Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ljudi bez vode

MJEŠTANI NA NOGAMA Na zaštićenom području rijeke Une počela gradnja hidroelektrane!

Autor: Nikolina Lucić

16.07.2024. 18:54
MJEŠTANI NA NOGAMA Na zaštićenom području rijeke Une počela gradnja hidroelektrane!

Foto: Luka Jeličić



Tajnovito vrelo rijeke Une, mjesto od posebnog značaja za ljubitelje prirode, pod opsadom je bagera i radnika. Na lokaciji koja je zaštićena u sklopu europske ekološke mreže »Natura 2000« počeli su radovi na izgradnji male hidroelektrane od strane investitora, tvrtke »Pipra d.o.o.« sa sjedištem u Srbu, Općini Gračac.




Situacija je to koja je na noge digla ne samo mještane, već i nadležne službe – Javnu ustanovu »Natura – Jadera« i Državni inspektorat koji ispituju kako je investitor mogao započeti gradnju u zaštićenom području prirode.


Ova je ekološko-pravna začkoljica posebno intrigantna jer investitor ima odgovarajuće dozvole za gradnju hidroelektrane na vrelu Une, no donesene su prije nego što je lokalitet postao dijelom zaštićene mreže.


Pitanje koje se sada postavlja je smije li investitor uopće graditi na lokalitetu budući da nema izrađenu studiju o utjecaju na okoliš, kao i to je li ona uopće potrebna s obzirom na to da je dokumentacija važeća.




Između vremena izdavanja dozvola i početka gradnje došlo je do izmjena u Zakonu o zaštiti prirode, a i sama mreža »Natura 2000« ima svoja pravila koja jasno kažu kako se bez studije utjecaja na okoliš graditi na zaštićenom hidrološkom spomeniku prirode graditi – ne može!


Neka institucije…


Načelnik Općine Gračac, Robert Juko kazao je kako su održali sjednicu na ovu temu te da će se pustiti institucije da odrade svoj posao.




– Ono što smo mi kao Općina mogli učiniti za naše sumještane je da naša tvrtka za vodovod i odvodnju uspostavi alternativno rješenje za 15-ak kućanstava koje imaju poteškoća s vodoopskrbom, rekao je Juko.


Iz resornog županijskog ureda za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša na upit o tome je li i tko dozvolu o gradnji hidroelektrane trebao revidirati nakon upisa izvora Une u mrežu »Natura 2000« dobili smo odgovor kako je za izgradnju male hidroelektrane »Una mlin« izdana građevinska pravomoćna dozvola 31. listopada 2016. godine, a potom i rješenje o produljenju iste, 20. listopada 2019. godine.


– Suglasnosti za takvu su gradnju tada dali iz Hrvatskih voda, HEP-a, Općine Gračac, Sanitarne inspekcije, Hrvatskih šuma, Natura – Jadere te tadašnje Ministarstvo zaštite okoliša.


Ministarstvo je u svom mišljenju, koje je dano u postupku izdavanja lokacijske dozvole, ocijenilo da nije potrebna procjena utjecaja na okoliš ni ocjena o potrebi procjene utjecaja na okoliš jer se predmetni zahvat ne nalazi na popisu zahvata za koji je to obveza propisana Uredbom o procjeni utjecaja zahvata na okoliš, naveli su iz Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove.



Zakonski okviri


U »Natura – Jaderi«, koja i upravlja zaštićenim hidrološkim lokalitetom Vrela Une, danima prate stanje na terenu, a ravnatelj te Javne ustanove, Damir Perić obratio se svim nadležnim institucijama – Državnom inspektoratu, Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, a u četvrtak je na terenu u Suvaji zbog napete situacije između mještana i predstavnika investitora dolazila i policija.


– Mi, nažalost, nemamo ovlasti da radove zaustavimo, ali naši su čuvari prirode tamo svaki dan na terenu. Odmah smo se javili institucijama i u najkraćem roku očekujemo njihova izvješća jer investitor nema potrebnu dokumentaciju za radove na tom lokalitetu.


Pitanje je to za vodopravnu, građevinsku i inspekciju zaštite okoliša, jer nama od strane investitora treba studija procjene utjecaja na okoliš koja jasno kaže kako gradnja hidroelektrane neće narušiti prirodne tokove i ugroziti staništa biljaka i životinja, pojasnio je Perić dodavši kako su se od vremena izdavanja, tj. produljenja dozvole promijenili zakonski okviri koji reguliraju radove u zaštićenim područjima prirode.


– Bez našeg znanja i dozvole nadležnog županijskog odjela, koji su u skladu s važećim zakonskim propisima, ne može se graditi unutar mreže »Natura 2000«, poručio je Perić, a kako smo doznali iz Državnog inspektorata, inspekcijski postupak predmetne lokacije nadležnih inspekcija je u tijeku te će po okončanju istog pravovremeno obavijestiti javnost o utvrđenim činjenicama.


Iz resornog su nam ministarstva pak odgovorili kako je proglašenje europske ekološke mreže »Natura 2000« uslijedilo nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju Uredbom o ekološkoj mreži iz rujna 2013. godine.


– No, temelj za proglašenje je bila Nacionalna ekološka mreža u čijem je sastavu i prije 2013. godine bilo područje Kanjona Une, odnosno lokacija predmetne hidroelektrane.


Prema tada važećem Pravilniku o ocjeni prihvatljivosti plana, programa i zahvata za ekološku mrežu, u članku 13, propisano je da je nositelj zahvata dužan pribaviti akt županijskog upravnog odjela o provedenoj Ocjeni prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu prije podnošenja zahtjeva za izdavanjem lokacijske dozvole.


Ovo ministarstvo nije bilo nadležno za provedbu postupka niti u inicijalnoj fazi zahvata 2013. godine niti eventualnim kasnijim izmjenama zahvata, odnosno produženjima važenja dozvola.


Gospodarske djelatnosti u područjima »Nature 2000« mogu se provoditi uz provedene postupke Ocjene prihvatljivosti utjecaja zahvata na ekološku mrežu u odnosu na ciljeve očuvanja i cjelovitost tog područja ekološke mreže, poručili su iz Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.