1, Fujisaka, Takano


Isključenja: Hrvatska 6 minuta, Japan 8 minuta


Sedmerci: Hrvatska 1 / 2, Japan 2 / 4