
Foto: Pixabay
Sirove slastice odlična su poslastica za ljeto! Osim što ne zahtijevaju uporabu tople pećnice, brzo su gotove, a u to su neodoljivo ukusne.
U nastavku donosimo tri zamamna recepta za deserte koji će oduševiti vaše okusne pupoljke.
Sirova torta od kikirikija
Težina: jednostavno
Vrijeme: priprema 45 min, hlađenje nekoliko sati
Sastojci:
Biskvit:
● 1 šalica neslana kikirikija
● pola šalice datulja
● četvrtina šalice kakao praha
● 1 žlica meda ili javorovog sirup
Krema 1:
● 1 šalicu indijskih oraščića močiti preko noći ili 4-5 sati
● 3 žlice maslaca od kikirikija
● 3 žlice meda ili javorovog sirupa
● 5 žličica nezaslađenog bademovog mlijeka
Krema 2:
● 1 šalicu datulja natopiti na sat vremena
● četvrtina šalice vode ili mlijeka od badema
● 1 žličica ekstrakta vanilije
● prstohvat sol
● 2 žlice maslaca od kikirikija
Glazura
● 2 reda čokolade s visokim postotkom kakaa
Priprema:
Za biskvit miksati kikiriki, datulje, kakao prah i med dok se ne dobijete tijesto, ako vam je pretvrdo dodajte žlicu ili dvije hladne vode. Staviti tijesto u mali kalup za torte koji ste obložili prozirnom folijom, promjera 18 cm. Ocijedite indijske oraščiće i stavite ih u miješalicu zajedno s maslacem od kikirikija, bademovim mlijekom i medom.
Miješajte 5-7 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko biskvita i stavite u frižider. Ocijedite datulje i stavite ih u mikser zajedno s vanilijom, vodom, soli i maslacem od kikirikija.
Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Izvadite kalup iz frižidera i stavite sloj datulja na kremu od oraščića, zagladite i vratite u frižider. Rastopite čokoladu i prelijte preko torte te ukrasite kikirikijem. Tortu možete staviti u zamrzivač na sat, dva da vam je lakše rezati.
Sirova torta od malina
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min, hlađenje nekoliko sati
Sastojci:
Biskvit:
● 1 i 1/2 šalice badema
● 10 datulja
● prstohvat soli
Krema:
● 200 g indijskih oraščića
● sok od 1 limuna
● šalica malina
● 1/2 šalice bademova ili kokosovog mlijeka
● 2/3 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
● 3 žlice meda
● 1 žličica vanilin ekstrakta
Priprema: Indijske oraščiće potopiti u vodi barem 5 sati ili preko noći. Datulje također namočiti. Manji kalup obložiti prozirnom folijom. Bademe i datulje staviti u blender, dodati soli i izblendati. Ako je slučajno premrvičasto, dodati malo vode. Utisnuti u kalup biskvit.
Za kremu pomiješati sve sastojke osim malina. Pola kreme kada se izmiksa staviti na biskvit, u ostatak dodati maline, izmiksati i preliti preko bijelog dijela. Ukrasiti po želji. Pustiti tortu preko noći da odstoji u hladnjaku. Voće možete koristiti prema sezoni.
Kocke s jagodama i kokosom
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min, hlađenje
dva sata
Sastojci:
Prvi sloj:
● 2 šalice kokosovog
brašna (mrvice)
● 1/4 šalice rastopljenog kokosovog ulja
● 3 žlice ječmenog slada
Drugi sloj:
● 2 šalice narezanih jagoda
Treći sloj:
● 1 šalica čokolade s visokim postotkom kakaa
● žlica kokosovog ulja
Priprema: Za prvi sloj izmiješajte sastojke i utisnite u kalup. Veličinu odaberite sami, ovisno koliko visoke želite da budu kocke. Zatim složite jagode. Čokoladu s uljem otopite i premažite kolač. Pospite mrvicama kokosa i stavite na hlađenje, najmanje dva sata.
najnovije
najčitanije
Županija
23. dani cvijeća
Trodnevni sajam u Sv. Filipu i Jakovu »procvjetao« s brojnim sadržajima
Županija
kandidat za župana
I Antonio Vučetić odgovorio na otvoreno pismo Doris Bailo
Zadar
'DOKAŽIMO DJELIMA'
Kandidati HDZ-a za župana i dožupana predstavili program: ‘Županija puna potencijala bit će još poželjnija za život’
Zadar
kandidat za gradonačelnika
Na otvoreno pismo Doris Bailo odgovorio i Ivica Žuvela
Zadar
realni ciljevi
Biloglav i DOMiNO predstavili program za lokalne izbore
Crna Kronika
PU ZADARSKA
PREVAREN U SRED ZADRA! Prišla su mu dvojica muškaraca, ponudili mu na prodaju…
Zadar
PROZVAO GA
KAKAV FAIL! Radeta išao prozvati Erlića pa se malo osramotio…
Županija
Petrčane
MISTO MOJE (18) Prodaju se tereni, svi su u turizmu, dobro žive, još da su svoja općina…
Zadar
Apsurd birokracije