Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

JEDINSTVENE RADIONICE

Zadarski Re-kreativci obogaćuju kulturnu scenu: 'Prepoznaju nas sve više diljem županije...'

Autor: Đurđa Baljak

11.07.2024. 17:47
Zadarski Re-kreativci obogaćuju kulturnu scenu: 'Prepoznaju nas sve više diljem županije...'

Foto: OSOBNA ARHIVA



Zadarska udruga Re-kreativci nastavlja i ovo ljeto punom parom s organiziranjem Paint and wine radionica za sve ljubitelje slikarstva, kao i za sve ljubitelje morskog ambijenta, istaknula nam je predsjednica Udruge Blaženka Marušić, dodajući kako ih turističke zajednice u Zadarskoj županiji sve više prepoznaju i surađuju s njima kako bi obogatili kulturnu ponudu svojih mjesta tijekom ljetnih mjeseci.


– Ove godine imamo najviše termina dosad jer nas prepoznaju sve više diljem županije. Brojne turističke zajednice žele surađivati s nama, a trenutno surađujemo s TZ Vrsi, TZ Ražanac, TZ Privlaka, TZ Posedarje i TZ Novigrad, priča nam Marušić te dodaje kako osim toga svake nedjelje održavaju Paint and wine radionicu i u Preku na otoku Ugljanu, u ugodnom ambijentu Andrioli Bara.


Cilj im je kroz ove zanimljive radionice prikazati sve ljepote kraja u kojem ih održavaju, uz degustaciju kvalitetnih vina lokalnih vinarija. Tako su im posljednjih godina sponzori vinarija Dušević iz Ražanca, s kojom surađuju već skoro tri godine, ali isto tako i zadarska vinarija Degarra.




Što se tiče motiva koje biraju za svoje polaznike, to su mahom morski motivi koji direktno ili indirektno aludiraju na ljeto.


– Uglavnom biramo morske motive, ljetne i šarene, poput meduza, mora, cvijeća i slično. Pritom je bitno istaknuti kako polaznici ne trebaju imati prethodno iskustvo u slikanju, niti biti talentirani, mada je to uvijek dobrodošlo. Uvijek napominjem da nije potrebno nikakvo prethodno iskustvo jer ih mi strpljivo vodimo korak po korak kroz cjelokupni proces koji traje otprilike dva do tri sata, objašnjava nam predsjednica ove zanimljive Udruge dodajući kako su povratne reakcije uvijek sjajne.


– Iako polaznici radionica u početku budu nesigurni, na kraju uvijek odu kući sa svojim malim remek-djelom. Uvijek nam je drago kada dodaju nešto svoje, neki svoj osobni pečat, tako da nikada sve slike nisu identično naslikane.


U budućnosti bi voljeli proširiti svoju suradnju i izvan županije, no za sada su fokusirani samo na okolna mjesta budući da u takvim mjestima, kako navodi, tijekom ljeta ima manje programa, pa im upravo iz tog razloga žele na neki način obogatiti ponudu tijekom vrućih ljetnih mjeseci. Međutim, iako ne održavaju Paint and wine radionice u Zadru, na svojoj zadarskoj adresi Vicka Zmajevića 9 u Arbanasima redovito organiziraju kreativne radionice za djecu.


– Budući da na svu sreću imamo vlastiti prostor Udruge, osim održavanja kreativnih radionica za djecu, često u našem ateljeu imamo priliku ugostiti i različite umjetnike, kako iz Hrvatske, tako i iz inozemstva. Isto tako, nije nam strana niti suradnja sa školama, priča nam Marušić, dodajući kako se nadaju da će sljedeće godine pokrenuti novi projekt vezan uz umjetničke rezidencije. No, kako nam kaže, trenutno je prerano da išta najavljuju.


Također, dodala je kako su prethodne dvije godine organizirali slikarsku koloniju u Božavi na Dugom otoku, ali ove godine nisu u mogućnosti zbog manjka sredstava, ali svakako planiraju ponoviti nešto slično, priča nam Marušić koja zajedno sa svojim suprugom, akademskim slikarom Mirkom Marušićem vodu ovu Udrugu u kojoj uspješno spajaju ljubav prema kreativnom izražavanju i likovnoj umjetnosti.