Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Skupina A

Njemačka i Mađarska sastaju se u Stuttgartu, Škoti traže iskupljenje protiv Švicarske

Autor: Nino Benčina

19.06.2024. 16:12
Njemačka i Mađarska sastaju se u Stuttgartu, Škoti traže iskupljenje protiv Švicarske

Foto: Toni Kroos/Foto REUTERS

Premijera je bila sjajna, ali to je tek prvi korak prema onome što težimo i želimo napraviti na ovom prvenstvu. Naravno, želja je na visokoj razini biti i večeras - kaže njemački izbornik Julian Negelsman



STUTTGART   Nakon što svoj posao, vjerujemo uspješno, odrade Vatreni, na današnjem su programu još i dva dvoboja 2. kola skupine A. U prvom su uvjerljive pobjede ostvarili Njemačka i Švicarska, prigodu za popravak dojma i bodovnog salda tražit će Mađari i Škoti.


Domaćin je na otvaranju bio goropadan. Pet komada u škotskoj mreži napunilo je optimizmom još više sve u Njemačkoj, koji je na visokoj razini uoči dvoboja od 18 sati koji počinje u Stuttgartu. S druge strane, protivnici, naši sjeverni susjedi, nisu previše toga dobroga pokazali, poraz od Švicaraca (1:3) ne spada u skupinu iznenađenja, ali izdanje družine koju vodi Marco Rossi nije bilo na razini dostatnoj za izbjegavanje negativnog rezultata.


– Premijera je bila sjajna, ali to je tek prvi korak prema onome što težimo i želimo napraviti na ovom prvenstvu. Naravno, želja je na visokoj razini biti i večeras, a mislim da nema potrebe zazivati neki dodatni oprez nakon onako uvjerljive pobjede. Morat ćemo ih nanizati nekoliko da bi ostvarili naše visoke ciljeve – kaže izbornik Elfa Julian Negelsman, kojemu ipak preporučujemo dozu opreza.




Istina da je Njemačka danas favorit, ali ne treba zaboraviti činjenicu da u zadnja tri međusobna dvoboja nisu pronašli pobjedničku formulu protiv Mađara, koji su u sklopu Lige nacija slavili u Leipzigu (1:0) i remizirali kod kuće (1:1), a pobjednika nije dao ni ogled na prethodnom EURO-u (2:2).


– Bilo bi sjajno nastaviti taj dobar niz protiv reprezentacije koju je sigurno svako htio izbjeći u grupnoj fazi. Domaćini su, ali i iznimno kvalitetni, stoga to nije momčad protiv koje će biti lako popraviti loš dojam iz prethodnog susreta. U njemu smo kažnjeni za defenzivne propuste, koje sada ne smijemo ponoviti. Dobro se poznajemo, igramo često u zadnje vrijeme, ali jasno da ćemo morati biti na visokoj razini ako želimo nešto i napraviti – jasan je izbornik Rossi.


Većina reprezentacija je i nakon poraza u prvoj utakmici svjesna da izgledi za prolaz još postoje. Ta teorija igra i Škotima, ali nakon onoga što su pokazali u 90 minuta u bavarskoj prijestolnici malo tko ne misli da će nakon skupine pakirati kofere. Da bi se teorija održala na životu, trebat će u dva preostala dvoboja ostati prvo neporažen, a jedna pobjeda nameće se kao imperativ.


– Ako ne želimo kući, trebat ćemo uzeti najmanje četiri boda. Moramo zaboraviti na loše izdanje protiv domaćina. Švicarska je kvalitetna, manje opterećena. Nije ugodno, ali borit ćemo se do kraja – kaže Steve Clark, škotski izbornik.


Švicarci su u Kölnu odradili planirano, a namjeravaju tako i nastaviti. Druga pobjeda rješava sve dvojbe oko prolaska u osminu finala, stoga bi bilo poželjno izbjeći sve komplikacije.


– Znamo da je dobar start važan, ali to je sada iza nas. Nisam zadovoljan izdanjem protiv Mađarske u drugom poluvremenu, morat ćemo protiv Škotske popraviti izdanje u drugih 45 minuta – kritičan je usprkos pobjedi uoči druge utakmice švicarski izbornik Murat Yakin.