Nedjelja, 29. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

OD 5. DO 12 LIPNJA

Donosimo pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji

Autor: Nikolina Lucić

05.06.2024. 17:10
Donosimo pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji

Foto: Arhiva ZL

SRIJEDA




5. LIPNJA


DOM KULTURE BENKOVAC – »FURIOSA« (20 sati)

»Furiosa« je drugačija zvjerka – film je bogat radnjom. U prvom je planu priča o Furiosi koju upoznajemo kao djevojčicu – oteta je Furiosa iz mjesta obilja u kojem živi i postaje zarobljenica motoriziranih luđaka kojima zapovijeda Dementus. Furiosa je potrebna Dementusu i njegovim hordama kako bi otkrila lokaciju mjesta na kojem živi. U akciju akciju spašavanja Furiose kreće osoba koja nikada neće odustati.


ČETVRTAK


6. LIPNJA


KONCERTNI URED ZADAR – »CONDURA CROATICA« (20 sati)



U organizaciji Koncertnog ureda Zadar u četvrtak, 6. lipnja u crkvi sv. Krševana s početkom u 20:00 sati nastupa Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica Zadar. Ulaz je slobodan.


Na programu su djela u rasponu od glagoljaške glazbene baštine do suvremenih skladatelja: glazbeno putovanje započet će u 12. stoljeću dvoglasnim napjevom Sanctus iz kodeksa Sanctae Mariae Jadrensis kao primjer srednjovjekovnog višeglasja s našeg područja; zatim će uslijediti korizmeni motet kasnorenesansnog majstora Tomása Luisa de Victorie Popule meus koji se referira na Isusov prijekor, vapaj narodu koji ga je osudio i razapeo (»puče moj, što učinih tebi ili u čem’ ožalostih tebe?«); program se nastavlja na Pagu kroz skladbu Vsa lipa jesi čiji zapis dugujemo fra Edi Ricovu, a glazbenu obradu fra Izaku Špralji, i koja nas svojim tradicijskim prizvukom, kroz muške i ženske duete, transponira na mistični Mediteran 14. stoljeća; slijedi Quam pulchra es Ivana Lukačića koja se smatra ključnim djelom hrvatske ranobarokne glazbe.


Foto: KUZD


ZADAR FISH AND JAZZ FESTIVAL – URŠULA NAJEV & BLACK COFFEE (21 sati)

PETAK


7. LIPNJA


ZADAR FISH AND JAZZ FESTIVAL – DAMIROV DJANGO GROUP (21 sati)

FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE:

– 18.00 sati: razgovor s CHLOE ARIDJIS, NUALOM O’CONNOR i RUSSELLOM S. VALENTINOM

Foto: FEKP


– 20.00 sati: PLESNI PERFORMANS »PRIČE KOJE POKREĆU«

Iz riječi može nastati pokret, pokret može nadahnuti riječ. Tako je oduvijek bilo i uvijek će biti. O tome kako se i koliko različite umjetnosti isprepliću, o tome kako govoriti isto drugim umjetničkim sredstvom i koliko to isto onda postaje drugačije svjedoči i poticajna plesna izvedba Female Human Animal. Nadahnuće za nju bio je istoimeni film, za koji je naša gošća Chloe Aridjis pisala scenarij i u njemu glumila.


– 20.30 sati: »KNJIGA OBLAKA« CHLOE ARIDJI

Već je svojim debitantskim romanom »Knjiga oblaka« Chloe Aridjis postala međunarodno poznata. Roman je osvojio uglednu francusku nagradu za najbolji prvijenac na stranome jeziku, a Guardian ga je uvrstio na popis deset najboljih romana čija se radnja zbiva u Berlinu. Jedan su od važnih motiva romana oblaci, čiji se oblik pod utjecajem vjetra i vjetrova neprestano mijenja. O ovom romanu, o onome što je napisala nakon njega, o vjetru, promjenama i (ne samo) literarnoj magiji s Chloe Aridjis razgovarat će proslavljena kvizašica i – ono što možda niste znali – kroatistica i anglistica Morana Zibar.


Foto: FEKP


– 21.30; »NOVI VJETROVI«: HASSAN BLASIM, MLADEN BLAŽEVIĆ, ALEKSANDRA FILIPOVIĆ, ŽELIMIR PERIŠ, ROBERTO VODANOVIĆ ČOPOR

Nema trenutka u ljudskoj povijesti koji nije bio traumatičan. Međutim, neki su trenuci ipak traumatičniji od drugih. U posljednje vrijeme paradigme ne kotiraju baš najbolje, sve ono što smo desetljećima uzimali zdravo za gotovo najednom se pokazuje kao ne baš toliko sigurno, kao nešto što možda ipak može biti konačno, kao kamen koji će se pokazati kao pijesak. Kako u tom kaosu ostati čovjek, kako stajati na vjetru i ne slomiti se, čak i ako se katkad poviješ? Nema važnijeg pitanja od toga, a ako nas išta može dovesti bliže odgovoru – to su jedino priče.


SUBOTA


8. LIPNJA


GRADSKA KNJIŽNICA ZADAR – ZAVRŠNO DRUŽENJE S ANOM FABIJANIĆ U SKLOPU PROGRAMA »ČITATELJSKE PUTOVNICE« (10 sati)

ZADAR FISH AND JAZZ FESTIVAL – SARA & JAPPA (21 sati)

Foto: Arhiva ZL


FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE:

– 19.00 SENKO KARUZA: »NOĆ NA ZEMLJI«

Brassaï je rekao kako noć ne pokazuje, nego samo sugerira stvari. Kao i dobra priča, uostalom. A što su priče Senka Karuze nego dobre priče? Noć nas, kao i dobre priče, oslobađa i razotkriva. Senkove priče stilski su briljantne, poetski nabijene, duhovite, ali i razorne. Razgovarat će se o dugim, mekim noćima i jutrima nakon, ali i o tome što čini dobru priču i kako ta dobra priča nastaje.


Foto: FEKP


– 20.30 »NOVI VJETROVI«: HÉCTOR ABAD FACIOLINCE, LIDIJA DEDUŠ, SARA KOPECZKY BAJIĆ, NUALA O’CONNOR

U sobi je tiho i zatvoren je prozor, zrak je ustajao i težak, a onda dođu novi glasovi, otvore prostor i sobom prostruje neki novi vjetrovi i odjednom smo laki. Ova četiri literarna glasa svakako sa sobom dovode svježinu i neke nove perspektive, tako da im se mirne duše možemo prepustiti da nas otpušu znajući da će nas otpuhati na bolje obale.


UTORAK


11. LIPNJA


HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE ZADAR I GLAZBENA ŠKOLA BLAGOJE BERSA – »PLESNA VEČER« (19 sati)

SRIJEDA


12. LIPNJA


MASTERCLASS POLAZNIKA STUDIJA »ARIJA« – »ZadArija« 2024 (20 sati)

Drugu godinu zaredom glazbeno – scenski studio »Arija« organizira jedinstvene kulturne događaje za sve uzraste. Manifestacija »ZadArija« je kulturno – glazbeni tjedan u kojem će se održati vokalni Masterclass za sve zainteresirane te završni koncert polaznika studija. Vokalni Masterclass ove godine vodit će poznati svjetski umjetnik i vokalni pedagog, Guillermo Rozenthuler, a Masterclassa će biti 11. i 12. lipnja u 20 sati, u Koncertnoj dvorani Braće Bersa u Kneževoj palači. U večeri posvećenoj poznatim svjetskim i hrvatskim umjetnicima koji više nisu s nama, polaznici Glazbeno-scenskog studija Arija iznijet će svoje interpretacije njihovih remek-djela. Koncert će se održati 19. lipnja na terasi Muzeja antičkog stakla u Zadru, s početkom u 20 sati.


Foto: ARIJA