Foto: iStock
Kremasta tekstura i slatki komadići trešnje ponekad su sve što je potrebno za sreću
Ukusni clafoutis od trešanja jedan je od omiljenih francuskih deserata. Kremasta tekstura i slatki komadići trešnje ponekad su sve što je potrebno za sreću, a kad se uz komad ovog slasnog deserta pronađe i kuglica sladoleda, govorimo o pravoj proljetno/ljetnoj poslastici.
Podrijetlom iz regije Limousin u Francuskoj, ovaj se desert uglavnom pravi od brašna, šećera, mlijeka i voća i nije presladak, zbog čega mu dašak šećera u prahu kao finalni dodori prije posluživanja daje suptilan poticaj čarobnom okusu.
Ovo je odličan recept taman za nadolazeću sezonu trešanja!
Sastojci
- oko 300 g svježih slatkih trešanja bez koštica
- 3 velika jaja, sobne temperature
- 120 g brašna
- 200 g granuliranog šećera, plus 2 žlice za preljev
- 237 ml mlijeka
- 1 i pol žličica ekstrakta vanilije
- pola žličice ekstrakta badema
- četvrtina žličice soli
- šećer u prahu za posipanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C stupnjeva.
Dno okrugle ili ovalne posude za pečenje obilno premažite maslacem, pa rasporedite trešnje ravnomjerno po dnu posude.
U blender dodajte preostale sastojke: jaja, šećer, mlijeko, brašno, vaniliju, ekstrakt badema i sol, te miješajte dok ne postane glatko. Prelijte smjesu preko trešanja i pospite sa dvije žlice šećera.
Pecite dok se krema ne stegne, oko 35-45 minuta. Uslast!
najnovije
najčitanije
Nogomet
EURO 2024.
Nizozemci preokretom protiv Turske došli do polufinala
Svijet
ne slanju oružja
Marine Le Pen planira ograničiti pomoć Ukrajini
Tenis
veliko iznenađenje
Swiatek ispala u trećem kolu Wimbledona
Hrvatska
rezultati istraživanja
Ako je vjerovati anketama, Zoran Milanović je jako blizu drugog mandata
Nogomet
EURO 2024.
Engleska uz puno drame do polufinala tek nakon penala!
Županija
SUKOŠAN
ŽENE I MORE Skiperica Josipa Filipović osnovala prvi ženski yachting klub na svijetu
Zadar
MOLE KRUNICU
[FOTO] Molitelji se ponovno okupili ispred katedrale sv. Stošije
Županija
VINFEST
[FOTO] Dodijeljena priznanja i nagrade najboljim zadarskim vinarima i vinogradarima
Hrvatska
NOVI VAL VRUĆINE
Opet stiže saharska prašina! ‘Nebo će vjerojatno ponovno postati zamućeno i sivkasto…’
Županija
Baština oživjela